Val in zilverprijs door manipulatie? (update 19 mei)

Het lijkt erop dat de keiharde val van de zilverprijs in de eerste week van mei (30% in paar dagen, van 1100 euro naar 750 euro per kg grofweg) veroorzaakt is door manipulatie van beursinstanties. Toen zilver op zijn hoogst stond (1100 euro p/kg) is er ineens een nieuwe regel ingevoerd (edit na commentaar Rien: feitelijk geen nieuwe regel, maar een wijziging in de condities van een bestaande regel).

Ineens moet iedere zilver-trader (die o.a. met put- en call-opties zilvercertificaten verhandelen) 22000 dollar deponeren per optiecontract ipv de 11000 dollar die het voorheen was. Veel kleine handelaren werden zo gedwongen om hun posities te liquideren omdat zij geen extra 11000 dollar liquide hadden. Mede daardoor is zilver zo hard gevallen. Een kleine daling was wel te verwachten, maar dit is wel erg pittig.

De banken hebben “zogenaamd” voor meer dan 10-jaar-mijnopbrengsten aan zilver liggen en daar handelen ze vrolijk mee. Veel mensen denken dat ze zilver in de kluis van de bank hebben, maar in werkelijkheid hebben ze alleen een papiertje en de bank loopt met papiertjes en lucht te spelen (en verdient daar superveel geld mee). Veel mensen hebben die papiertjes gekocht voor $10-$20 per ounce en als die ‘t ineens fysiek op zouden vragen in de vorm van baren zilver tegen $50 per ounce, dan zou er wel eens bank kunnen ploffen. Sterker nog, dan wordt de werkelijke schaarste van zilver zichtbaar (de banken moeten dan ineens superveel zilver in gaan kopen om fysiek te kunnen leveren, wat de prijs opstuwt) en kan de koers naar de duizenden euro’s per kilo knallen. Jaarlijks gaat namelijk meer dan de helft van de mijnopbrengsten direct naar de industrie waar zilver *verdwijnt* (niet recyclebaar ivm kleine hoeveelheden per electronicaproduct). Slechts zo’n 10-20% gaat naar de zilverhandel.. Dus je hebt zo’n 100 jaar zilverproductie nodig om de hoeveelheid papierzilver om te zetten naar fysiek zilver..

Ben benieuwd hoe snel hij weer omhoog gaat; of dat hij toch nog even doordaalt..

Update: 5 margin-increases in 8 dagen!
De prijs van zilver moest en zou dalen, was de insteek van de CME (waar o.a. zilver verhandeld wordt). Dit is zeer, zeer uitzonderlijk.

Searching-for-a-bottom-on-a-sad-week-of-CME-manipulation

“I’m sorry, but for the CME group to wait for Silver to knock on the $50 door and then attack it with five back to back to back to back to back margin increases in two weeks is about as blatant a manipulation as you can get… But, as I’ve always said, it’s their game and they make the rules and they can change them anytime they want. ”

Er zit dus heel veel manipulatie in zilver. Omdat het een relatief kleine markt is, kunnen regulerende instanties (zoals dus de CME) en vermogende mensen/bedrijven redelijk makkelijk invloed uitoefenen.

Nog een bron:
Hardgeld.nl: Er_blijkt_nu_zelfs_een_5e_zilver_CME_margin_verhoging_te_zijn

“Remember when earlier we said the CME had hiked silver margins for the 4th time in 8 days? We lied. In fact, what the CME did was to hike margins for the 4th (effective May 5) AND 5th times (effective May 9). That’s right, dear reader, in one release, the CME has performed two concurrent margin hikes, which means today’s action is the 5th margin hike in 8 days, a previously unheard of event! This is nothing short of sheer panic at the CME. At this point we can only wonder if the FDR-style precious metals confiscation executive order will come by way of the CME or the FBI. And for everyone asking, below is the chart of recent CME margin hikes in silver. Oh, and another thing: today (or technically yesterday) there was another drop in COMEX registered silver, with 4,758 ounces of silver withdrawn from Brinks. ”

Het zaakje stinkt, zoveel is zeker.

Update 9 mei: Zilverdealers uitverkocht (?)
Wat ook een raar teken is, is dat Amerikaanse zilverdealers al dagen lang geen voorraad meer hebben. De vraag is dus veel hoger dan het aanbod, zie bijvoorbeeld:  store.greatpanther.com . Erg raar dat de zilverprijs in elkaar stort, terwijl zilver overal uitverkocht is..

De kans is groot dat de leveringsproblemen voor zilver zeer groot blijven in de nabije toekomst en dat zilver hoger en hoger zal stijgen. Lees het scherpe artikel hierover: If There’s No Shortage of Silver, Why Are Forward Rates Negative Again? .

