Rente obligaties Italie weer boven de 7%, geld nergens veilig

De rente op Italiaanse staatsobligaties is inmiddels weer gestegen tot ruim boven de 7%. Vandaag staat de yield op 7,18%. Het vertrouwen in Italië, en in de macht van andere Eurolanden om Italië te redden, is dus weer snel aan het dalen.


De huidige rates zijn hier te vinden: FT.com: Bonds & rates

Negatieve rente
Nederland en Duitsland kwamen recent met mooie berichten naar buiten. De rente op kortlopende staatsobligaties is negatief geworden. Nederland en Duitsland krijgen dus geld toe als ze geld lenen op de markt. Dat klinkt heel positief, maar is waarschijnlijk het gevolg van grote angst onder beleggers. Ze zien blijkbaar geen veilige plekken meer om hun liquide geld te stallen. De Europese banken zijn niet meer te vertrouwen, net zoals deze banken elkaar niet vertrouwen en hun geld – vandaag weer een recordbedrag – noodgedwongen bij de ECB stallen.

Ook is men bang voor deflationaire ontwikkelingen, oftewel dat er een of meerdere landen failliet gaan. Een faillisement gaat altijd gepaard met het afnemen van de hoeveelheid circulerend geld. En dat zorgt dus voor deflatie, wat betekent dat het geld meer waard wordt, meer koopkracht krijgt. Vanuit die visie is het niet zo erg om 0,01% te betalen om je geld 3 of 6 maanden bij een van de veiligste landen te parkeren.

Ik ben benieuwd hoe (en vooral of) de ECB en de Euro-politici het voor elkaar gaan krijgen om de Italiaanse rente structureel onder de 7% te krijgen en houden. De Euro heeft inmiddels zondagmiddag de 1,267 geraakt. Het zou mij niet verbazen als de Euro over 1 a 2 maanden op de 1,20 staat om daarna nog verder te dalen.

Politici ontkennen crisis
Waar dhr. Knot, de president van De Nederlandse Bank, recent bij Nieuwsuur nog steeds alle vertrouwen in de Euro(-zone) uitsprak, zie ik het niet zo positief. Het valt me op dat de politici en centrale banken steeds stelliger verkondigen dat er niets aan de hand is. Het is niet eens een Eurocrisis, zegt men in koor. Het zou slechts een kwestie van enige volatiliteit zijn in de Eurozone, aldus Monti.

Mario Brothers & Goldman Sachs
Wist u trouwens dat de Mario Brothers, Mario Draghi en Mario Monti, beiden hoge pieven binnen Goldman Sachs geweest zijn. Lucas Papademos, de kersverse president van Griekenland heeft ook bij deze fijne investeringsbank gewerkt. Goldman Sachs was de mastermind achter de creatieve boekhoudpraktijken (met CDS’en) van de Griekse overheid? Een interessante kijk op de praktijken en denkwijzen van Goldman Sachs is te zien bij KRO Brandpunt. Samengevat lichten ze de EU eerst op, om daarna de hoogste posities binnen de EU te bekleden. En de burger kijkt toe en laat alles maar gebeuren.

Iran, Syrië, Israël
De ontwikkelingen rond Iran, Syrië en Israël gaan waarschijnlijk een grote invloed op de markten krijgen in 2012. De V.S. wil haar macht in het Midden Oosten behouden, zo niet vergroten en Iran is daar een zeer groot obstakel. Zeker nu blijkt dat China en Rusland achter Iran gaan staan. Nu de macht van de V.S. en van Europa aan het afbrokkelen is, en er binnenkort geen geld meer beschikbaar zal zijn voor een uitgebreid leger en buitenlandse interventies, is de kans groot dat Obama dit jaar nog (zeker omdat het een verkiezingsjaar is) zal interveniëren in Iran. Als Rusland en/of China dan een vuist maken, dan kan het wel eens escaleren in WO3. Geen prettig vooruitzicht, maarja, Realiteitsblog kan niet anders dan realistisch zijn over de ontwikkelingen.
Ook interessant voor de meer openminded lezers: Gordon Duff heeft een alternatieve visie op de situatie rond Iran.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 
Goud en zilver
Goud en zilver zijn momenteel onderhevig aan twee grote krachten. Aan de ene krant een grote angst voor deflatie, waarbij zilver kan halveren tot zelfs $15-$20 en goud ook naar de $1000-1300 per oz. terug gaan schieten (zie ook Jim Rogers). Aangezien de Euro dan ook flink onderuit gaat, is het voor Europeanen nog steeds goed te verdedigen om je kapitaal via edelmetalen te beschermen. Een omweggetje, waarbij je nu naar US Dollars of Australian Dollars gaat, om later daar zilver en goud van te kopen, kan ook een aantrekkelijke winst opleveren. Aan de andere kant zal bij een crisis in het Midden Oosten, met eventueel heftige consequenties, de vraag naar een veilige haven flink doen stijgen. In dat scenario kunnen goud en zilver flink omhoog schieten. Mijn visie is: zilver en goud vooral niet verkopen, maar gewoon blijven accumuleren als de prijzen dalen. Papieren geld is binnenkort niets meer waard. In eerste instantie de Euro, later ook de Yen en de Dollar, zoals Kyle Bass voorspelt.

Zwitserse Frank
Over veilige havens gesproken: Jim Rogers denkt dat de Zwitserse Frank binnenkort de 1,20 CHF/EUR koppeling niet meer vast zal kunnen houden. Vanuit zijn ervaring stelt hij dat de markt altijd sterker is gebleken dan een centrale bank. In dit geval zal de toestroom van Euro’s naar Zwitserse Franken op Zwitserse bankrekeningen zo groot zijn dat het de Euro-koopkracht van de Zwitserse Centrale bank er niet tegen opgewassen zal zijn.

2012 wordt een spannend jaar. Zoveel is zeker.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>