VS goochelt met cijfers en zit al jaren in diepe recessie

Terwijl de Europese kredietcrisis in werkelijkheid erger en erger wordt, krijgen we positieve berichten over ons heen die ons hoop geven. De economie in Amerika zou weer aantrekken, en zou daarmee Europa mee kunnen trekken. Ook lopen de obligatieveilingen ineens onverwacht goed, ondanks de recente afwaarderingen van kredietwaardigheid. In deze blogpost poog ik uit te leggen waarom deze hoop vals en onterecht is.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 
Resultaten obligatieveilingen Europa zijn niet het resultaat van marktwerking
Heel simpel gezegd, is er geen belegger die het bij zijn chef verkocht krijgt om nog Spaanse, Italiaanse of Franse staatsobligaties te kopen bij een obligatieveiling. De markt heeft de handdoek in de ring gegooid. Zou u het durven om langjarige obligaties van onsolvabele landen te kopen? Ik niet. Wie kopen dan al die obligaties op? En waarom is de vraag zelfs groter dan het aanbod. Een simpele reden: De ECB koopt zelf, indirect, de obligaties op. Ze geven de banken 500 miljard euro om 3 jaar mee te spelen, tegen 1% rente. Tevens krijgen deze banken de opdracht mee om er staatsobligaties van te kopen. Meer hierover: ECB bedriegt burgers en sleurt Europa in hyperinflatie en ECB bedondert de boel en koopt obligaties indirect op.

De Verenigde Staten manipuleren hun macrocijfers
De cijfers uit de VS doen voordoen alsof de VS weer een bloeiende en groeiende economie zou hebben. De laatste weken zijn er veel positieve berichten uit de VS gekomen. In werkelijkheid zitten de Verenigde Staten al jarenlang in een recessie. Hoe krijgen ze het dan voor elkaar om jaarlijks (behalve 2009) een groeiende GDP (BNP) te laten zien? Dat doen ze op verschillende manier, aldus, Jim Willie CB, die op Goldseek een uitgebreid artikel heeft geschreven hierover: Inflation: The Only Tool Left.

Methode 1: Inflatiecijfers fingeren
De economische groei van een land moet gecorrigeerd worden aan de hand van de inflatie. Als een land onderhevig is aan 5% inflatie in een jaar en de totale omzet van een land groeit met 4%, dan is groei van de economie niet 4%, maar slechts minus 1%, oftewel een economische krimp, een recessie. Als je die 5% nou om kunt buigen naar 2%, dan denkt de hele wereld dat je economie groeit, terwijl je in werkelijkheid al jaren in een recessie zit. Over de hele wereld zijn de politici en centrale bankiers zeer goed in het inflatie-spelletje. Alle normale producten worden duurder, maar dankzij China worden de elektronica-producten zoals computers en televisies alleen maar goedkoper. Als je dan een mandje met producten maakt met daarin aardig wat uit Azië-geïmporteerde producten, dan kan je de “officiele” inflatiecijfers laag houden. De werkelijke inflatiecijfers (momenteel 6-8%) zijn echter veel hoger: voedsel is alleen maar duurder aan het worden, net als alle andere producten die in het betreffende land zelf vervaardigd worden.

Methode 2: GDP cijfers opblazen met wel 30%
Het berekenen van het GDP, het Gross Domestic Product, oftewel het BNP, Bruto Nationaal Product, is nog best lastig. In de VS hebben ze mooie trucs om het GDP-cijfer flink op te poetsen. Zo zijn er bijvoorbeeld huiseigenaren die via een speciale constructie hun huis aan zichzelf verhuren via een soort mini-bedrijfje. De maandelijkse facturen van deze bedrijfjes worden bij het GDP opgeteld, terwijl het inkomen van de huiseigenaar zelf ook bij het GDP opgeteld wordt. Als die persoon dus 2000 dollar per maand verdient en het huis aan zichzelf verhuurd voor 800 dollar per maand, dan is de bijdrage van deze persoon aan de economie ineens 2800 dollar. Dit alleen is al genoeg voor 153,8 miljard dollar (bijna een kwart van het Nederlandse BNP). Als je al dit soort creatieve dubbeltellingen sommeert, dan kom je tot een bedrag van wel 30% van het GDP, aldus Jim Willie CB.

Bewijzen van de recessie zijn alom aanwezig
Als het zo goed zou gaan met een land, dan zou je dat terug moeten zien in b.v. de transportstatistieken. In werkelijkheid is het treintransport juist flink gedaald de laatste jaren in de V.S. In het laatste jaar zijn de treintransporten met zo’n 9 a 10% gedaald in zowel de VS als in Canada. In Mexico zelfs met 15%.

Italie transformeert onder Monti in fascistische staat
In het artikel behandelt hij nog wat meer interessante punten. Zo is Italië bezig om in een “fascistische staat” te veranderen. Alle nummerplaten van auto’s worden bij de grenzen geregistreerd, om geldtransporten naar het buitenland vast te leggen. Alle geldopnames worden geregistreerd en gelimiteerd tot 10.000 euro. Alle creditcard-transacties moeten gerapporteerd worden bij de staat, en Mario Monti (ex-Goldman Sachs) doet alles om de banken een zachte behandeling te geven.

Werkelijk tekort en staatsschuld VS veel hoger
Als het GDP van de VS dus in werkelijkheid 30% lager zou moeten zijn, dan heeft dat ook een sterke invloed op het begrotingstekort en de staatsschuld, die beide in percentage van het GDP uitgedrukt worden. Als het begrotingstekort nu 8,5% van het GDP is, dan is het in werkelijkheid eigenlijk 11,5% van het GDP. En als de staatsschuld 100% van het GDP is, dan is het echte cijfer 143% van het GDP. Oeps, Griekenland is er echt niets bij. Als je dan ook nog naar de import/export verhouding kijkt, dan zie je dat de VS daar ook maar snel met die cijfers moet gaan toveren, willen ze nog enige kredietwaardigheid behouden: Ze importeren 50% meer dan ze exporteren en dat is op de langere termijn funest voor een land. De vergelijking met Griekenland gaat volledig op, alhoewel daar de verhouding zelfs 1 op 3 is. Een betere indicator is nog de export t.o.v. het GDP en dan kom je op slechts 8,5% uit, terwijl Griekenland op 5,5%, en Duitsland op 33% zit.

De auteur concludeert dat het enige wapen dat de Europese en Amerikaanse leiders nog in handen hebben, het inflatiekanon is, en dan niet een lichte variant, maar de hyperinflatie-bazooka: de geldpers op volle toeren. Hij verwacht dat fysiek goud en zilver een snelle opmars gaan maken tijdens het komende wapengekletter.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>