Update 19 mei: Nuancering en extra informatie
Zoals Rien in het onderstaande commentaar al schrijft, is een verhoging van de marginverplichting logisch, aangezien de verhouding tussen inzet en effect (de hefboomwerking) niet meer in balans was. Lees hier meer hierover op Riens blog en vooral ook het artikel over Futures. Dat er op zo’n korte termijn zoveel margin-verhogingen zijn geweest, dat is wel twijfelachtig en dat riekt nog steeds naar manipulatie en/of onkunde.

Interessant is dat zilver nog steeds op veel plekken uitverkocht is. Zie o.a. store.greatpanther.com . Ook industriële partijen beginnen moeite te krijgen om voldoende zilver in te kopen. Lees vooral dit sterke interview met een industrie-insider: “Silver Price: The Least You Should Worry About”.

Ook zeer interessant is het artikel van Willem Middelkoop, waarin hij een ooggetuige-verslag geeft van de zilver-“flashcrash” van zondagnacht 1 mei 2011. Lees het hier: Column Willem Middelkoop: “The War on Gold” . Het was een nacht/ochtend waarin belangrijke beurzen gesloten waren en de handel erg dun was (weinig volume/transacties). Toen zijn er ineens binnen enkele minuten tijd extreem veel verkooporders geplaatst waardoor de zilverprijs in zeer korte tijd instortte.

“Vanuit het niets werd de markt overspoeld met (digitale) verkooporders. Vooral de zilvermarkt werd ermee overspoeld. Duizenden en duizenden contracten van elk 5000 ounce werden in enkele minuten gedumpt. Een normale verkoper zou nooit op deze manier verkopen aangezien je hiermee de prijs in korte tijd sterk laat dalen en je dus nooit de beste prijs voor je posities krijgt. Deze verkoopstrategie gebruik je alleen om de prijs onderuit te halen. En dan het liefst al iedereen slaapt. Om vijf uur in de ochtend.”

In het artikel First Fear, Then Anger wordt tevens uitgelegd dat de crash veroorzaakt is door “computer bots”, geautomatiseerde computersystemen die vele orders per seconde kunnen plaatsen zonder enige menselijke inmenging. In die zin was de zilvercrash gelijk aan de flashcrash in 2010, die ook door computer bots veroorzaakt was.

Bekijk deze aflevering van Tegenlicht om meer inzicht te krijgen in de grote rol die algoritme-gestuurde trading-computers hebben op zowel de aandelen- als de commodity-markten.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

4 Responses to Val in zilverprijs door manipulatie? (update 19 mei)

 1. Patricia says:

  Het is allemaal manupulatie met het doel om fysiek zilver te bemachtigen tegen een lage prijs. Wordt veroorzaakt door grote spelers/ banken die hun hand hebben overspeeld( short posities)Fysiek zilver is er niet om alle short posities te dekken.
  Dus bied je fysieke edele metalen niet aan, maar dek je in om tegen over je fysieke positie, proshares (zilver) short aan te schaffen welke stijgen als de( zilver) prijs daald
  Je kunt dan profiteren van de stijging van de short prijzen en daarna van de stijging van de spotprijzen/ fysieke prijzen. De opbrenst uit de verkoop van je short positie kun je dan weer gebruiken om fysiek aan te kopen.
  Doe hier je voordeel mee. Dit zijn unieke kansen.

 2. Tom says:

  Dag Patricia, mijn vraag is dan steeds uit welke betrouwbare bronnen kun je het juiste “momentum” zo goed mogelijk halen? Zijn dat gespecialiseerde amerikaanse/hollandse sites of blijft het een kwestie van grotendeels gok en gevoel? Groet.

 3. Rien says:

  Je artikel is niet helemaal correct. Het gaat niet om nieuwe regels, maar om een verhoging van een bestaande margin limit. Het verhogen van deze margins is normaal in tijden van grote volatiliteit.
  Het doel is zeker te stellen dat het systeem blijft werken, en is dan ook zeker legitiem.
  Wel is 5 verhogingen op elkaar wel “wat veel van het goede” :-)
  Bedenk echter wel dat dit alleen invloed heeft op speculanten en niet op spelers die het zilver ook daadwerkelijk willen hebben.
  Zodoende kunnen we zelfs stellen dat alle kopers van fysiek zilver zeer blij zouden zijn met deze verhogingen!
  Tenslotte ben je ook blij als er uitverkoop is bij de AH :-)

 4. Rien says:

  Ook nog een kleine aanvulling van mijn kant: We moeten niet de fout begaan de zilver markt in isolatie te bekijken. Feit is dat alle grondstoffen marketen naar beneden gingen en ook de aandelenmarkt. Dit duidt op een liquiditeits probleem. Met andere woorden: te weinig cash in het systeem.
  Niet zo verwonderlijk want QE2 wordt beïndigd.
  Nu is het zo dat het bekend is dat de zilvermarkt zeer gevoelig reageert op liquiditeit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goed geïnformeerde partijen hierop anticiperen door massaal zilver futures te verkopen.
  Dat moeten niet noodzakelijkerwijze (alleen) de grote (o.a. JPM) shorts zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>