Stapt Spanje of Duitsland als eerste uit de Euro?

Donderdag 19 april wordt een spannende dag voor de Euro en de beurzen. Dan wordt de volgende lichting Spaanse 10-jaars obligaties geveild. Spanje moet dit jaar nog zo’n 180 miljard euro’s ophalen bij de financiële markten. De moed en hoop die dinsdag ontstond na de succesvolle veiling van kortlopende obligaties is nergens op gebaseerd. Spaanse banken kochten gretig kortlopende obligaties omdat ze die met de 3-jarige LTRO leningen konden financieren.

Spaanse rente richting de kritieke 7%
De Spaanse 10-jaars obligatierente piekte maandag op 6,17% en zakte na de relatief succesvolle veiling terug naar 5,80% op woensdagmiddag. Als de ECB niet zwaar ingrijpt, is de kans groot dat morgen de Spaanse rente de 7% dicht zal naderen. Het is de ECB niet toegestaan om mee te doen op de obligatieveiling, maar het kan wel reeds bestaande obligaties overnemen en daar goede bedragen voor bieden. Op die manier stijgt de waarde van de obligaties en daalt tegelijkertijd de rente. Het is alleen de vraag of beleggers daar nog intrappen. Durven ze morgen nog Spaanse obligaties te kopen? Je gaat dan toch echt een tienjarige overeenkomst aan met een land dat op het punt staat om te vallen.

Overlap Argentinië en Spanje
Zoals ik in de vorige blog al schreef, verwacht Gonzola Lira dat Spanje dit jaar nog uit de Euro stapt. De situatie in Spanje is volgens hem dermate hopeloos, dat Rajoy het beste de stekker uit de Euro kan trekken. Feitelijk zit Spanje, naast de vergelijkbare werkloosheidscijfers, in exact dezelfde situatie als Argentinië in de aanloop naar het faillissement in 2001. Argentinië had haar Peso 1 op 1 gekoppeld aan de US Dollar, terwijl de landen op economisch/financieel gebied totaal verschillend waren. Door die koppeling verloor Argentinië al haar concurrentiekracht. Het van origine exportland zag al haar exporten instorten door de veel te hoge koers van de Peso. Pas toen de koppeling losgelaten werd — de Peso noteerde tegen nog maar slechts zo’n 25% van de USD enige tijd na de loskoppeling – kon de economie weer aantrekken. Dat ging moeizaam en de eerste jaren waren erg zwaar voor de bevolking, maar uiteindelijk behoort Argentinië nu weer tot de groeilanden. Jaarlijks laat de Argentijnse economie flinke groeicijfers zijn die soms de 10% dicht naderen.

Spaanse munt nu gekoppeld aan de DMark
Spanje heeft haar munt feitelijk 1 op 1 gekoppeld aan de Duitse Mark. In werkelijkheid hebben ze dan ook gewoon allebei de Euro, maar de gevolgen voor de Spaanse industrie zijn gelijkwaardig. Omdat de Euro (nu nog) zo’n sterke munt is, is de concurrentiekracht van Spanje gedaald tot een zeer laag niveau. Zeker omdat de lonen de afgelopen 10 jaar in een zeer hoog tempo gestegen zijn (en die van Duitsland bevroren bleven). Spanje kan de concurrentie met Duitsland niet aan. Het is voor BMW of Mercedes totaal niet lucratief om een fabriek in Spanje neer te zetten als je de lagere productiviteit van de Spaanse arbeider (zelfs Nederlandse arbeiders zijn minder productief dan de Duitse), de hoge salarissen, de flinke sociale lasten, de hogere transportkosten (Spanje heeft weinig rivieren om de producten naar het Europese achterland te verschepen) en dus die hoge Euro in ogenschouw neemt.

La Nueva Peseta
Om Duitse fabrikanten naar Spanje te lokken, is dus La Nueva Peseta nodig. Gonzola Lira beschrijft in het vervolgartikel precies hoe Rajoy deze overstap kan verwezenlijken. Hij zal zeer snel en in het geheim moeten handelen. In een weekend zullen in een klap alle Spaanse Euro-rekeningen omgezet worden naar Nueva Peseta-rekeningen. Direct na de omzetting zal de Nueva Peseta een vastgesteld percentage van, zeg, 30% dewaarderen. Elke Spanjaard met een positief saldo op de bankrekening is dan plotsklaps 30% armer geworden. Vervolgens zullen er een paar weken tot maanden van nagenoeg economische stilstand zijn voor Spanje. In die periode zal de koers van La Nueva Peseta onderhevig zijn aan het krachtenspel van de financiele markten. Uiteindelijk zal er een min of meer stabiele wisselkoers ontstaan tussen de Euro en de Nueva Peseta. De kans is groot dat die koers 1 op 3 zal worden, oftewel met 1 Euro krijg je 3 Nueva Pesetas. Elke Spanjaard die zijn geld op de bankrekening had staan, zal dus 70% van zijn koopkracht zien verdampen in de loop van een paar weken tot maanden. Zeer pijnlijk.

