Is Nederland stiekem al failliet?

De staatsschuld van Nederland dreigt in een razendsnel tempo uit de hand te lopen. Nederland blijft Griekenland, Spanje en Italië angstvallig hard vasthouden, maar we verliezen grip en worden beetje bij beetje meegetrokken in de afgrond van staatsfaillissementen.

Ontwikkeling Nederlandse Staatsschuld
In het begin van de jaren 1990 tikte de Nederlandse staatsschuld de 200 miljard Euro (toen nog 440 miljard gulden) aan. Stapje voor stapje, en soms zelfs een sprongetje terug, groeide de staatsschuld rustig naar 250 miljard in het voorjaar van 2004, om in 2007 te groeien tot 259 miljard euro. Een staatsschuld waar menig land jaloers op was, aangezien de schuld als percentage van het BNP relatief laag uitviel op iets meer dan 40% van het BNP. Maar toen Lehman Brothers viel in 2008 sprong de schuld in 1 jaar tijd naar 346 miljard. Na een rustig 2009 werd in 2010 een eerste tik uitgedeeld door Griekenland en het jaar werd afgesloten met een schuld van 371 miljard.

2011-2012 rampjaren voor de Nederlandse staatsschuld
Eind 2011 zal de staatsschuld op ruim 400 miljard uitkomen. En dat terwijl we een recessie tegemoet gaan. Het BNP zal dus dalen, terwijl de schuld groeit. Dat betekent dat de schuld als percentage van het BNP extra snel groeit. En wel zo snel dat we in de gevarenzone komen. Onze AAA-rating zal naar verwachting snel sneuvelen in 2012. Vervolgens stijgt de rente en dan zijn de huidige bezuinigingsplannen nog maar het begin.

Eens even rekenen. Als we in plaats van de huidige 3% ineens 4% moeten gaan betalen over 400 miljard euro, dan hebben we een extra bezuiniging van 4 miljard nodig om dat te compenseren. Als de rente naar 5% schiet, dan hebben we jaarlijks 8 miljard euro nodig. Gelukkig lopen de obligaties niet allemaal tegelijk af, dus kunnen we nog even doormodderen, maar de toekomst is verre van rooskleurig.

Staatsschuld nog veel hoger
Wat voorlopig nog even buiten de boeken gehouden wordt, zijn de bedragen die Nederland als zijnde garanties in het EFSF noodfonds gestopt heeft. Het saldo staat in december 2011 op een kleine 100 miljard euro. Het EFSF gaat o.a. obligaties uitschrijven en Nederland garandeert 100 miljard euro daarvan. Het EFSF geeft dat geld weer aan de PIIGS landen. Als de PIIGS uiteindelijk toch vallen, dan kan Nederland de staatsschuld naar ruim 500 miljard euro ophogen, hoe hard de Jager ook roept dat we dat geld terugkrijgen. Zodra de heren politici dus met de beide benen op de Nederlandse aarde zijn geland, zullen ze schrikken van de immense staatsschuld die de 90% BNP zal benaderen.

Staatsschuld Nederland bij val PIIGS landen


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

En dan vergeten we nog het geld dat nodig zal zijn om grote banken te nationaliseren [*1] en pensioenfondsen aan te vullen [*2]. Tel daarbij op de vele miljarden euro’s waarmee de ECB staatsobligaties van de PIIGS landen opkoopt; dat moet ook ergens vandaan komen. Het is de ECB namelijk uitdrukkelijk verboden om euro’s bij te drukken. Daar schiet Nederland er nog eens tientallen euro’s bij in. Als we dan ook nog de bijdrage aan het IMF (totaal 200 miljard) en die aan het nieuwe ESM noodfonds (totaal 420 miljard) erbij optellen, dan is Nederland hopeloos verloren zodra Zuid Europa uiteindelijk alsnog ploft.
Naschrift 18 mei: helaas ben ik vergeten de Target2 [*3] schulden te vermelden van meer dan 100 miljard euro.

De ECB is stiekem toch aan het bijdrukken?
Aangezien de kapitaalvlucht vanuit de Euro naar Dollars en Zwitserse Franken dermate groot is, zijn de banken nog harder gaan wankelen dan ze al deden. De verkoop van goudvoorraden (die de goudprijs drukken) en exotische dollarinjecties van diverse centrale banken en de Federal Reserve hebben de ergste liquiditeitsproblemen tijdelijk gestopt, maar dat was lang niet genoeg. De ECB geeft de banken hun eigen vangnet, zodat ze niet om kunnen vallen. Een bank valt namelijk alleen om als ze niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen; als het geld op is. Met de ECB als “grote broer” valt dus geen enkele bank om het komende jaar. De ECB heeft de banken ruim een jaar de mogelijkheid gegeven om ongelimiteerd geld te lenen. Maar het is inmiddels wel bekend wie de rekening mag betalen van deze onoverzichtelijke wirwar aan vangnetten: de burger. De Euro zal verder in waarde dalen en de inflatie begint aan zijn Europese opmars. Pensioenpotten en spaartegoeden gaan wekelijks een duwtje omlaag krijgen.

