Wat gaan de huizenprijzen doen in 2015?

Recent hebben enkele vrienden en familieleden toch de knoop doorgehakt en een huis gekocht. Velen zijn bang dat het dal bereikt is en dat de prijzen nu weer omhoog zullen vliegen. Mijn mening is anders. Ik heb ze dan ook afgeraden om nu te kopen.

Belastingvrij schenken afgelopen
Tot 31 december 2014 is het mogelijk om nog belastingvrij te schenken. Daarna is het afgelopen. Laat deze schenkingen nou net de motor achter het prille herstel zijn op de huizenmarkt. Volgens de notarissen is dit de enige reden dat er wat positieve geluiden zijn wat betreft de woningverkopen. Zie Notarissen: herstel van de woningmarkt is nep. Ook wordt gemeld dat 45% van de kopers starters zijn. Er gebeurt dus wel degelijk iets op de woningmarkt, maar alleen omdat er “subsidie” is (belastingvrij schenken) en alleen aan de onderkant van de markt. Met enkele uitzonderingen (dure wijken in Amsterdam b.v.) is de markt in het hogere segment volledig gestagneerd.

We kunnen eind 2014 nog een kleine piek verwachten, maar daarna verwacht ik dat de huizenprijzen verder zullen dalen. De huizen zijn nog steeds niet betaalbaar genoeg geworden voor een modaal verdienend persoon plus partner die parttime bijverdient. 200.000 euro, grofweg de prijs van een gemiddelde woning, betekent nog altijd 440.000 gulden. En het betekent nog steeds te veel modale jaarsalarissen.

Nieuwe hypotheekeisen
Zeker nu de kans groot is dat de eisen voor een hypotheek in Europa gelijk getrokken gaan worden, o.a. door (in dit geval mijns inziens positieve) bemoeienis van internationale organisaties als het IMF, zal de prijsdaling de komende jaren gewoon voortzetten. Een gemiddeld rijtjeshuis/eengezinswoning zou naar de 150.000-160.000 euro moeten zakken, wil het weer betaalbaar worden voor Jan Modaal.

Als deze Jan de komende jaren echter minder gaat verdienen, kunnen de prijzen zelfs nog wat lager worden. Ik heb niet zulke positieve verwachtingen voor het herstel van de Europese (en de wereld-)economie. Zie ook mijn vorige artikel, waarin ik het een en ander toelicht.

In Spanje moet je, als je een huis wilt kopen, vrolijk 20% van het aankoopbedrag zelf inbrengen. Bij een huis van 200.000 euro heb je het dan dus over 40.000 euro die je op je spaarrekening moet hebben staan. Uiteindelijk zullen we ook die kant op moeten in Nederland. Wanproducten zoals de NHG worden dan ook gelijk overbodig. Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. De resterende lucht verdwijnt dan ook een stuk sneller uit de huizenmarkt.

De hypotheekrenteaftrek zal, zeker als de economische situatie verslechtert, ook sneller afgebouwd worden dan menigeen denkt. Dat zal ook een sterk negatieve invloed op de prijzen hebben (bedankt Ton).

Lage hypotheekrente: kan ook juist een gevaar zijn
Veel mensen zien de lage hypotheekrente als doorslaggevende reden om nu te kopen. Daar is uiteraard wat voor te zeggen, zeker als je de rente 10-20 jaar vastzet. Wat veel mensen vergeten is dat als de rente stijgt, de huizenprijzen ook zullen dalen. Starters zullen minder kunnen lenen, en de vraagprijzen zullen automatisch aangepast moeten worden. Er zullen veel meer gedwongen verkopen volgen omdat mensen de rentelasten niet meer kunnen dragen. Het enge is ook dat het zomaar mogelijk is dat de rentelasten verdubbelen: omdat de rente zo laag is, is het wel degelijk mogelijk dat de rente verdubbelt. Daarmee stijgen de maandelijkse hypotheeklasten gigantisch, met als gevolg dat mensen hun huis uit moeten. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen nu gewoon te sparen en te wachten tot de huizenprijzen flink lager worden, en pas dan te kopen, desnoods bij een hogere rente. Je kunt dan gelijk een flink stuk cash inbrengen en hebt dan dus een veel lagere schuld en een veel lagere maandelijkse aflossing.

