Update ISDA: Credit Default Swaps worden uitbetaald

Vers van de pers: De ISDA heeft besloten dat er een “Credit Event” plaatsgevonden heeft nu Griekenland enkele private obligatiehouders middels een Collective Action Clause gedwongen heeft om hun obligaties af te schrijven. De Credit Default Swaps -verzekeringen tegen wanbetaling van de Griekse overheid in dit geval- zullen uitbetaald worden op 19 maart 2012. Op die dag zal er een CDS veiling plaatsvinden.

Naar verwachting zal het gaan om “slechts” 3,16 miljard euro, maar het zou nog een staartje kunnen krijgen. Er kunnen verzekerende partijen (verkopers van CDS’en) zijn die nu failliet gaan en dat kan weer nieuwe CDS-triggers opleveren, etc. Dit gebeurde ook in 2008 ten tijde van de Lehman Brothers. Er stonden toen ook CDS’en uit om te verzekeren tegen een bankroet van de Lehman Brothers en dat resulteerde in een kettingreactie die ervoor zorgde dat er zoveel banken en verzekeraars (AIG!) gered moesten worden. Maar het zijn niet alleen banken die CDS’en uitgeven. Zo zijn er b.v. ook gemeentes die Credit Default Swaps verkocht hebben om uit de financiële zorgen te komen. En die zorgen zijn nu plotsklaps honderd keer zo groot geworden.

Durk Veenstra, journalist bij RTL, legt goed uit dat de ISDA geen andere keuze had dan het activeren van de Credit Default Swaps. Als de ISDA anders had besloten, zou de obligatiemarkt voor Portugal, Spanje, Italie (Belgie, Frankrijk, etc) een flinke tik gekregen hebben. Wie is er nog zo gek om obligaties te kopen als je die niet meer zinnig kunt verzekeren?

Bronnen:
Deutsche Mittelstands Nachrichten – ISDA: Griechenland ist pleite
Official ISDA statement: Restructuring Credit Event has occured
Der Spiegel: Zahltag nach dem Griechen-Deal
Greek Sovereign CDS Credit Event Frequently Asked Questions
Zerohedge: Greece Has Defaulted: Here Is Where We Stand

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>