Kettingreacties van Credit Default Swaps en faillisementen

Nu de ISDA heeft besloten dat de Credit Default Swaps geactiveerd gaan worden als gevolg van de gedwongen afschrijvingen op vrijdag 9 maart, is er een kans dat er een kettingreactie ontstaat van steeds meer activaties van Credit Default Swaps. Hoewel het beginbedrag slechts 3,2 miljard dollar betreft, kan dat snel uit de hand lopen. In deze blogpost leg ik uit hoe zo’n kettingreactie kan ontstaan en hoe deze, zonder kordaat optreden van overheden, tot een wereldwijde systeemcrisis kan leiden.

Terug naar 2008
We gaan terug naar 2008, en wel naar Lehman Brothers, een zeer succesvolle bank aan het begin van de jaren 2000. Lehman investeerde vele miljarden dollars in de Amerikaanse huizenmarkt en kon door middel van “leveraging”, hefboomwerking, met een zeer klein eigen vermogen zeer veel hypotheken opkopen. Ze gingen steeds meer lenen, om nog meer geld te verdienen en dat ging erg lang goed. De geldbomen groeiden letterlijk tot in de hemel, zo leek het. Hun leverage ratio liep op van 24:1 in 2003 tot 31:1 in 2007. Ze leenden dus 31 keer meer geld dan dat ze zelf als onderpand hadden. Dit betekende echter wel dat zodra het uitstaande bedrag maar een paar procent (3 a 4% was al genoeg) zou dalen, in een klap al het kapitaal zou verdampen.

En dat is precies wat er gebeurde vanaf 2006. De Subprime Mortgage Crisis gooide roet in het eten van de topmanagers van Lehman Brothers. Hun investeringen verdampten als sneeuw voor de zon en elke procent verlies kon dus met factor 31 vermenigvuldigd worden. Dat ging in 2008 zo snel dat ze in september “plotsklaps” failliet waren.

Partijen hadden zich verzekerd tegen het bankroet van Lehman Brothers
En nou komen de Credit Default Swaps ineens om de hoek kijken. Diverse partijen die aan Lehman Brothers geleend hadden, waren zo slim geweest zich te verzekeren tegen een bankroet van Lehman. Het totaalbedrag aan uitstaande verzekeringen was 5,8 miljard dollar. Eerst werd gekeken wat de waarde was van de schulden van Lehman. Uiteindelijk bleek dat er nog geen 9 dollar overbleef van elke 100 dollar schuld. De schuldeisers konden dus fluiten naar ruim 91% van hun leningen.

Maar de partijen die zich verzekerd hadden middels Credit Default Swaps kregen die 91% uitgekeerd door de verzekeraars die CDS’en verkocht hadden. De grootste verzekeraar was AIG en die zat over zijn nek in de CDS’en. Zodanig dat al snel duidelijk werd dat AIG nooit uit zou kunnen betalen. AIG zou ook failliet gaan. En toen begon de kettingreactie, want AIG had ook geld geleend op de markt en een percentage van de partijen die geld geleend had aan AIG had zich weer ingedekt met, je raadt het al, Credit Default Swaps.

Ineens waren er vele lontjes aangestoken naar bommen die, als ze zouden ontploffen, gigantische gevolgen zouden hebben. De kettingreactie van faillisementen, gevolgd door triggering van CDS’en, gevolgd door nog meer faillisementen, zou binnen no-time de hele wereld in een ongekende systeemcrash storten. En toen heeft de Amerikaanse overheid ingegrepen. Met een natte vinger werden alle lontjes gedoofd, maar elke druppel speeksel op elke vinger stond gelijk aan vele miljarden dollars. 2008 was het jaar dat wereldwijd de overheidsschulden een flinke sprong omhoog maakten. Massaal werd burgergeld gebruikt om banken te redden.

Wereld is financieel kruitvat geworden
Dankzij de volledig ongecontroleerde CDS-markt is de wereld een financieel kruitvat geworden, dat alleen geblust kan worden door in een zeer vroeg stadium vele miljarden liquide burgergeld over de lontjes te gooien. Een faillissement van een grote bank is al erg genoeg en zal op zichzelf vaak al meerdere bedrijven en banken meetrekken, maar “dankzij” de Credit Default Swaps zijn de risico’s en de gevolgen van zo’n escalatie vele malen groter geworden. De wereldwijde CDS-markt is zeer groot (meer dan 60.000 miljard dollar) en als deze serieus “triggert” dan kan geen enkel land een globale systeemcrash voorkomen.

