Wat gaat er in 2017 gebeuren?

Ik ben de afgelopen tijd erg druk geweest en heb nauwelijks tijd gehad om de site bij te werken. Bij deze een snelle update:

Ik moet bekennen dat ik er flink naast heb gezeten met mijn inschatting: De huizenmarkt is flink aan het herstellen in Nederland. Zowel de prijzen (vooral gewilde steden in de Randstad) als de verkoopaantallen zijn flink gestegen, en ze stijgen nog door.

Desalnietemin verwacht ik dat dit ongeacht de toegenomen schaarste geen stand zal houden. De Westerse economie is meer en meer aan het kwakkelen. De centrale banken proberen de schijn nog op te houden.. De 2008-crash is nog niet afgerond. Er gaat nog heel wat gebeuren. Daarbij komt dat steeds meer banen verdwijnen door digitalisering/automatisering en robotisering. In de komende jaren zullen beroepen als taxi-chauffeur, kassière, etc. gewoon verdwijnen (zelfrijdende auto’s).

En de bankensector in Europa staat er bizar slecht voor. Als de Deutsche Bank omvalt, is de chaos niet te overzien. Dat zal niet vanzelf zomaar gebeuren, maar grote partijen zijn al bezig vele miljoenen euro’s bij de bank weg te halen, want ze beseffen maar al te goed dat hun geld niet veilig is als de bank failliet mocht gaan. Met een eigen vermogen van slechts 2,6% en dus een hefboomratio van bijna 40, zijn er zeker risico’s verbonden aan het stallen  van je geld bij die bank. De problemen in Zuid Europa zijn ook nog lang niet voorbij. Italië, Griekenland, Portugal, Spanje. Hier en daar lijkt het iets beter te gaan, maar het is allemaal schone schijn. Populistische en nationalistische partijen gaan binnenkort de verkiezingen winnen.

We gaan het merken. Ik blijf bij mijn stelling dat het een kwestie van tijd is voor het kaartenhuis in gaat storten. 2008-kwadraat wordt het. Echte marktwerking bestaat al jaren niet meer. De aandelen, en ook de staatsobligaties zijn een gigantisch opgeblazen ballon geworden dankzij de “wijze” mensen bij de ECB en de Federal Reserve (én Japan, én China: de hele wereld is gek geworden). Het heeft niets meer met kapitalisme te maken, en alles met een kunstmatige planeconomie waarbij alles geregeld en gestuurd wordt van bovenaf.

De mensen die zich nu extra diep in de schulden steken om een huis te kopen (daarbij anderen overbiedend) zullen zodra de economische realiteit zichtbaar wordt zich toch even achter de oren krabben of ze wel goed gehandeld hebben. Het lastige is natuurlijk dat huren ook bizar duur geworden is. Maar vergeet niet: Nagenoeg elke crash wordt voorafgegaan door een hype, en de huizenmarkt in de goede wijken van Amsterdam en Utrecht is op zijn zachts gezegd overspannen te noemen.Wil je toch echt een huis kopen, zet die rente dan in ieder geval 20 of 30 jaar vast. Als je een klein appartement koopt van 250.000 euro, dan wordt het toch erg pijnlijk als de rente op termijn naar de 6% gaat.

Goud en zilver zijn de afgelopen dagen een stuk gedaald in prijs: In mijn ogen een zeer goed koopmoment. Kijk heel goed uit met aandelen en obligaties. Als de ballon ploft, wordt het (heel hard) huilen…

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>