Kan de ECB überhaupt de Euro redden?

Mario Draghi was gisteren de grote man in het nieuws. Hij kondigde aan dat hij “alles wat nodig is” zal doen om de Euro te redden. Hij zal er koste wat koste voor zorgen dat de rente op de Spaanse en Italiaanse staatsobligaties flink zal dalen. Dat wil hij voor elkaar krijgen door deze obligaties op de markt op te kopen. Maar hoe staat de Europese Centrale Bank (ECB) er momenteel voor? En kan de ECB wel lukraak en ongelimiteerd geld creëren voor dit soort acties? In deze blogpost zal duidelijk worden dat dit niet zo makkelijk is als velen denken.

De ECB heeft ook een balans
Net als een gewone bank heeft de ECB ook een balans. En een balans, het woord geeft het al aan, moet in evenwicht zijn. Toen de ECB begin 2012 ruim 1000 miljard euro uit ging lenen aan de in moeilijkheden verkerende Europese banken, middels het LTRO-programma, veranderde de balans van de ECB ingrijpend.

Aan de activa-kant stonden daar ineens de 3-jaars LTRO-kredieten aan de Europese banken. Het is dus de bedoeling dat die probleembanken het geld binnen 3 jaar terugbetalen en dat ze tot die tijd slechts 1% rente betalen; een rente die ruim beneden de inflatie ligt. Een cadeautje voor de banken dus, ten koste van….

Nationale banken van de lidstaten staan garant voor de ECB
U raadt het al. Draghi kan lekker met de geldkraan spelen, terwijl de lidstaten garant mogen staan voor de ECB. Hoeveel procent van de LTRO-kredieten gaat netjes terugbetaald worden over drie jaar, denkt u?

Als onderpand accepteerde de ECB allemaal twijfelachtige zaken zoals Griekse, Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. Onderpand dat de Europese banken in moesten leggen om geld te kunnen lenen van de ECB. De ECB hanteerde gewoon de volledige waarde van die obligaties, ook al weten zij net als u en ik dat de kans groot is dat die waarde flink af kan gaan nemen of zelfs tot nul zou kunnen afwaarderen.

Geen fantastisch onderpand dus, maar ja, in de gehele bankensector geldt de regel dat staatsobligaties als heilig beschouwd worden en dat die tegen 100% van de waarde, als zijnde niet-risicodragend op de balans geplaatst mogen worden; hoe irreëel deze regel ook is, historisch gezien.

Hoeveel van de waarde van het onderpand zal er na 3 jaar (nu 2,5 jaar) nog over zijn? Hoeveel zijn de Griekse, Spaanse en Italiaanse obligaties dan nog waard? Niet veel, durf ik te voorspellen, en er is zelfs een reële kans dat de waarde nul is. De DNB en de Deutsche Bundesbank vinden het allemaal dus niet zo vrijblijvend hoe Draghi zichzelf tot Euro-superheld promoveert.

Hoeveel geld heeft de ECB recent gecreëerd?
Sinds 2007 is de balans van de ECB gestegen van 1148 miljard (met relatief gezond onderpand) naar ruim 3 biljoen euro (3080 miljard juli 2012). En daartegenover staat een partij uiterst twijfelachtig onderpand. Inmiddels is de hefboomratio van de ECB gestegen naar een waarde, maar liefst 35, waar zelfs de Lehman Brothers en de DSB bank niet aan konden tippen. En de risico’s op afwaardering van het onderpand zijn dus immens groot, zeker nu Griekenland binnenkort en onvermijdelijk uit gaat stappen. Minimaal 55 miljard (saldo januari 2012) aan obligaties verdampt dan in een weekend tijd (invoeren eigen valuta zal altijd in een weekend gebeuren). Het eigen vermogen gaat dan keihard richting de nul, en de hefboomratio gaat dan richting de 100. Oeps!

Balanstotaal ECB, per maart 2012. Zal volgende maand weer een stap doorstijgen als Draghi zijn woord houdt. Bron: Zerohedge (* zie onder)

Wilt u een rekening openen bij een veilige bank buiten de Eurozone?
Realiteitsblog heeft een uitgebreide analyse gemaakt en de perfecte bank voor u gevonden. Bestel het informatiepakket en u kunt direct aan de slag.
 