Veel bedrijven zullen in die tussentijd failliet zijn gegaan omdat handel drijven onmogelijk is geworden als je geen stabiele munt hebt. Na die periode kan de export weer op gang komen en heeft Spanje in een klap haar concurrentiekracht herwonnen. De lonen zullen in eerste instantie zeer laag zijn. Als een Spanjaard nu 1200 euro per maand verdient, zal hij na de overgang op de N.Peseta slechts 1200 NP verdienen. Pas na verloop van tijd zullen de lonen mee gaan stijgen. De huurprijzen en de huizenprijzen zullen in Euro’s gemeten zeer sterk dalen. De pensioenpotten zullen 70% van hun waarde verliezen. Mensen die een vast inkomen hebben uit werk of pensioen zijn dus zwaar de pineut.

Heeft Rajoy de Cojones?
Een zeer zware keuze voor Rajoy dus. Maar als Rajoy niets doet, is Griekenland eigenlijk een tijdmachine voor Spanje. Als Rajoy het Austerity-traject van Griekenland ingaat, dan zal Spanje er over een of twee jaar precies zo uitzien als Griekenland er nu uitziet. De werkloosheid zal nog veel verder stijgen, de armoede zal op straat zeer zichtbaar worden, ondervoede kinderen. En dan heb je voor een traject gekozen waar er geen licht aan het einde van de tunnel gloort. Het traject van bezuinigen en nog meer bezuinigen (austerity) is een heilloos pad met zware ontberingen voor de bevolking maar zonder hoop op een betere toekomst. Mijns inziens heeft Gonzola Lira volledig gelijk en moeten de Spanjaarden hopen dat Rajoy de “cojones” (de ballen) heeft om uit de Euro te stappen.

Zal Merkel Rajoy voor zijn?
Doet Rajoy dat niet, dan zal uiteindelijk Duitsland zich gedwongen voelen om uit de Euro te stappen. Ze hebben in Duitsland inmiddels wetswijzigingen doorgevoerd die het Duitsland mogelijk maken om uit de Euro te stappen, maar wel in de EU te blijven. Als Europa het gestoorde idee krijgt om te gaan proberen Spanje en Italië te redden, dan zullen de kosten voor Duitsland, Frankrijk, Nederland en Finland zo bizar hoog worden, dat er bezuinigingsronde na bezuinigingsronde doorgevoerd zal moeten worden. Rondes waarbij de huidige bezuinigingen in het niet vallen. Het kan nog een tijd uitgesteld worden, maar uiteindelijk zal de Noord Europese bevolking de welvaartsdaling niet meer accepteren en eisen dat Duitsland (en Nederland, Luxemburg, Finland) uit de Euro stappen.

ESM kansloos mechanisme
In een volgend artikel zal ik verder uitleggen waarom het ESM een wassen neus is. Er liggen momenteel 700 miljard Euro aan garanties in het ESM, maar zodra je de garanties van de landen die eigenlijk al bankroet zijn eraf trekt, blijft er bar weinig over en mogen Duitsland, Frankrijk, Nederland en Finland alles betalen. En de resterende 450 miljard is met veel optimisme misschien net genoeg om Spanje en Italië een klein jaar boven water te houden. Daarna zijn snel veelvouden van dat bedrag nodig. Of de Noordelijke landen die biljoenen Euro’s gewoon gaan betalen, of dat ze de ECB vragen om de drukpers op volle toeren te laten draaien, dat maakt voor de uiteindelijke welvaartsdaling van de Noord Europeanen weinig uit. Geld weggeven of de koopkracht van je geld vernietigen middels inflatie; het effect is hetzelfde.

Basta!
Hoe snel gaat Merkel onder ogen zien dat de Euro een doodlopend traject is? Als ze slim is, trekt ze zelf de stekker eruit, nog voordat Rajoy dat voor haar doet. Maar ergens is de tweede situatie natuurlijk diplomatiek beter voor haar. Zij is dan niet de persoon geweest die de Euro de doodsteek gegeven heeft. Als dat haar strategie wordt, dan zal ze Spanje, net als Griekenland, het vuur aan de schenen leggen en zeer hoge bezuinigingen en offers vragen, totdat Rajoy zich gedwongen voelt om tot een conclusie te komen: “Basta!”

Achtergrondartikelen:
The War for Spain
Biflatie.nl: Spanje en Italië het meest LTRO-verslaafd
Biflatie.nl: Onderpand banken kan groot probleem worden

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

One Response to Stapt Spanje of Duitsland als eerste uit de Euro?

  1. Pingback: Nog meer anti ESM voer uit Realiteitsblog. « hyperinflatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>