Kleine plus in 2014, vanaf 2015 dalen de prijzen verder
Mijn voorspelling is dus dat 2014 een kleine plus zal geven. Mits de rest van het jaar niet problematisch wordt nu het conflict in Oekraine/Rusland lijkt te escaleren; Let op: Putin zal zich nooit gewonnen geven. Lees deze fantastische analyse eens om de Russische achtergronden beter te snappen: Ukraine: Three Views. Ook Ebola zou wel eens uit de hand kunnen lopen. Maar medio 2015 verwacht ik dat de daling hoe dan ook weer voortzet.

De geschiedenis leert overigens dat, als een prijsdaling gestopt is, het enkele jaren duurt voor de prijzen weer sterk gaan stijgen. De bodem is relatief ‘breed’ (als je het in een jaargrafiek bekijkt). Het is dus sowieso strategisch om even de kat uit de boom te kijken. Mochten de huizenprijzen volgend jaar, tegen mijn voorspellingen in, toch verder stijgen, dan kan je alsnog toeslaan. Nog even geduld, is mijn advies dus.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

6 Responses to Wat gaan de huizenprijzen doen in 2015?

 1. John says:

  Wie heeft er zoveel geld op de bank staan? Staat het daar veilig, zolang je aan het sparen bent? Steeds meer mensen zijn blij als ze geld hebben voor alleen deze maand. De huizenmarkt? Die kun je vergeten. Wij maken niet meer mee dat het daarmee goed komt.

 2. Ton says:

  Doet de hypotheekrenteaftrek niet meer mee in het verhaal ? Denkt de schrijver dat die ongewijzigd zal blijven bestaan dan ?

  • Ed says:

   Ik had daar al vaker over geschreven, en beschouwde het als een bekend feit dat dit afgebouwd gaat worden. Ik verwacht dat dit nog wat sneller zal gaan dan men nu verwacht, aangezien het economisch perspectief niet al te rooskleurig is, de komende jaren.

   • Ton says:

    OK goed dat het nu ook vermeldt is.
    Ik geef toe dat mijn reactie is ingegeven door het feit dat de HRA wat mij betreft zsm afgebouwd dient te worden. Mijn mening is dat men beter de aflossingsvrije hypotheek had blijven toestaan (anders gezegd: géén staatsinmenging tav de hypotheekvorm) ipv een aflossingsverplichting te eisen om HRA te krijgen en in plaats daarvan de HRA in 10 jaar afbouwen. Dan zal men zelf kiezen voor aflossen want HRA is ontmoedigen van aflossen omdat aflossen méér kost als lenen. De banken deden niks verkeerd, de banken handelden met de aflossingsvrije- en spaarhypotheek in het belang van hun klant (en ook zichtzelf) maar dit ten koste van de huurders die de HRA voor de huizenbezitter betalen. De overheid kan sturen en stuurt verkeerd met het in stand houden van de HRA.

 3. hugo says:

  Wat een domme kletspraat van die Ed! Zelden kom je dergelijke defaittisten tegen, kletsen zichzelf en anderende put in op basis van veronderstellingen gebaseerd op angst.
  Dalende huizenprijzen: ja, als de overheid en banken maar door blijven gaan kredieten te beperken.
  Ooit (voor de crisis) een huizenbubbel? Nee; als je bedenkt dat tegenover 800 miljard aan hypotheken ‘slechts’ 600 miljard schuld stond. Een dergelijke schuld/waarde verhouding was nergens ter wereld zo laag als in Nederland! Je hoort de pessimisten uiteraard alleen maar over de schuld, maar niet over de waarde die er tegenover stond. leugens verspreiden en stemmingmakerij……….om iets kapot te maken wat ze zelf waarschijnlijk nooit zouden kunnen/durven bereiken…….SUKKELS. Juist door overheidsmaatregelen en financieringsbeperkingen van de banken is de waarde gaan zakken. Simpel toch……..als je niet genoeg geld krijgt kan je dat huis niet kopen…….en gaan vanzelf de prijzen zakken ………..is dat nu zo moeilijk te begrijpen!!

