Obligatierente en de 7% drempel

Volgens IEX – Rente zet toon op beurzen – zijn vandaag zowel de Italiaanse als de Spaanse obligatierente boven het kritische 7% niveau gestegen.

Een land kan volgens analisten niet overleven als de rente structureel boven de 7% blijft. Waarom wordt die 7% als een kritische drempel gezien door analisten? Dat heeft twee belangrijke redenen.

Ten eerste is het voor een land nagenoeg onmogelijk om netto af te lossen op een jaarlijks met 7% toenemende staatsschuld. Daarvoor zou een zeer strakke begroting nodig zijn in combinatie met een 7% toename in belastinginkomsten (c.q. economische groei of toename in BNP).

Daarnaast is het zo, en dat is een recent probleem, dat er veel derivaten verkocht zijn, genaamd Credit Default Swaps. Een CDS is in feite een verzekeringsproduct waarmee een partij zich kan verzekeren tegen het faillissement van o.a. staten. De partij die zich indekt tegen een faillissement kan ten tijde van een faillissement zijn obligatie omruilen tegen de instrinsieke waarde van de obligatie. De obligatie gaat dan naar de partij die CDS uitgegeven heeft. Vandaar de naam Swap. Die andere partij verkrijgt met de obligatie dan ook het risico of en hoeveel er van die staatsobligatie terugbetaald gaat worden.

Nu weer terug naar die 7%. Er kan in de overeenkomst van de CDS aangegeven zijn dat wanneer de obligatierente enige tijd op 7% staat, dat dit als een “credit event” gezien wordt en dat de Swap dan geactiveerd wordt. Dat heeft vergaande consequenties. Zo zijn er naast de vele banken wereldwijd bijvoorbeeld veel gemeentes en instellingen die naïef CDS voor Griekse en Spaanse obligaties uitgegeven hebben. Nu zowel Spanje als Italië (en België gaat ook al die kant op met 5%) boven de 7% beginnen te komen, kunnen er ineens veel CD Swaps geactiveerd worden, wat een kettingreactie van veroorzaken bij de partijen die CD Swaps uitgegeven hebben.

Mijns inziens zal het extreem moeilijk worden om de kettingreactie en de waarschijnlijk reeds (nog onzichtbaar) vallende dominostenen te stoppen en kunnen we over enige tijd een Griekenland met Drachmes, een Italië met Liras en een Spanje met Peseta’s terugzien. Portugal, Ierland, België zullen dan ook snel volgen. Frankrijk zal zichzelf ook niet meer staande kunnen houden (veel te hoge blootstelling aan Italiaanse obligaties bij banken, pensioenfondsen en overheid) en Noord Europa zal in zeer zwaar weer terechtkomen. De Duitse staatsschuld is bijvoorbeeld ook geen voorbeeld van “Deutsche Gründlichkeit”. Die is toch ietsje hoger dan onze oosterburen hadden gewild.

En de VS, zo “veilig” aan de andere kant van de oceaan, die gaan waarschijnlijk samen met de Euro tenonder, aangezien de VS een blootstelling heeft aan Europese staatsobligaties van meer dan 1.000 miljard euro. En dat is, zelfs voor een reus als de VS, iets meer dan ze kunnen hebben.

Wordt vervolgd, maar het wordt met de dag spannender. Zelfs de Nederlandse obligatierente begint nu weg te lopen van de Duitse rente (de “spread” wordt hoger, het verschil tussen de Duitse en NL-rente), en dat is zeer opmerkelijk. Zie het artikel We’re In The Middle Of A Run On Europe—And It’s Gonna Get Worse.

Een zeer interessant artikel voor als je nog eens goed door wilt lezen wat er nu precies in Europa aan het gebeuren is, is hier te vinden. Er zijn wat kleine kanttekeningen te plaatsen bij het artikel, maar die zijn allemaal terug te vinden in de commentaren onder het artikel: A Beginner’s Guide to the European Debt Crisis van Gonzola Lira.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>