Hoe Draghi met zijn LTRO op termijn hyperinflatie uitlokt

De officiële inflatiecijfers zijn nog steeds aardig laag en schommelen in de Eurozone zo tussen de 2 en 3%, met soms een piekje van 4%. Niets om je bijzonder veel zorgen over te maken. Bij 2% inflatie verdubbelen de prijzen “pas” na 35 jaar (log2/log1,02) en bij 4% na 17,5 jaar. (log2/log1,04). Maar hoe zit het nou echt met de inflatie en wat voor inflatie staat ons te wachten nu de ECB vrolijk met duizenden miljarden loopt te smijten?

Een Mars uit 1990
2% a 4% jaarlijkse inflatie. Aan die situatie zijn we al gewend. In werkelijkheid kan je wel beter van de 4% uitgaan dan van de 2%. Een Mars-reep uit 1990 kostte als ik het me goed herinner 60 guldencent. Nu kost ie omgerekend zo’n 145 guldencent (65 eurocent), en dan hebben ze er ook nog een truc mee uitgehaald. De huidige Mars heeft namelijk beduidend “minder in in zijn mars” dan die van 1990. 51 gram versus 54 gram, oftewel een ruime 5,5% minder chocola, suiker en caramel dan je dacht. Als we dat meerekenen, dan kost de huidige mars een schokkende 152 guldencent.

In 22 jaar tijd is de prijs van een Mars dus gestegen van 60 naar 152 guldencent, een stijging van 153%. Van je honderd gulden kocht je vroeger maar liefst 166 Marsen, terwijl je nu voor je 45,38 euro slechts 66 van deze gifreepjes kunt kopen.

Inflatie van ruim 4%
Nu we toch al met logaritmes aan het strooien zijn, kunnen we gelijk uitrekenen hoe hoog de inflatie op de Mars geweest is in die 22 jaar. Log 2,53 / Log x = 22 jaar. Om die x te vinden werken we de formule uit: 0,403 / Log x = 22 –> Log x = 0,403/22 –> Log x = 0,0183 –> x = 1,043. Oftewel, uitgaande van de Mars-reep hebben we in de afgelopen 22 jaar een jaarlijkse inflatie van 4,3% gehad. Elke 16,5 jaar verdubbelden de prijzen in Nederland.

Nou is dit natuurlijk erg kort door de bocht, maar laten we er voor de grap eens vanuit gaan dat 4% dichter bij de waarheid ligt dan de 2% die de instanties ons willen doen geloven.

Inflatie tijdens de Eurocrisis
Dat was toen. Nu met de Eurocrisis gaan er dingen veranderen. En als we pech hebben niet zo een beetje ook. Het probleem is dat er sinds 2008 enorm veel geld bijgedrukt wordt door de ECB. Bijdrukken is in dit digitale tijdperk overigens niet het juiste woord meer. Er wordt weliswaar met een “druk” op de knop digitaal geld aangemaakt, maar er komt geen druppel inkt of rol papier meer aan te pas. Er verschuiven een paar nulletjes en ééntjes in de computer van de ECB en het is klaar. LTRO1: even 489.000.000.000 in de computer toetsen. Enter. En voila. Even overboeken naar al die noodlijdende Europese banken en klaar is Draghi. LTRO2: nog eens hetzelfde trucje; mag het een paar miljardjes meer zijn? Geen probleem! Draghi drukt op Enter, knippert met zijn ogen en het is gebeurd.

De balans van de ECB staat nu op ruim 3000 miljard euro, oftewel 3.000.000 x miljoen euro. Oftewel genoeg om elk huishouden in Nederland een kleine half miljoen euro te geven. Serieus veel geld!

Als we dat afzetten tegen de meest ruime geldhoeveelheid in de Eurozone, de M3, dan schrik je toch even. Houd je vast! De M3 van de Eurozone bedraagt 9.800 miljard euro (kleine 10 biljoen euro). De ECB is dus bezig om 3.000 miljard euro’s in een geld-vijver van 9.800 miljard te gooien. En dan maar volhouden dat het geen invloed op de Euro zal hebben.

De effecten moeten nog volgen
Het valt nu nog wel mee. Laten we eens kijken wat er bijvoorbeeld gebeurt met de biljoen euro van de LTRO. De Long Term Refinancing Operation van de ECB (Draghi) is niets anders dan geld geven (officieel 3 jaar lenen tegen 1% rente p/j) aan de bankroete banken, zodat die nog meer giftige obligaties van failliete landen kunnen kopen. Geld waar de Europese burger voor garant staat, aangezien de nationale banken (DNB, Deutsche Bank voornamelijk) garant staan voor de ECB. De banken hebben die 1000 miljard euro (burgergeld) snel aangepakt en daarmee werd voorkomen dat deze banken om zouden vallen. Omdat de banken ook zeer panisch zijn over de situatie in Europa parkeren ze nagenoeg al hun geld weer bij de ECB; ze durven het niet onderling aan andere banken te lenen. Ze lenen het voor 1% bij de ECB, maar krijgen bij diezelfde centrale bank maar een fractie van een procent rente op hun “spaartegoeden”.

