Over Realiteitsblog

In april 2011 heb ik Realiteitsblog gelanceerd op het web. De reden hiervoor is dat ik vind dat teveel mensen onwetend zijn over hoe de wereld werkelijk in elkaar zit. Op deze blog probeer ik mensen uit te leggen hoe ze met een andere blik naar het dagelijkse nieuws kunnen kijken en hoe ze de grote lijnen kunnen ontdekken en daar eventueel hun voordeel mee kunnen doen.

Aangezien ik best kritische artikelen zal schrijven, kies ik ervoor om met het pseudoniem “Ed” te werken. Ik ben een dertiger die een wetenschappelijke universitaire studie afgerond heeft. Een studie die overigens weinig te maken heeft met de onderwerpen op deze site. Als kind heb ik al altijd al vol verwondering gekeken naar hoe “economie” werkt. Waarom moeten mensen 40 uur per week keihard werken om rond te komen? Waarom hebben rijke landen zoveel schulden? Waarom is het ene land zo rijk en het andere land zo arm?

Terwijl ik steeds meer lees, groeit mijn kennis over deze vraagstukken en die wil ik graag delen met de kritisch denkende bezoekers van mijn blog. Zeker nu we op een heel belangrijk (omslag)punt in de geschiedenis van het welvarende Westen beland zijn, kan de informatie op deze blog zeer waardevol blijken. Doe er je voordeel mee, maar besef tegelijkertijd ook dat ik geen “guru” ben die alles goed in kan schatten of voorspellen. Doe dus ook zelf onderzoek.

Interessante websites
Websites die niet mogen ontbreken bij het doen van dit onderzoek zijn o.a.:
Spiegel.de – veel interessante artikelen en statistieken over het thema “Euro-Krise”
Zerohedge.com – zeer kritische artikelen en analyses over de economie
Goldseek.com – dagelijks zitten hier interessante analyses tussen, hoewel VS-getint
Deutsche Mittelstands Nachrichten – Duitse krant met zeer kritische artikelen over de Europese economie

Verder kijk ik regelmatig op o.a. de volgende sites:
Biflatie.nl, WallStreetJournal.com, IEX.nl – enkele blogs zijn zeker de moeite waard, Financial Telegraph, XanderNieuws (wel beetje filteren). (deze lijsten worden nog bijgewerkt)

Leestips
Een boek dat zeer de moeite waard is, is “This time is different: Eight Centuries of Financial Folly“. De professoren die dit boek geschreven hebben, hebben achthonderd jaar aan financiële en economische crisis onderzocht. Elke keer roepen de politici en centrale bankpresidenten in koor “This Time is Different” en elke keer krijgen ze ongelijk, is de hoofdconclusie van de auteurs. Als een crisis eenmaal realiteit is geworden, zijn de daaropvolgende ontwikkelingen en de uitkomsten nagenoeg zonder uitzondering gelijk. Het staat er zeer slecht voor met Europa en er zijn maar weinigen die dat hardop durven te zeggen. Geloof je het niet, lees dan vooral dit ontnuchterende, pijnlijke boek.

Als je eenmaal “om” bent, doe je er ook goed aan om dit boek te lezen: The Modern Survival Manual: Surviving the Economic Collapse. Alhoewel ik nog steeds hoop dat ik de informatie en lessen in dit boek niet nodig zal hebben, is het zeer interessant om te lezen hoe het eraan toeging toen Argentinië in 2001 plofte.

Reacties worden gewaardeerd
Bezoekers worden overigens uitgenodigd om kritiek te leveren via het reactieformulier onderaan elke blogpost. Zelfs uiterst kritische reacties zal ik plaatsen en ik zal ook niet schuwen een blogpost bij te werken als ik teveel naast de waarheid mocht zitten.

Sponsoring
Vanaf eind maart 2012 wordt Realiteitsblog gesponsord door zilvergoudwinkel.nl, een goede plek om zilver en/of goud in te slaan. Ik ben met Zilvergoudwinkel overeengekomen dat hun sponsoring geen enkele invloed op mijn artikelen zal hebben. Realiteisblog blijft dus 100% objectief in zijn berichtgegeving. Ik blijf volledig vrij om b.v. een negatief koopadvies voor goud/zilver te geven.
Naast de sponsoring staan er ook diverse Google Adsense advertenties op de site. Aangezien die advertenties dynamisch zijn en afkomstig van vele partijen, hebben ook deze inkomsten geen invloed op de inhoud van de artikelen.

3 Responses to Over Realiteitsblog

 1. Geachte,

  De artikels op uw blog zijn interessant. Op één maart 2012 organiseer ik een congres over de crash van de euro. Mocht het u interesseren, dan zou ik het op prijs stellen mocht u een linkje op uw blog plaatsen naar mijn website, http://conference.safecapital.eu/, en/of een artikeltje plegen over het congres en zijn sprekers.

  Hartelijk,

  Brecht Arnaert

 2. Bravo met uw Realiteitsblog. Zo moesten er meer komen.

  Op goudstudieforum.com doen we net hetzelfde maar dan vanuit de visie dat vrijgoud (vrij vlottende goudprijzen) disciplinerend & responsabilizerend zouden kunnen zijn zodat we als gekontroleerde burger onze staatskontrolleurs ook echt aktief dwingend kunnen gaan kontroleren.

  De architektuur daarvoor is al aanwezig en operationeel : De ECB heeft goud als aktief N°1 op z’n balans.

  Hoe meer burgers daarvan op de hoogte zijn, des te beter. Samen (ééndrachtig) kunnen we dan het verschil maken.

  Met vriendelijke groet.

 3. Niels says:

  Interessant blog. We zitten op een gigantische financiële bubble, die eens gaat knappen. Maar is het niet zo dat er iets veel belangrijkers aan de hand is? Is onze geïndustrialiseerde maatschappij niet op zijn retour? De papieren welvaart weerspîegeld in financiële papieren, staat die nog in verhouding tot wat deze planeet kan bieden aan grondstoffen? Is het idee van eeuwige technologische vooruitgang niet de grootste mythe van de huidige samenleving? Heeft iemand in de peakoil-community als John Michael Greer die hier veel over schrijft (bijv. zijn boek “The Long Descent. A User´s Guide to the end of the industrial age”) een punt of niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>