De economische crisis waar we nog steeds in zitten, begon in 2008 met een CDS-trigger van “slechts” 5,8 miljard dollar. Met de gedwongen afschrijving op Griekse obligaties is er nu voor 3,2 miljard dollar aan CDS’en geactiveerd. Het totaal aan uitstaande Griekse CDS’en is 70 miljard dollar, maar alleen de partijen die gedwongen af moesten schrijven, krijgen hun CDS’en uitgekeerd. Die 3,2 miljard dollar zijn niet zo’n groot bedrag op het geheel gezien, maar genoeg om aardig wat riskante lontjes aan te steken. Een eerste slachtoffer is al bekend. De Oostenrijkse “bad-bank” KA Finanz (waar al vele miljarden overheidsgeld in zit) zal zonder inmenging van de Oostenrijkse overheid failliet verklaard worden. Zij hebben voor bijna een miljard euro aan Griekse obligaties verzekerd. Voor de rest is nog volkomen onduidelijk waar deze CDS’en verstopt zitten. Elk lontje dat niet snel geblust wordt, kan catastrofale gevolgen hebben. En met het verwachte (geordende?) bankroet van Portugal in het najaar van 2012 en nog vele probleemjaren voor Griekenland in het vooruitzicht, is het maar de vraag of de natte vingers steeds op tijd zullen blijven komen.

Update: Ook Unicredit (240 miljoen), Deutsche Bank (77 miljoen) en BNP Paribas (74 miljoen) trekken aan het kortste eind na activatie van de Credit Default Swaps. Bron: Kreditversicherungen: UniCredit und Deutsche Bank als Verlierer.

Bronnen:
Wikipedia: Bankruptcy of Lehman Brothers
Lehman Brothers: a primer on Credit Default Swaps
Austria faces 1 bln eur Greek hit for KF “bad bank”
The Monster That Ate Wall Street


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

5 Responses to Kettingreacties van Credit Default Swaps en faillisementen

 1. Stefan says:

  Goede info. Dit lees je niet op veel andere plekken :)

 2. Joop says:

  Bedankt weer voor de info, fijn dat jij zo goed kunt verklaren wat er gebeurt in onze tijd.
  Hoe snel kan deze CDS markt nu werkelijk ontploffen? Weet jij waar we deze info kunnen krijgen? Op de site van de ISDA kan ik geen info vinden… Ben toch benieuwd wanneer dit gaat gebeuren want mijn gevoel zegt me dat het nu geen 2 maand meer duurt voordag de lont het vat bereikt. Ook gezien de situatie in Iran en Israel.
  Ga zo door!

  • Ed says:

   Ik ga hier binnenkort nog een artikel over schrijven. Portugal bevindt zich nu in exact dezelfde situatie als Griekenland een jaar geleden. Najaar 2012/ begin 2013 zal Portugal ook “bankroet” gaan, maar dan hebben ze niet de mogelijkheid om het weer “vrijwillig” af te laten schrijven door de banken/investeerders. Dus dan wordt het erg spannend. Waarschijnlijk gaan de burgers vele honderden miljarden bijlappen voordat de boel gaat ploffen. Of het ploft nooit, maar dan verliest de euro zijn koopkracht d.m.v. inflatie a.g.v. massaal bijdrukken.

   Veel analisten verwachten dat heftige dingen nog wel uitblijven in 2012, aangezien we wereldwijd zeer veel verkiezingen hebben. Obama wil geen oorlog beginnen in een verkiezingsjaar. En ook Sarkozy wil positieve geluiden horen en vooral geen ploffende CDS’en etc.. 2013-2014 gaat zeer problematisch worden, is de verwachting.

 3. Joop says:

  De verkiezingen inderdaad, dat speelt ook een grote rol ja. Maar is het zo dat ze het zo lang kunnen rekken (geld bijdrukken) als dat ze dat willen?
  Oftewel, kunnen ze zelf bepalen wanneer iets “ontploft” of is er wel sprake van vrije marktwerking waar geen invloed op uit te oefenen is?
  Vaak heb ik namelijk het idee dat alles een scenario is dat afgewerkt wordt. Zonder in vage conspiracy theories te duiken overigens, maar na het lezen van de protocollen van de wijzen van Zion neig ik hier wel naar. Werkelijk alles wat er gebeurt en gebeurt is staat hierin duidelijk beschreven (en dat terwijl dit boek ongeveer 100 jaar geleden opgeschreven is). Ook als je elk jaar de agenda van de Bilderbergers / Trilateral Commision en de Council of Foreign Relations, leest bekruipt mij het gevoel van dat scenario, dubbele agenda. Verdiep jij je hier wel eens in?
  Vandaar ook mijn redenatie over de vrije markt die ze niet meer onder controle kunnen houden en dus sneller ontaard in totale chaos dan dat ze zeg maar gepland hadden.
  Interessante materie blijft het en wij leven in een mega boeiende tijd van onze geschiedenis terwijl bijna niemand dit zo ziet en/of doorheeft.

 4. Pingback: Geld, geld, geld, we kunnen er niet genoeg van krijgen! « verhip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>