Val Laikibank: Had je maar het jaarverslag moeten lezen

Als onderdeel van het ‘reddingsplan‘ zijn alle tegoeden boven de 100.000 euro verdwenen (Laiki) resp. geblokkeerd (Bank of Cyprus) bij de twee grootste Cypriotische banken (behalve voor een select groepje rijke, slimme Russen). Ook de aandelen en obligaties van eerstgenoemde bank zijn in één klap waardeloos geworden. Dit gaat grote consequenties hebben. Het woord van Draghi, dat hij koste wat koste de Euro zal redden, blijkt ineens gebakken lucht. Het vertrouwen in de Euro heeft een flinke klap opgelopen. Maar, elke miljonair die een deel van zijn geld bij de Laiki-bank gestald had, heeft zijn huiswerk uiterst belabberd gedaan, en heeft zich teveel door de hoge rentevergoedingen laten leiden.

Jaarverslag Laikibank
Zonder diep in te gaan op de details en zonder rekening te houden met schaduwboekhoudingen, kan je door naar twee getalletjes te kijken en die op elkaar te delen gemakkelijk een indicatie krijgen hoe veilig het is om je geld, en dan vooral het stuk boven de 100.000 euro, bij een bank te stallen. Het gaat hier om de hefboomratio en in een crisisperiode wil je dat die het liefst onder, of op zijn minst zo dicht mogelijk bij de 10 blijft. Bij Laikibank was die ratio ‘ietsje’ hoger.

Recept jaarverslag lezen
Men neme het jaarverslag van de betreffende bank. Men opent de pagina ‘financial highlights’ op bladzijde 3. Men leest het bedrag af dat staat naast ‘Total equity’ en noemt dit ‘Eigen Vermogen’ (600 miljoen). Men leest het bedrag af dat staat naast ‘Total assets’ en noemt dit ‘Vreemd vermogen’ (33.761 miljoen). Men deelt het vreemd vermogen door het eigen vermogen en je hebt je hefboomratio. Eind 2011 was de hefboomratio van Laikibank 52,9!.

Hefboomratio van 52,9
Okay, een hefboomratio van 52,9.. Wat betekent dat? Dat betekent dat Laikibank grofweg 53x zoveel geld uitgeleend heeft als dat ze zelf als geldbuffer hebben. Het eigen vermogen van de bank is 53x zo klein als het geld dat ze uitgeleend hebben aan bedrijven, landen en particulieren. Als ze dus een kleine 2% af moeten schrijven op hun kredieten, omdat bijvoorbeeld een bedrijf waar ze geld aan geleend hebben failliet gaat, dan schiet het eigen vermogen onder de nul en zijn ze technisch insolvent. Op dat moment vervalt de 100%-dekking van het geld dat spaarders bij hen gestald hebben. Als het verlies substantieel wordt, dan valt de bank om en moet je maar hopen dat je als spaarder iets terug kunt krijgen.

Nederlandse banken
In Nederland is er eigenlijk slechts één bank met een nette hefboomratio, en dat is de Triodos bank. Zie voor een volledige analyse van alle Nederlandse banken mijn artikel uit juni 2012, waarin het faillissement van SNS Bank eigenlijk al voorspeld werd. Enkele referenties: Dexia had eind 2010 een hefboomratio van 52,8, SNS had eind 2011 een hefboomratio van 41,8 en Lehman Brothers had eind 2007 een ratio van 30,4. Dit waren de ratio’s voorgaande aan het jaar dat de respectievelijke banken failliet gingen of gered werden.

Wilt u een rekening openen bij een veilige bank buiten de Eurozone?
Realiteitsblog heeft een uitgebreide analyse gemaakt en de perfecte bank voor u gevonden. Bestel het informatiepakket en u kunt direct aan de slag.
 
Consequenties
Een pijnlijk feit is dat meer dan de helft van alle Euro’s op de bankrekeningen in de Eurozone het geld betreft dat niet gegarandeerd wordt, oftewel het saldo boven de 100.000 euro. Nu Draghi’s garantie niets voor blijkt te stellen, zullen Europese welgestelden, maar ook Russische, Chinese, Japanse miljonairs en bedrijven al hun tegoeden boven de 100.000 euro zo snel mogelijk weg willen sluizen naar veiliger landen en idem banken. De Europese banken staan er namelijk verre van fantastisch voor.

