Twee zware jaren, 2013 en 2014

Na een drukke periode heb ik eindelijk tijd weer eens wat te schrijven. Ik moet bekennen dat mijn inspiratie niet zo groot was. Het risico was groot dat ik meer van hetzelfde zou schrijven. Er is dan ook niet zoveel nieuws, ondanks de positieve verhalen van sommige politici die meldden dat de crisis in Europa nu echt het dieptepunt voorbij zou zijn.

Mijn visie is niets veranderd: we gaan twee zeer zware jaren tegemoet. De economische cijfers zullen verder verslechteren, de schuldenlast van landen en van particulieren zal blijven toenemen. En de banken zullen er geenszins gezonder op worden. Met het bijna-omvallen en uiteindelijk de redding (met burgergeld) van SNS heeft mijn artikel over de analyse van de banken, ‘wanneer gaat een bank nou failliet’ beduidend meer realiteitszin gekregen. SNS stond in mijn analyse niet voor niets bovenaan de lijst van meest insolvente banken .

Banken redden wordt bijna onmogelijk
Ook voorspelde ik dat het voor landen steeds moeilijker zal worden om banken te redden. De Nederlandse staatsschuld en het begrotingstekort zijn beide zeer negatief beïnvloed door de redding van SNS. Zelfs Nederland voldoet steeds minder aan de Europese begrotingseisen. Op een gegeven moment worden, zoals voorspeld, de schulden van landen dusdanig hoog dat ze niet meer eigenhandig hun bankensector kunnen redden. Zie o.a. Spanje.

Startschot valuta-oorlog afgevuurd
Het einde van de crisis is nog lang niet in zicht. De werkloosheid blijft in Europa als geheel stijgen. En daarnaast is er ook nog eens een valuta-oorlog losgebarsten. Een Japanse minister heeft eigenhandig ervoor gezorgd dat de Yen in recordtempo devalueerde. Daarmee is de internationale concurrentiepositie van de Japanse bedrijven verbeterd, maar zijn de Japanse burgers in een klap 25% van de koopkracht van hun spaargeld (en ze hebben daar veel gespaard) kwijtgeraakt. Behalve diegenen die net voor de devaluatie al goud en zilver in bezit hadden. Ook zullen bedrijven veel meer geld voor hun energie en grondstoffen moeten betalen, aangezien die geïmporteerd worden en ze 25% meer voor hun dollars en renminbi’s moeten betalen.

Dit Japanse scenario kan in elk ander land ook gebeuren. Dit eerste Japanse wapenfeit in de valuta-oorloog zal veel gevolgen hebben en kan een vicieuze cirkel van devaluatie van de één na de andere valuta als gevolg hebben. Met de logische conclusie dat je geen geld meer in bezit wilt hebben. Geld is gedoemd om de komende jaren in sneltreinvaart te devalueren. Je zult steeds minder voedsel, landbouwgrond, of metalen van je zuurverdiende euro’s, dollars, yens of (niet te vergeten) renminbi’s kunnen kopen. Je eens riante pensioen kan in het slechtste geval in een paar jaar qua koopkracht dalen tot bijstandsniveau. Nog los van de pensioenkortingen die de komende jaren nog herhaaldelijk het nieuws zullen halen.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

Aandelen: luchtbel, maar ook ‘veilige haven’ voor geld
Tegelijkertijd schieten de aandelen de lucht in de afgelopen maanden. De basis van deze stijging is erg ver te zoeken. Bedrijven maken immers in heel Europa en in de VS minder winst en de vooruitzichten zijn belabberd. Hoeveel geld de Fed of de ECB ook in de markt pompen, de werkloosheid zal blijven stijgen. Er is dus een grote kans op een flinke correctie binnenkort. Aan de andere kant zullen beleggers snappen dat ze beter aandelen van winstgevende bedrijven kunnen hebben dan dat ze hun euro’s en dollars op hun bankrekening laten staan i.v.m. de aankomende devaluaties, en het massale bijdrukken.

Huizen: vooral geen haast hebben
De huizenprijzen zullen voorlopig nog flink blijven dalen. Tot ze zich weer op een reële manier verhouden tot de inkomens. Een gemiddeld huis mag historisch gezien niet meer kosten dan 3 a 4x een gemiddeld bruto jaarloon. Een gemiddeld huis, dat nu nog zo’n 215.000 euro kost, zal dus uiteindelijk zo’n 120.000-160.000 euro mogen kosten. Aanstaande kopers van huizen adviseer ik om te wachten tot de dalingen minimaal 6 maanden tot een jaar gestabiliseerd zijn. Naar verwachting zal dat dus nog minimaal 2-3 jaar duren. Rond 1980 was het ook verstandig om gewoon af te wachten. Zodra de bodem bereikt is, blijven de prijzen een paar jaar op dat niveau liggen om daarna in het begin slechts geleidelijk te stijgen. Genoeg tijd om dan een leuk huis uit te zoeken. Let wel: sinds 1980 zijn de huizenprijzen in Nederland vervijfvoudigd. Er is dus nog steeds serieuze speling omlaag. En de banken zijn het volledig met me eens, hoewel hun schattingen van de dalingen nog wel eens wat te optimistisch kunnen blijken.

Wilt u een rekening openen bij een veilige bank buiten de Eurozone?
Realiteitsblog heeft een uitgebreide analyse gemaakt en de perfecte bank voor u gevonden. Bestel het informatiepakket en u kunt direct aan de slag.
 