  Waarom? Druk uit Europa ……dat we hier zo uit de pas zouden lopen met ‘de rest van de wereld’…….de zogenaamde hypotheekschulden als argument, zonder de waarde daar tegenover te stellen? Feit, nergens in Europa bestond zo’n goed systeem als wij hier in Nederland hadden. Met onze HRA, NHG, uitzonderlijk hoge betaaldiscipline, bankentoezicht, inkomens toetsingen, BKR, etc, en zelfs tijdens die zogenaamde crisis…….nauwelijks toegenomen gedwongen verkopen!
  Waarom? Ja, banken krap bij kas, die dankbaar gebruik hebben gemaakt van die onzin verhalen van die kleuterklas die NIBUD heet! Zo’n stelletje betuttelende betweters die in onze portemonnai denken te moeten kijken, wat we uit “mogen” geven. Nogmaals, de Nederlander, als bijna geen ander over de wereld, betaalt zijn schulden terug en heeft die kleuterklas niet nodig om aan banken door te kletsen dat maar 4 x het jaarsalaris aan een hypotheek mag worden uitgegeven. Ok verdien je 30 a 40 Ke (modaal) kan ik er wel inkomen, maar verdien meer dan 80 Ke kan je wel 6 a 8 x een jaarsalaris aan hypotheek opbrengen. Gelukkig worden die eikels nu eindelijk eens in de 2 kamer op het matje geroepen om vooral het laatste glad te strijken. Probleem is echter, dat de banken dankbaar gebruik hebben gemaakt van hun regeltjes toen ze door hun eigen wanprestaties met de rug tegen de muur stonden.

  Ik kan nog wel even doorgaan om de zogenaamde woning crisis toe te lichten en welke leugens en politieke stemmingmakerij er aan hebben bijgedragen………waaronder Ed.

  Daarom Ed……hou nu eindelijk eens op met het verspreiden van je leugens en misplaatste stemmingmakerij……..welk doel denk je daar mee te bereiken? Probeer je een frustratie van je af te praten of heb je ergens anders last van?

  Beste huizenkoper.

  Een bepaalde groep in de samenleving kwam het goed uit de huizenbezitter voor de wanprestaties van de banken te laten opdraaien…….is ze ook deels gelukt. Maar nu is het tij gekeerd en de prijzen zullen omhoog gaan vliegen!!

  Waarom vliegen de prijzen omhoog anno 2015?

  Grote vraag naar (schaarse) energie zuinige ruime kwaliteits woningen.
  Gedurende de crisis tienduizenden woningen te weinig opgeleverd.
  Immer latente vraag aanwezig naar altijd een betere woning.
  Gedreven door angst (zie bovenstaande) hebben Nederlanders enkele honderden miljarden gespaard gedurende de zogenaamde crisis jaren. Waar geef je dat aan uit……..juist…….die altijd aanwezige latente vraag aan beter willen wonen!
  Wordt nu door de ECB maandelijks 60 miljard in de Europese economie gepompt (ondersteuning banken). De banken hebben daarmee geen excuus meer zich nog langer achter die idiote regeltjes van het NIBUD te verstoppen.
  Historisch lage rente……..die mede door de lage inflatie en de bovenstaande geldmachinerie nog wel even (zeker 2 a 3 jaar) laag zal blijven.

  Conclusie:

  KOPEN, KOPEN, KOPEN………..die huizen……….laat die Ed maar kletsen en in zijn huushuisje blijven zitten.

 4. ronald says:

  helemaal fout hugo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>