Als ook maar een deel van de mensen en bedrijven met tegoeden boven de 100.000 euro hun geld zal proberen te redden, zal het Europese bankwezen zeer waarschijnlijk instorten, of Draghi zal op zijn minst de geldkraan wagenwijd open moeten zetten om die banken te redden. De situatie in Europa is maandag 25 maart 2013 significant veranderd. Het vertrouwen, het enige wat de Euro nog in stand houdt, heeft vandaag een flinke klap gekregen. Burgers kunnen niet meer vertrouwen dat hun geld veilig staat bij een bank.

Kapitaalcontrole aanstaande
Erger nog, de kans is groot dat er Europees-brede kapitaalcontroles ingesteld zullen worden. Dit betekent kort gezegd dat je geld ‘officieel’ nog op je rekening staat, maar dat je er niets meer mee kunt. Het staat bevroren op je bankrekening en je kunt slechts kleine plukjes ervan pinnen. Wat er vorige week in Cyprus speelde, dat je niet bij je geld kon, je geld niet kon overboeken en je uiteindelijk nog maar 100 euro per dag kon pinnen, dat is wat heel Europa te wachten staat. Dat is nagenoeg onvermijdelijk zodra een grote groep mensen hun geld ergens anders wil gaan parkeren of het om wil zetten in b.v. goud en zilver.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 
2013: laatste jaar van de Euro?
Ik ben wat voorzichtiger geworden met mijn doemvoorspellingen, maar 2013 zou toch wel eens het einde van de Euro kunnen betekenen. Rondom Cyprus zijn gigantische fouten gemaakt. Als men de Euro werkelijk in stand had willen houden, had men het vertrouwen in de Euro en in banktegoeden heilig moeten houden. Door zelfs te speculeren over het afnemen van gelden van alle burgers (dus ook onder de 100.000 euro), is het vertrouwen in een klap verbrijzeld. In Spanje en Italië gaat dit grote gevolgen hebben, maar elke weldenkende vermogende Noord-Europeaan zal ook serieus na gaan denken wat hij/zij met zijn geld aanmoet. Let wel: het kan nog steeds jaren duren, maar zoals ik al eerder schreef, als het vertrouwen wegvalt, kan het ineens vliegensvlug gaan, en kan de Euro in dagen tijd instorten.

P.S. Wellicht interessant: van een gewaardeerde lezer van deze blog ontving ik deze link: ABN Amro stopt met de mogelijkheid om je ‘papieren goud’ fysiek uit te laten leveren.

P.P.S. Een positieve noot: dat de EU durft om grote banken gewoon te laten ploffen, is ook positief te noemen. Het probleem is dat men dit al in 2007/2008 had moeten doen. De ECB en EU-landen hebben 5 jaar lang geprobeerd alles overeind te houden. Feitelijk hebben ze gezegd: we leven in een kapitalistische wereld, maar zodra het fout gaat, is het stiekem toch socialisme en worden de meest extreme risico-kapitalisten gered met burgergeld, wat natuurlijk een pervers systeem is. Risico-kapitalisten moeten gewoon keihard op hun bek gaan als het misgaat. Dat geldt voor Laiki Bank als geheel, maar ook voor alle investeerders en spaarders die willens en wetens een hoog risico liepen door daar hun geld te parkeren. Het was alleen wel netjes geweest als hen van te voren verteld was dat risico ook werkerlijk RISICO betekent. Als vanaf het begin duidelijk was geweest dat een bank gewoon om kan donderen, dan had dat veel excessen voorkomen en waren we al jaren geleden van gedrochten als ABN Amro, SNS, Dexia en Bankia verlost geweest.
Maar om nu na 5 jaar gestoord en onethisch beleid (redden, redden van banken en complete landen en steeds maar hogere schulden maken) ineens het roer om te gooien, dat is toch op zijn minst toch wel vaag te noemen. Óf de mensen die aan de touwtjes trekken binnen de EU zijn de kluts en hun realiteitszin volkomen kwijt, óf ze sturen willens en wetens (na de vele blunders lijkt het daar haast op) aan op een Euro-krach, waarna Duitsland en de Noordelijke landen zich vrij kunnen maken van het gedrocht dat ‘Euro’ heet. De gevolgen gaan wel heftig zijn, zoveel is zeker. Fasten your Seatbelt! En zet je realiteitsbril op. De tijd van dromen (dat het allemaal wel goedkomt) is voorbij!

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>