Hoeveel geld is er nodig om de Euro te redden?
De komende twee jaar zal Spanje alleen al zo’n 2000 miljard euro nodig hebben, is mijn schatting. Tot 2015 moeten ze ruim een half biljoen (547 miljard) euro aan obligaties herfinancieren. Dat houdt in dat obligaties over hun expiratiedatum gaan en dat Spanje het obligatiepapiertje terugkrijgt en de onderliggende waarde terug mag betalen aan de bank c.q. investeerder die Spanje 1,2,5 of 10 jaar geleden het geld geleend had. Dat geld heeft Spanje uiteraard niet, dus zullen ze dat opnieuw moeten lenen, tegen –slik- ruim 7% rente. In de praktijk is dat dus onhoudbaar, zeker nu de staatsschuld van Spanje richting de 100% BNP gaat. Dat impliceert namelijk dat Spanje elk jaar een begrotingsoverschot (en voorlopig dus een economische groei) van minimaal 7% moet hebben om de rente op die schuldenlast te betalen. En dan hebben we het nog niet eens over het afbetalen van die schulden. Om Spanje te redden is dus in ieder geval die 547 miljard euro nodig, puur en alleen voor de herfinanciering van de schuld.

Verhouding tussen eigen en vreemd vermogen van de ECB

Klik om te vergroten: Hefboomratio ECB | Bron: Zerohedge*

Daarnaast verwacht ik dat de Spaanse banken tussen de 300 en 500 miljard nodig zullen hebben. En dan heb je nog de financiële effecten van de negatieve spiraal van “austerity” waar Spanje in terecht aan het komen is. De werkloosheid zal alleen maar toenemen, net als de uitkeringen. De bedrijven zullen minder omzet draaien en de belastinginkomsten zullen dus alleen maar dalen. Spanje komt terecht in dezelfde valkuil als waar Griekenland nu in zit. Een hopeloos, uitzichtloos scenario, waarbij de tekorten elk jaar groter zullen worden. In combinatie met de schrikbarende toename van de Spaanse Target2-schuld kunnen we er jaarlijks zeker nog eens 500 tot 1000 miljard per jaar (!) bij optellen. De Spaanse totaalschuld neemt maandelijks namelijk met bijna 100 miljard euro toe.

Italië volgt snel
Zodra meer beleggers werkelijk doorkrijgen hoe hopeloos de situatie voor de Eurozone is, zal ook Italië in grote problemen komen. Reken dus ook maar op minimaal 2000 miljard Euro voor Italië de komende twee jaar. Laten we voor de overige probleemlanden (ook Frankrijk zal zeer binnenkort zwaar in de problemen raken) eens een heel laag bedrag van 1000 miljard schatten, dan komen we op 5000 miljard Euro. Maar als je eerlijk bent, zal er eerder richting de 10.000 miljard Euro nodig zijn. Een Frankrijk met de socialistische Hollande aan het stuur zal ook snel ten “prooi” vallen aan de financiële markten.

Banken, landen, centrale banken: een zooitje maken we ervan
Tja, en hoe gemotiveerd zullen landen zijn om te bezuinigen als de ECB en het ESM ze toch redden als de rente te hoog wordt? Waar kennen we deze situatie van? Oja, de banken, die altijd weer gered worden door de overheden. Het cirkeltje is dan mooi rond: De banken worden gered door de lidstaten, en blijven dus onverantwoord handelen. Vervolgens worden de lidstaten weer gered door de ECB, waardoor de lidstaten geen dwang meer voelen om te bezuinigen. En de ECB? Die wordt weer “gered” door de lidstaten.. Hmmm, wat klopt er hier niet?

ECB moet zorgdragen voor stabiele munt
De belangrijkste doelstelling van de ECB is het zorgdragen voor een stabiele munt, met een inflatie die onder de 2% blijft. Rara, wat gebeurt er met de waarde van de Euro als de ECB zo massaal geld gaat creëren? Hint: de totale geldhoeveelheid (M3) in de Eurozone bedraagt zo’n 9900 miljard Euro. Er is dus niet zoveel fantasie voor nodig dat een vol opengedraaide geldkraan toch “enig” effect op de inflatie zal gaan hebben, ondanks de recessie. Draghi bevindt zich dus in een spagaat, en vandaar dat hij ook zei dat hij al het mogelijke zal doen, binnen zijn mandaat.