Bodemloze put
Onze euro’s verdwijnen in een extreem diepe en bodemloze put. En we zijn binnenkort het point of no return voorbij en kunnen onze executie alleen nog uitstellen door nog meer geld in dat donkere gat richting het zuiden te gooien. Zodra Italië omvalt, zijn naast de aan het ECB geleende bedragen ook direct alle bedragen in de noodfondsen EFSF, ESM en bij het IMF foetsie. En dan staat ons een staatsschuld van minimaal 600 miljard euro te wachten. Dat terwijl ons BNP dankzij de recessie geslonken is naar onder de 550 miljard euro. Een schuld van ruim 110% BNP is in dit economisch klimaat voldoende om maar direct de curator te bellen.

Game Over Insert Coin

Er is een oplossing: Aanvaard de pijn
Nog een sarcastisch spreekwoord om af te sluiten: Als het PIIG verdronken is, dempt men de put. Oftewel: de enige oplossing van deze crisis is het aangaan van directe pijn en wel zo snel mogelijk. Laat de PIIGS falen, laat de banken falen. Schrijf de schulden van de PIGGS landen massaal af. Red voor zover mogelijk nog wat spaartegoeden, maar laat de banken gewoon omvallen. Het wordt een grote bende, maar dan kunnen we weer iets op gaan bouwen. Maak gelijk een einde aan het fiatgeldsysteem (geld drukken zonder onderliggende waarde) en schakel over op goud en zilver. Ook de nepdemocratieën moeten we vaarwel zeggen. Het huidige systeem van volksvertegenwoordigers faalt gigantisch i.v.m. hoge corruptie. Het wordt tijd voor echte democratie, waarbij het volk werkelijk de baas is, en niet de banken en de industrie; de technische mogelijkheden zijn er inmiddels. Een transparante, eerlijke, ethische “Open Source Democracy” of iets soortgelijks.

Als we doorgaan op de huidige manier, dan schuiven we de ellende alleen maar nog verder vooruit (“kick the can down the road”), totdat uiteindelijk een ware apocalyps wacht en we met zijn allen failliet zijn en we de rest van ons leven als slaaf voor het grootkapitaal kunnen gaan werken. Ik ben er bang voor: Nederland is al failliet, maar we beseffen het  nog niet.

Extra bronnen:
[*1]:  ABN Amro alleen kostte al 30 miljard euro, dus 100 miljard euro is een zeer voorzichtige schatting

[*2]: Pensioenfondsen hebben ruim 700 miljard euro in de portefeuille, maar zullen zeer flinke klappen krijgen bij de val van de PIIGS-landen en de banken. 100 miljard euro is ook hier een voorzichtige schatting.

[*3]: N.B. Ik ben in dit artikel helaas vergeten de Target2 schulden te vermelden. Als de PIIGS-landen uit zouden treden, dan zou de Nederlandse staatsschuld puur en alleen door die Target2-schulden al met ruim meer dan 100 miljard extra stijgen. Zo’n 1000 miljard euro die op het bordje van de resterende Euro-landen Duitsland, Nederland, Luxemburg, Finland en Oostenrijk terecht komen.

Interessante links:
Why the EFSF will fail
Greek Rescue Deal & EFSF Enlargement Graphed
Scenario’s voor de ontwikkeling van de staatsschuld: rond 2020 kritisch
ESM vangnet wordt 500 miljard euro groot volgens Merkel
Rijksoverheid.nl : uitleg financiele steun aan Griekenland
Bijdrage aan IMF 14 miljard
Correctie: Bijdrage aan IMF 17 miljard

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

2 Responses to Is Nederland stiekem al failliet?

  1. Waarom faalt het huidige systeem van volksvertegenwoordigers door corruptie? Zonder onderbouwing is dat een beetje een loze kreet. Je wil echte democratie waarin iedereen iets te zeggen heeft. Houdt dat in dat we om de week een (online) referendum hebben? Denk je niet dat dat tegenstrijdige uitkomsten gaat geven omdat velen onwetend zijn en stemmen naar hun eigen belang in plaats van te kijken naar het grotere goed? Denk je niet dat iedereen vóór het afschaffen van belastingen stemt, maar tégen het afbouwen van sociale zekerheid? Een volksdemocratie wordt een puinhoop op die manier.

    Verder een mooi en inzichtelijk artikel, mijn complimenten!

  2. cor mol says:

    Jammer dat u de cijfers niet bijgewerkt heeft. Mede dankzij de pensioenreserves hebben de Nederlandse gezinnen hun vermogen op peil gehouden.
    http://tinyurl.com/c8yrjpu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>