Kyle Bass en Marc Faber zien de toekomst somber in

Voor mij is het inmiddels overduidelijk dat we stapje voor stapje de afgrond in gaan. Niet alleen Griekenland en Portugal, niet alleen Italie en Spanje, niet alleen de rest van Europa, maar ook Japan en uiteindelijk ook de V.S. Laat onderstaande interviews goed op u inwerken en beslis zelf.

We beginnen met het BBC programma Hard Talk waarin Kyle Bass het vuur aan de schenen gelegd wordt door de interviewster. Het bestaat uit twee delen. Kyle legt haarscherp uit hoe hij al in 2008 zag dat Griekenland failliet zou gaan. Hij verkocht Credit Default Swaps waarmee hij zich verzekerde tegen een Grieks failliet. Aangezien de rest van de financiele wereld nog blind was voor de penibele situatie in Griekenland, was de marge op deze CDS’en zeer asymetrisch. Door 1000 euro te betalen was het mogelijk 700.000 euro te verdienen. In 2006 had Kyle hetzelfde gedaan maar dan met de huizenmarkt in de V.S., die op ploffen stond. Hij heeft zijn sporen dus verdiend in het voorspellen van belangrijke economische keerpunten.

Hij legt in het interview zeer duidelijk uit hoe je kunt zien wanneer een land een zeer hoog risico begint te lopen om om te vallen. Japan geeft 50% van de jaarlijkse overheidsinkomsten (belasting en overig) uit aan het onderhouden van de schuld. Kyle Bass heeft recent gezegd om vooral in goud te investeren en in wapens. Goud omdat de fiat-valuta binnenkort in razend tempo hun geloofwaardigheid en dus waarde gaan verliezen. Er zijn duizenden miljarden dollars bijgedrukt en de ECB zal binnenkort ook biljoenen euro’s moeten gaan drukken om de executie nog wat uit te stellen. Wapens worden interessant omdat de “social fabric” of “social cohesion” flinke klappen op gaat lopen. Net als in Argentinië 2001 zal de criminaliteit grote vormen aan kunnen gaan nemen. En over nieuwe oorlogen gaan we het nu met de kerst maar even niet hebben. Kijk en huiver voor nog meer schokkende feiten:

Kyle Bass op BBC Hard Talk

Kyle Bass interview bij University of Virginia
Hier wordt het meeste nog eens herhaald, maar net wat anders, zodat de boodschap nog wat dieper doordringt:

Kyle Bass interview tijdens AC2011 – Come Undone
Een lang en redelijk technisch interview met Kyle Bass waarin de situatie van de eerste wereldlanden en in het bijzonder Europa, Japan en VS onder de loop genomen wordt. Kyle voorspelt dat eerst Europa valt, vervolgens Japan en tenslotte de V.S. Onvermijdelijk omdat de schulden gewoonweg te hoog zijn.

Reuters interviewt Marc Faber over zijn vooruitzichten voor 2012
Marc Faber voorspelt voor 2012 ook weinig goeds. Schuldproblemen oplossen door nog meer schulden te maken; dat gaat niet de oplossing worden. Marc Faber verwacht dat iedereen binnen 5 jaar erg blij mag zijn als hij nog 50% van zijn kapitaal/koopkracht kan behouden. Het worden zware tijden; veel mensen zullen alles verliezen.

Kyle Bass voorziet Bank runs in Europa
In een artikel van 15 december 2011 op Bloomberg.com legt Kyle Bass uit dat de kans op “bank runs” groot wordt de komende maanden.

Enige oplossing volgens Bass: EU ontbinden

CNBC / Moneycontrol: For Europe, only way out is to break up: Kyle Bass
De enige oplossing volgens Kyle Bass is dat diverse landen hun schulden herstructureren d.m.v. haircuts (men geeft nog maar b.v. 30% terug van het geleende geld). Vervolgens stappen die landen uit de EU. En tenslotte zal de ECB duizenden miljarden euro’s bij moeten drukken om de staatsschulden van de resterende landen te verminderen, en, belangrijk, de banken te herkapitaliseren. De Europese banken staan er zeer slecht voor en blijven alleen nog overeind aangezien ze ongelimiteerd mogen lenen van de ECB. Hun “leveraging” is veel te hoog. Ze hebben veel te weinig eigen vermogen en veel te veel uitstaande leningen (waarvan veel – staatsobligaties, hypotheken, dus niets meer waard zullen zijn binnenkort).

Zo, dat waren weer de laatste gezellige berichten in de aanloop naar kerst 2011.

19 december 2011
Morgen, 19 december 2011 wordt volgens Kyle Bass ook een spannende dag aangezien het de eerste dag is dat Griekenland de obligaties mag hernieuwen van totaal 8 miljard. Het zal de grote vraag zijn of private beleggers de 50% haircut (ze krijgen maar 50% van hun uitgeleende geld terug van Griekenland) gaan accepteren, net als de banken dat al deden. Als de beleggers dat niet vrijwillig accepteren, betekent het dat Griekenland feitelijk failliet is, tenzij, en dat is wel waarschijnlijk de Eurozone halsoverkop nog snel een paar miljardjes erbij geeft.
Tevens is 19 december precies 10 dagen na de Eurotop van 9 december en dus de deadline die men gesteld heeft om de toen besproken zaken concreet te maken. Welke landen stappen uit het verdrag? Hoeveel wil elk land in het IMF-potje stoppen, etc, etc.
Daarnaast is de kans groot dat Frankrijk binnenkort een downgrade van AAA naar b.v. AA+ krijgt. En dan kan het EFSF zijn AAA-status niet handhaven. Met als resultaat dat de nog resterende AAA-landen (Duitsland, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk o.a.) hun garantiebijdrage in het EFSF noodfonds flink zullen moeten verhogen. En dat kan weer betekenen dat Duitsland zegt: “laat alles maar zitten, wij stappen maar uit de Euro”.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>