Duitsland en Nederland kijken met argusogen naar Draghi
Daarnaast is het dus zo dat het geld dat de ECB creeert, en waarvoor het uiterst twijfelachtig onderpand eist, wel ten laste komt van de lidstaten. Dat zal landen als Griekenland, Spanje en Italie worst zijn, want zij zullen als het slecht uitpakt tezijnertijd toch gewoon uitstappen, hun schulden afschrijven en de Noordelijke landen veel succes met de restschuld wensen. Voor Nederland, Finland, Duitsland, Luxemburg en evt. Oostenrijk, zullen die schulden van de ECB toch wel erg intimiderend worden. Zelfs de huidige 3 biljoen Euro op de ECB-balans zijn al zeer twijfelachtig. De balans van de ECB is groter dan die van de Federal Reserve, en we weten maar al te goed hoe helicopter-Bernanke reeds met geld gestrooid heeft. In werkelijkheid is Draghi dus baas boven baas.

Het is dan ook niet voor niets dat Duitsland het niet eens is met de plannen van Draghi. Mocht Draghi toch doorzetten met het megalomane plan om de hele Eurozone te redden met duizenden miljarden Euro’s, dan is er dus een kans dat Finland of Duitsland het Euro-sprookje uitblaast en een nieuwe Noord-Euro of zelfs een “Neue DeutschMark” introduceert. Dat Nederland misschien een stokje voor Draghi’s plannetje zal steken, daar durf zelfs ik niet op te hopen. Als het aan de SP ligt, gaat de ECB vrolijk zijn gang, of mag Draghi de geldpers zelfs nog een tandje hoger zetten. Ook Hollande zal het veel “plaisir” doen als de SP aan de macht komt in Nederland. En van de heren van de VVD, CDA, D66, Groenlinks en PvdA is, zoals bekend, sowieso geen weerstand te verwachten.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 
Goud en Zilver als hedge tegen Draghi en Bernanke
Mocht de ECB (en/of het steeds te vergroten ESM) los gaan, dan is het verstandig om je te wapenen tegen de komende inflatie. Goud en zilver zijn daar historisch gezien de beste middelen voor, maar ik nodig ieder uit daar zelf wat onderzoek naar te doen. Bernanke zal tezijnertijd ook gedwongen zijn om Quantitative Easing 3 (QE3) te lanceren. Vanaf dat moment verwacht ik dat de edelmetalen echt een flinke boost zullen krijgen. Bernanke zal dat het liefst na de herverkiezing van Obama doen. In de maanden voor de verkiezingen is het uiterst riskant om de geldpers aan te zwengelen. Bernanke zal dan flink wat boze brieven en blikken van Obama krijgen; het zal waarschijnlijk het einde van zijn carriere betekenen aangezien hij zich dan politiek “toxic” maakt.

Eind 2012: oorlog
Ook het beginnen van een oorlog is voor een zittende president uiterst riskant in een verkiezingsjaar. Na november kunnen we dus chaos in het Midden Oosten verwachten, mogelijk escalerend in een wereldoorlog (Syrie, Iran, Israel, Verenigde Staten, Europa, China, Rusland, geen fijne mix). En dus een met geld strooiende Bernanke. Naast de economische crisis kost een oorlog nou eenmaal veel geld. En een oorlog richt de aandacht van de burgers op iets anders dan de crisis. Prettige vooruitzichten, maar als fervent doch (mijns inziens) realistische doemdenker kan ik er niet veel beters van maken. Succes, het worden spannende tijden en het zal een kunst blijken om de komende jaren je koopkracht ook maar enigszins te behouden.

* Bron Zerohedge afbeeldingen: ECB Surpasses €3 Trillion, Still Most Undercapitalized Hedge Fund In The World

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

One Response to Kan de ECB überhaupt de Euro redden?

  1. Dave says:

    Als de ECB, FED van de BIS het goud mogen revalueren omdat het Tier 1 kapitaal geworden is kunnen ze de euro redden.

    Goud staat als activa op de balans bij de ECB.. het westerse bankensysteem zal zodra het opportuun is een ongelooflijk hoge prijs per ounce goud neerzetten waardoor ze met 1/3 van de goudvoorraad alle schulden kunnen vereffenen..

    Dit is de enige manier waarop Centrale en lagere banken nog een rol kunnen blijven spelen in het systeem met hun fiatvaluta’s..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>