Must-Reads 19 januari 2012

Hieronder heb ik een aantal zeer interessante artikelen verzameld:

Why ECB’s Tricks Won’t Solve the Crisis
Kudo’s voor Der Spiegel. Ze leggen de kunstjes van de ECB bloot: De ECB geeft “failliete” banken 500 miljard euro, die zij vervolgens weer bij de ECB parkeren. Maar ineens valt dat saldo terug met zo’n 15 miljard euro, en toeval, toeval, ineens zijn er 15 miljard aan PIIGS-obligaties gekocht.

Zodra de Duitse politici en, nog belangrijker, de Duitse bevolking snappen dat de ECB al met Quantitative Easing bezig is en dat Draghi gewoon PIIGS-obligaties opkoopt over de rug van de Duitse burger, dan kan de situatie ineens snel veranderen: “Kappen, Draghi!”.

IEX Column: Kortetermijncasino door Alexander Sassen van Elsloo
Veel IEX Columnisten staren zich blind op grafiekjes en voorspellen zelfs goede tijden. Ze lijken alle raakvlakken met de werkelijkheid verloren te hebben. Alexander Sassen van Elsloo is een van de weinigen die vanaf het begin al kritisch was over de “oplossingen” voor de Euro-crisis. Houd zijn columns in de gaten. Zeker het lezen waard.

ECB-balans op 2690 miljard euro en daarmee groter dan die van de Fed
In februari komt daar nog zo’n 1000 miljard bovenop, weer voor de “failliete” banken. Eens zien of de Fed daar tegenop kan. Nouja, in dit tempo zijn we er in ieder geval zeker van dat de Euro eind 2013 niets meer waard is dankzij hyperinflatie.

Xandernieuws: Credit Suisse: Banken hebben in februari 10 BILJOEN nodig om overeind te blijven
Artikelen op Xandernieuws altijd met een korreltje zout tot je nemen, maar de strekking is duidelijk. Er gaan geruchten rond dat er 10 biljoen euro nodig zal zijn om de Europese banken overeind te houden. Recent zijn de komende bankenstresstests om onduidelijke redenen geannuleerd. Waarschijnlijk vinden de politici het niet handig als iedereen ineens zou zien hoe slecht het ervoor staat. Pak, als je een boekhoudkundige achtergrond hebt, voor de grap eens de laatste jaarverslagen van ING of ASN erbij. Dat ziet er niet zo goed uit en daar zijn de recente ontwikkelingen nog niet eens zichtbaar gemaakt.
Als die 10 biljoen inderdaad bijgeschreven gaat worden op de balans van de ECB, dan zal de schuld van de ECB hoger zijn dan het BNP van de hele EU (12 biljoen Euro)! Terwijl de ECB er alleen voor de Euro-landen is. Als we dan dus uitgaan van een BNP van de Euro-landen van 10.000 miljard euro en we hebben het over een ECB-schuld van 12.000 miljard euro en we tellen daarbij nog eens de bijna 100% BNP schuld op van de Europese landen gemiddeld, dan zit de hele EU-zone dus met een schuld van zo’n 200% BNP!

De rente op staatsobligaties van Portugal is omhooggeschoten naar ruim 14%. Griekenland en Portugal zijn hopeloos verloren. Het is in de menselijke geschiedenis een land (nagenoeg?) nooit gelukt om vanuit zo’n zwakke positie, met zulke hoge schulden en zo’n zwakke exportmarkt omhoog te krabbelen, te bezuinigen, weer productief te worden, en de schulden af te betalen. Dus tenzij je in sprookjes geloofd is het basta met die twee landen.

Binnenkort weer een uitgebreider artikel. Mijn onderbuikgevoel geeft aan dat er achter de schermen flinke paniek is. De Zwitserse Frank klimt vanuit de redelijke stabiele 1,24 de laatste weken gestaag richting de 1,20. Het zou me niet verbazen als de Euro-CHF-koppeling binnenkort gebroken gaat worden, wat dus betekent dat de kapitaalvlucht vanuit Europa steeds grotere vormen aanneemt. Binnenkort zal de ECB met duizenden miljarden moeten gaan strooien, maar Merkel zal, als ze ooit nog herkozen wil worden, hier echt een stokje voor moeten steken. En dan is het afgelopen met Griekenland en Portugal in de eerste plaats, maar vrij zeker ook met Ierland, Spanje, Italië, België en tenslotte waarschijnlijk ook Frankrijk. Voor Nederland en Duitsland zou het gunstiger zijn als het nu ploft dan dat het over een jaar pas ploft, want dan zijn ook alle EFSF en ESM garanties benut en zitten beide landen met hopeloos hoge staatsschulden en kunnen ze mogelijk de andere landen achterna het Europese afvoerputje in.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>