Goud en zilver: aan het dalen, maar perfect koopmoment
De edelmetalen worden momenteel flink afgestraft. De voorgaande stijging is mogelijk wat te intens geweest en er is nu dus sprake van consolidatie. Ook speelt er manipulatie, omdat de banken niet willen dat iedereen het vertrouwen in geld verliest. Tegelijkertijd is de potentie van zilver en goud groter dan ooit. Nu er zoveel geld gecreëerd wordt door de centrale banken en de valuta-oorlog werkelijk losgebarsten is, zijn edelmetalen een van de weinige veilige havens in de komende jaren. De stijging van de prijzen van goud en zilver zal nog jaren voortduren, tot na de crash van de Euro en uiteindelijk ook de Dollar. Ik zou adviseren om gestaffeld te kopen tijdens de verdere daling, maar dan alleen fysieke, tastbare edelmetalen. Ga vooral geen rare papieren producten kopen waarvan uiteindelijk de garantie op het fysieke product niets waard blijkt te zijn.

Als afsluiter een beetje overgedramatiseerd filmpje dat wel interessant is om te kijken:

P.S. Na 2013-2014 gaan niet ineens positieve tijden aanbreken. We hebben in 2008 een groot kantelpunt bereikt wat de welvaart van het westen betreft. Zie o.a. het artikel ‘De Euro valt: Realiteit of fantasie’ van november 2011, dat nog steeds de realiteit goed weerspiegelt. De gouden halve eeuw van schijnbare oneindige groei sinds de jaren 60 van vorige eeuw, is afgelopen. We zijn alleen massaal in ontkenning over deze nieuwe realiteit.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

3 Responses to Twee zware jaren, 2013 en 2014

 1. Mario8282 says:

  Maar als het private geldsysteem niet vervangen wordt met een systeem van soevereint munt, 2015, 2016, etc. zullen nog moeilijker uitpakken

  Het probleem is het private geldsysteem. De primaire functie van het geld is ruilmiddel. De uitgever van het geld blijft immers de EIGENAAR. Het geld dat we nu op de bank of op zak hebben is niet van ons. We hebben maar een tijdelijk gebruiksrecht daarvan. Het huidige geldsysteem bedient uitsluitend zijn eigenaren. De crisis is dan ook voor 100% een bewuste keus van deze eigenaren.

  Het niveau van de economische activiteit hangt in een zeer hoge mate af van de beschikbaarheid van ruilmiddel: geld. De primaire functie van het geld is dan ook ruilmiddel. Het geldsysteem is zo ingericht dat alles wat geld is begint te bestaan als een lening. Als elke lening moet ook elke cent terugbetaald worden met rente en commissies. Maar in het huidige 100% private geldsysteem is er geen dekking geschept voor rente en commissies. Zo zijn de schulden altijd groter dan de geldmassa. Eeuwenlang hebben de bankiers de tekortkomingen van dit systeem weten te verhullen door telkens grotere kredieten te verstrekken. Zo hebben latere (opgesomd grotere) leningen de hoofdsom met rente en commissies gedekt van de eerdere (opgesomd kleinere) leningen.
  Maar sinds de crisis in 2008 geactiveerd werd door de eigenaren van het geldsysteem is men op de crisis gereageerd met het “versterken” van de banken. Dat hield en houdt in dat de banken grotere reserves aan moeten houden. Hierdoor zijn historisch op een structurele wijze de leningen opgesomd gaan DALEN. Er is nu structureel niet genoeg liquiditeit om de openstaande leningen af te betalen. Dit resulteert in de dynamiek van een draaicirkel die alles opzuigt naar een bodemloze gat. Al zouden we nu alleen werken en niets uitgeven, alles maar afbetalen, etc. en dan nog is er geen genoeg geld in het systeem om de schulden te dekken.

  Daarom in dit geldsysteem bezuinigen, hervormen, lastenverzwaring, stimuleren, etc, heeft absoluut geen zin.

  Dit verklaart ook waarom we nu in de economie hebben:
  1. geschikte arbeid
  2. goede infrastructuur, gereedschap, materieel en materialen
  3. vraag naar product
  en
  – de arbeid staat stil
  – de infrastructuur en de rest roesten
  – de vraag naar product wordt niet beantwoord.

  Simpelweg de 1, 2 en 3 hebben geen ruilmiddel om met elkaar ons een beter leven te geven. De krimp is te danken aan de eigenaren van het geldsysteem.

  Het geldsysteem is het probleem. Onderzoek het geldsysteem en dan zie je “onderwater” waarom er geen oplossing komt binnen het huidige geldsysteem. Het is ook niet voor niets dat de mainstream media elke serieuze uitleg vermijdt van het geldsysteem.

  http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI
  http://www.youtube.com/watch?v=8Kt2De98Bck
  http://www.youtube.com/watch?v=lEV5AFFcZ-s

 2. Remco says:

  Beste Ed,

  Bedankt weer voor je mooie bijdrage en mooi dat je weer inspiratie hebt kunnen vinden voor een artikel. Ik zie en hoor dat steeds meer mensen zich bewust worden waar geld vandaan komt en dat ze zich bewust worden wat het met hen en de samenleving doet. Ik kijk uit naar je volgende artikel.

  Groeten Remco

 3. Tom says:

  Mooie bijdrage, het heeft me weer anders doen denken over de financiële situatie. Ik heb er niet veel last van, maar ik kan me goed inbeelden dat er veel mensen zijn die het wel moeilijk hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>