Hoe staat Griekenland er nu werkelijk voor?

Een groot deel van de Nederlandse (en Europese) bevolking begint te twijfelen aan de doelmatigheid en de risico’s van het Griekse reddingsplan. Verdwijnen de vele miljarden in een zwart gat of komen ze netjes, met flinke rente weer terug naar de Nederlandse belastingbetaler?

Vergelijking Griekenland – Verenigde Staten
In de vorige blogpost heb ik een overzicht gegeven van de situatie van de Verenigde Staten. Samengevat geven zij ongeveer 175 dollar uit van elke 100 dollar die zij als belastinginkomsten binnenkrijgen. De situatie lijkt alleen maar erger te worden met de vergrijzing (baby-boom) en de hoger wordende ziektekosten.

In Griekenland is de situatie niet geheel vergelijkbaar. Het ziet er slecht uit, dat is zeker, maar de financiële balans is totaal anders. Terwijl in de VS de burgers en de bedrijven belasting betalen van gemiddeld slechts 15% van de inkomsten respectievelijk winst, ligt die in Griekenland op een pittige 40%. Waar Amerikaanse bedrijven als Microsoft, Cisco en de Johns en Marry’s gemiddeld dus slechts 15 dollar kwijt zijn van elke 100 dollar die ze verdienen, mogen de Griekse Aspis Pronoia, Crete Plastics en de Nikos’en en Kyra’s van elke 100 euro 40 euro in het potje van de overheid stoppen.

Dat ziet er goed uit, zo op het eerste gezicht. Als de belastingen in de VS ook zo hoog zouden zijn, dan hadden ze aan de andere kant van de oceaan elk jaar een flink begrotingsoverschot. Maar in Griekenland is alles anders. Daar wil de overheid vrolijk van elke 40 euro er 50 uitgeven, oftewel van elke 100 euro geeft Griekenland er 125 uit. Daar zit het probleem. Nog een wellicht groter probleem is dat de Grieken experts zijn op het gebeid van corruptie en belastingontduiking. Bovendien hebben veel Griekse bedrijven hun hoofdkantoor gevestigd op belastingparadijs Cyprus, waar slechts 10% belasting afgedragen hoeft te worden.

Het Griekse huishoudboekje
Griekenland speelt dit spelletje al flink wat jaren, wat de staatschuld geen goed gedaan heeft. Die zal eind 2011 op zo’n 160% van het BNP staan. En dat is echt pittig.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 
Als we het vertalen naar een huishouden, dan heb je het over een huishouden met 40.000 euro inkomsten. Jaarlijks wordt er echter 50.000 euro uitgegeven en er is een schuld van 160.000 euro. De banken zijn niet meer zo geduldig en vriendelijk en vragen rentepercentages van 16% (tienjarig) à 25% (tweejarig), afhankelijk van de looptijd van de lening. De jaarlijkse rentelasten stijgen binnenkort* dus naar 25.000 tot 40.000 euro.  En –waarschijnlijk ziet u het al- laat dat laatste bedrag nou precies gelijk zijn aan de inkomsten. Oeps! Zeg eens eerlijk: Als dit uw -overigens zeer gezellige en van het leven genietende- vrienden waren, zou u ze dan nog een cent lenen?
* Elk jaar moeten oude leningen met gunstige rentetarieven afbetaald worden door nieuwe leningen aan te gaan tegen genoemde tarieven. Na maximaal 10 jaar zijn alle Griekse schulden dus onderhevig aan deze extreem hoge rentepercentages.

Redding?
Als binnen één jaar tijd in Griekenland de Nederlandse belastingregels en handhaving ervan ingevoerd zouden worden, dan zou Griekenland met enige fantasie en geluk nog wel te redden zijn. Maar de werkelijkheid is anders: de Grieken pikken geen bezuinigingen, geen pensioenleeftijdverhogingen, geen verlaging van hun ambtenaarsloon en ga zo maar door. Met stakingen zorgen ze dat het Griekse BNP nog verder daalt dan wat de bezuinigingen alleen al bewerkstelligden. De Griekse bedrijven gaan niet ineens verhuizen van Cyprus naar Athene, de burgers gaan Game Over Insert Coinniet ineens hun aangiftes netjes invullen, de belastingambtenaren krijgen niet ineens een Duitse Gründlichkeit bij het controleren van de aangiftes. Hoe hard Rutte en De Jager ook roepen dat elke aan Griekenland geleende eurocent terugkomt bij de Nederlandse belastingbetaler, de realiteit wordt er niet anders van. Griekenland, Game Over! Insert Coin! (laat die ‘coin’ overigens maar weer een Drachme worden)

* Kudos voor de PVV en de SP die niet vluchten voor de werkelijkheid en die inzien dat verdere leningen aan Griekenland niets anders zijn dan uitstel van executie. En ook voor Noorwegen, waar ze besloten hebben om geen steun meer te geven aan Griekenland (de steun van Noorwegen, geen EU-land, is overigens een schijntje, amper een promille, op het geheel gezien).

Verdere bronnen:
Wat als de Grieken inderdaad drastisch bezuinigen?

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>