Nu zilver kopen?

Ik mailde recent dit artikel van Casey Research door naar wat vrienden en familie. In het artikel wordt in zeven punten uitgelegd waarom dit een goed moment is om zilver te kopen. Een erg interessant punt is de opkomst van de zilvermarkt in Shanghai, die inmiddels groter is dan de Comex en waar voornamelijke fysieke transacties (in tegenstelling tot alleen papieren transacties, inclusief de vele manipulatie met gebakken lucht, op de Comex) plaatsvinden.

Vervolgens kreeg ik de vraag hoe en waar men het beste zilver zou kunnen kopen. Dit is mijn antwoord:

Niet-verzamelaars-munten zijn het handigste.. Daar hoef je geen BTW over te betalen.

Daarnaast hebben munten als vordeel dat als het echt crisis-crisis mocht worden (waarbij de Euro niets meer waard zou zijn, waar we voorlopig niet vanuit gaan), dan is het handig dat je kleine stukjes zilver hebt. Als je een brood wilt kopen, is dat makkelijker met een paar gram zilver, dan dat je met een kilo zilver aankomt. In Argentinie na 2001 waren zilveren schakelkettingen erg handig. Dan kon je steeds kleine schakeltjes zilver inwisselen voor Peso’s, want je wist dat je volgende week weer nog meer Peso’s zou krijgen voor hetzelfde stukje zilver (hoge inflatie, zilver, goud en dollars werden steeds meer waard). Als je dan een kilo-baar moet inwisselen, dan is dat niet zo handig.

Dit is een goed bedrijf en een goede aanbieding volgens mij:
(link gecensureerd i.v.m. vermijden belangenverstrengeling)

Hier vind je de actuele zilverkoers, de spotprijs:
http://www.silverseek.com/quotes/pmeurokilo.php

Momenteel 482 euro per kilogram.
De winkel vraagt zo’n 515 euro. Dus een kleine 7% boven de spotprijs.
Bij verkoop krijg je bij de dealers ongeveer de spotprijs. Als je dus bij dezelfde koers verkoopt, dan zit je in ieder geval aan 7% verlies. Aan particulieren kan je het verkopen met een paar procent premie boven de spotprijs.

De koers is momenteel 20$ per ounce (30 gram grofweg).
Hij is een tijdje terug in een korte piek 45$ geweest (1100 euro p/kg).
Maar analisten verwachten dus dat ie ook makkelijk naar de 50-100$ kan gaan (andere analisten zeggen dat ie naar de $10 kan ).

Het is wel belangrijk dat je zelf voldoende research doet. Mocht zilver de komende jaren toch nog omlaag gaan in prijs, wat ik zeker niet uitsluit, dat je dan niet boos wordt op me. Het moet je eigen beslissing zijn.

Dit is hoe ik er over nadenk:
De schulden in de Eurozone en de VS gaan komende jaren gewoon nog verder omhoog. Op een gegeven moment, zal het vertrouwen gaan dalen en zal de rente toch omhoog gaan. Ze zullen dan echt de geldkraan wagenwijd open moeten zetten om de economie te redden. En daarmee ook de inflatie. Pas dan zullen zilver en goud flink gaan stijgen. Zolang we voortmodderen en de beleggers vertrouwen in de aandelen en obligaties en overheden houden, zullen zilver en goud stabiel blijven of zelfs dalen. Het is dus mogelijk dat je zilver voor 350 euro p/kg zou kunnen kopen over een jaar. Maar het zou ook zomaar kunnen dat de prijs 750 euro p/kg is over een jaar.

Kijk maar eens naar de ontwikkeling van de staatsschulden in Europa:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_staatsschuldencrisis#Aanleidingen

In feite zijn de volgende landen al failliet:
Belgie, Cyprus, Italië, Ierland, Griekenland, Portugal, Spanje.
Zonder ingrepen van de ECB waren die landen al failliet geweest.

Frankrijk is hard onderweg richting faillissement.
Maar ook Nederland heeft zijn schuld van 45% naar bijna 75% van het BNP zien gaan de laatste jaren. Dat mag ook niet veel langer zo doorgaan.

De crisis van 2008 hebben we economisch ‘overleefd’ doordat de overheden gigantische schulden gemaakt hebben om de economie draaiende te houden en banken te redden, en uitkeringen te betalen. Stel dat er volgend jaar nog zo’n crisis ontstaat omdat er weer banken dreigen om te vallen, etc, dan is er geen mogelijkheid meer om weer zo’n mega-hoeveelheid geld bij te lenen (zonder dat het vertrouwen in staatsobligaties weg zal vallen).

Let wel: de banken en de financiële sector staan er nagenoeg gelijk voor als in 2007. Er is nagenoeg niets veranderd.

Kijk in de wikipedia-tabel eens naar de staatsschuld van Spanje. Hoe die schuld tussen 2007 en 2013 ontwikkeld is. Nog zo’n klap erbij overleeft Spanje niet.
En dan krijg je dus dat het vertrouwen in spaargeld op de bank, en in staatsobligaties instort, en dat mensen niet meer weten waar ze hun geld veilig kunnen stallen. En dan komen goud en zilver in zicht. Met een waarde-explosie als gevolg.

Zolang we dus voortmodderen, met oogkleppen op doen alsof de economie goed gaat en de schulden geen probleem zijn, zal het spel gewoon doorgaan. Maar er is wel degelijk een grens. Er is een punt dat de ballon ploft.

Als de rente omhoog gaat, zullen veel landen wereldwijd failliet gaan. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zoveel landen over de hele wereld zulke hoge schulden hebben, en zoveel geld bijdrukken.

Tel daarbij het probleem van de globalisatie (alle productie, en ook delen dienstverlening verdwijnen naar goedkopere landen), de opkomende robotisering, en de vergrijzing op, en de volgende financiële crisis komt al best dichtbij. 15 jaar lijkt me persoonlijk erg lang. Maarja, ook al duurt het 15 jaar, dan zal je zeer waarschijnlijk nog steeds goede winst maken op je zilver.

En, stel dat Rusland ineens Oekraïne binnenstapt, of we krijgen een 9/11-achtige gebeurtenis, of Ebola begint naar meer continenten te verspreiden, dan kan de crisis ineens veel sneller toeslaan. Zelfs op dit moment ondervindt de economie al schade van de sancties m.b.t. Rusland.

Voor zover…

Einde mail.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nu zilver kopen?

  1. Cees says:

    Een gedeelte zilver kopen is wellicht verstandig, naast de basis van goud is dit een goede hedge voor onzekere tijden. Maar altijd met een gedeelte van middelen die vrij zijn uiteraard.

  2. Pingback: Wat gaan de huizenprijzen doen in 2015? | Realiteitsblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>