Is er leven na de Euro?

Volgens de Nederlandse media zou de EU top van donderdag 8 en vrijdag 9 december een succes zijn geweest. Eindelijk zijn er keiharde regels waar overheden niet meer onderuit kunnen. Is het begrotingstekort van een land te groot, dan komt een Eurocommissaris orde op zaken stellen. Tevens wordt er vanaf juli 2012 een gigantisch tweede vangnet geïnstalleerd van maar liefst 500 miljard Euro. En mogelijk wil de IMF met 200 miljard het net nog wat strakker spannen. De Euro kan weer een flinke tijd vooruit, is de gedachte.

De financiering van het fonds is overigens nog niet rond. Niemand weet nog waar het geld vandaan getoverd moet worden. Rond de kerst komen waarschijnlijk de eerste berichten van landen die toch graag iets minder in het net willen investeren.

Eerlijk is eerlijk: het is goed dat de Europese landen beteugeld worden in hun uitgaven. Ze hebben al veel te lang op de pof geleefd en dat wordt ze nu een stuk moeilijker gemaakt. Om tot een schone begroting te komen, zal er in heel Europa echter flink bezuinigd moeten worden, terwijl we al in een recessie beland zijn. Dat gaat de portemonnee van elke Europese burger raken. Ook de Nederlandse Jan modaal gaat het voelen vanaf 2012. En dat heeft een negatieve invloed op de economie (krimpend BNP) en het zal dus, relatief gezien, de staatsschuld doen groeien. De staatsschuld wordt namelijk uitgedrukt in een percentage van het BNP.

Die 500 miljard euro klinkt als een flinke duit geld, en dat is het ook. Helaas zal die halve biljoen in het najaar van 2012 al uitgegeven zijn, net nadat het fonds goed en wel opgericht is. Italië mag in 2012 319,6 miljard euro aan vrijkomende staatsobligaties herfinancieren. Spanje gooit daar 142,2 miljard bovenop. Laten we de 24,7 miljard van Portugal er nog voor het gemak bij optellen en de 500 miljard zijn op een paar stuivers na foetsie. En dan ook echt foetsie, want hoe hard De Jager ook roept dat elke euro -met rente- terugkomt: het is allemaal weggegooid geld.

Weggegooid geld
De Zuidelijke landen gaan keihard hun best doen om verder te bezuinigen en om de werkloosheid aan te pakken, maar de kans dat deze landen er weer bovenop komen is werkelijk nihiel. We hebben een geglobaliseerde wereld geschapen met ongelimiteerde vrije handel. Hoe kan een land als Spanje of Italië, met een zeer dure munt, hoge sociale lasten en hoge lonen ooit concurreren met opkomende economieën. Het is niet voor niets dat de werkloosheid alleen maar toeneemt. Het werk verschuift allemaal naar het Oosten. Tel daarbij nog eens de demografische problemen op. In Spanje is b.v. nog maar 49% van de bevolking in de werkzame leeftijden. De overige 51% is of gepensioneerd (en dat kost veel geld) of is een kind van onder de 16. Als vervolgens van de jongeren tussen de 16 en 25 ook nog eens 45% werkeloos is, dan zie ik niet snel een bevolking die zijn schulden gaat afbetalen. Of heb ik de verkeerde (realiteits)bril opgezet vanochtend? En dan vergeet ik nog naar de Spaanse particuliere hypotheekschulden te kijken. En naar de wankelende banken.

Schrijnende situaties
In Portugal en Griekenland begint de situatie inmiddels schrijnend te worden. Pensioenen worden flink gekort, veel banen gaan verloren, nieuwe belastingen worden ingevoerd, mensen worden op straat gezet, de elektriciteit wordt afgesloten. Drugsgebruik gaat omhoog, net als de criminialiteit. Het gaat allemaal langzaam de kant op van Argentinië 2001. De levenskwaliteit gaat hard achteruit in die landen. Ik ben bang dat Nederland steeds meer op die landen gaat lijken de komende jaren.

Knopen doorhaken
Des te langer we wachten de knoop door te hakken, en de zuidelijke landen gewoon failliet laten gaan, des te groter wordt de kans dat ook de noordelijke landen over 1-2 jaar een faillissement aan kunnen vragen. Nederland heeft inmiddels al bijna 100 miljard aan het ECB geleend. Duitsland zit op rond de 470 miljard. Het ECB gebruikt dat geld om staatsobligaties van Spanje, Italie en Griekenland op te kopen. Zodra de zuidelijke landen uiteindelijk toch failliet gaan, zit Nederland met een gigantische staatsschuld opgezadeld, van rond de 100% van het BNP (momenteel waarschijnlijk rond de 65-70%). Van de AAA-kredietstatus is op dat moment ook weinig meer over. Nog een een crash in de huizenmarkt en bankenreddingsronde eroverheen, en we zitten op 120-130% van het BNP en we kunnen Nederland afschrijven.

De zon komt nog steeds op
De zon komt elke ochtend nog steeds op en in de lente fluiten nog steeds de vogeltjes. Maar tegen die tijd is van de Nederlandse welvaartstaat weinig meer over. Pijnlijk veel mensen zullen uit hun huis gezet zijn. De pensioenfondsen kunnen nog maar amper 30-50% van de geplande pensioenen uitkeren. AOW, WW, WAO, zorgtoeslag, huurtoeslag? Termen die (in hun huidige vorm) dan tot het verleden behoren. Er is leven na de Euro, maar als we door gaan op het huidige pad van kapitaalvernietiging, dan is dat leven een “tikkeltje” minder prettig dan het leven waar we in Nederland de afgelopen 50 jaar aan gewend zijn geraakt.

P.S. Als de doembeelden wat te zwaar worden, dan is het goed om even wat relativerende woorden te lezen op de site overbeterleven.nl .

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>