Geld vloeit toch de wereldmarkt in
Langzaamaan kopen ze echter wel degelijk staatsobligaties op, van Spanje en Italië voornamelijk. Dat is dan ook de enige reden dat de rentes op de betreffende staatsobligaties enigszins beheersbaar blijven (hoewel 5,5% eigenlijk ook al funest is voor een land als Spanje).

Aangezien Spanje en Italië continu veel geld nodig hebben om hun oude obligaties af te betalen (herfinancieren), vloeien er dus vele tientallen miljarden van de LTRO-banken naar de PIIGS-landen, om direct daarna weer door te vloeien naar de banken en investeerders die de oude PIIGS-obligaties 2,5 of 10 jaar geleden gekocht hadden. En laten die investeerders en banken nou voor een groot deel niet zo gek zijn om weer obligaties te kopen. Tijdens de onderhandelingen met Griekenland, moeten veel investeerders flink gevloekt hebben. “Vrijwillige afschrijvingen” werden namelijk volkomen “vrijwillig” afgedwongen.

Dus die banken en investeerders geven hun oude obligatiebriefjes terug aan Spanje en Italië en krijgen hun geld netjes teruggestort op hun rekening. En dan? Wat gebeurt er met dit geld? Zoals al beschreven, hebben Europese obligaties hun aantrekkingskracht inmiddels verloren. Ook aan de andere kant van de oceaan is het niet veel beter. In de VS is de Federal Reserve reeds nagenoeg de enige resterende obligatiekoper. Dus de vele tientallen miljarden euro’s vloeien naar olie, goud, zilver, voedsel en aandelen. Die investeerders zijn ook de domsten niet.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

En, je raadt het al, welke prijzen zijn er nu flink aan het stijgen? Veel Nederlanders durven niet meer te kijken naar de bedragen op de benzine- of de dieselpomp. Hun pincodes tikken ze blind in, zodat ze maar niet met het bedrag geconfronteerd hoeven te worden. En dan de Arabische lentes; die werden voornamelijk aangezwengeld doordat brood onbetaalbaar werd. Kijken we naar de edelmetalen: De prijzen van goud en zilver zijn een-op-een af te zetten tegen de mate waarin centrale banken geld bij-“drukken” (binnenkort verzamel ik een paar mooie grafieken). “Press Enter for another trillion dollar” vraagt de computer bijna maandelijks aan Bernanke en/of Draghi. En tenslotte de aandelen? Wat een verrassing: de beurzen breken weer records de laatste tijd.

Hyperinflatie & Vertrouwen
Die 4%, daar kunnen we binnenkort alleen nog over dromen, ben ik bang. Vervolgens komen we uit op het woord dat je in Duitsland niet mag zeggen: Hyperinflatie. Behoort hyperinflatie werkelijk tot de mogelijkheden? Puur monetair gezien moet de boel dan nog wel een heel stuk erger uit de hand lopen. Maar hyperinflatie ontstaat eigenlijk vooral zodra mensen het vertrouwen in de munt verliezen. Wanneer zelfs de Henken en Ingrids de Euro gaan wantrouwen en goud, zilver, Zwitserse Franken en Australische Dollars in hun matras beginnen te verstoppen, dan ontstaat ineens het fatale scenario voor de Euro: hyperinflatie.

De waarde van de Euro daalt dan gestaag t.o.v. de edelmetalen, maar ook t.o.v. andere valuta. Het vertrouwen brokkelt dan snel af, de prijzen schieten omhoog en voor je het weet wil iedereen van zijn euro’s af. Iedereen gaat als een gek produkten kopen om maar van die steeds minder waard wordende euro’s af te zijn. De winkels die het geld in ontvangst nemen, willen weer zo snel mogelijk van dat geld af en kopen er direct goederen en waardevaste spullen van. Zodra de lonen uitbetaald zijn aan het einde van de maand, staan er rijen bij de winkels. De omloopsnelheid van geld wordt bizar hoog. Dan zijn aan alle criteria van hyperinflatie voldaan. Dan kunnen Draghi en de Jager roepen wat ze willen, maar dan is het pertinent over en uit met de Euro.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hoe Draghi met zijn LTRO op termijn hyperinflatie uitlokt

 1. Bart Jefferson says:

  Goed artikel maar er zit 1 monster fout in.Er staat een gedwongen vrijwillig afschrijving op de Griekse obligaties.Niets is minder waar,ik heb Griekse obligaties en ging NIET akkoord met de schuldherschikking.Maar omdat de banken grotendeels akkoord gingen beslistte de Griekse regering dat de burger ook het verlies MOET slikken.Vorige week werd het nog veel erger:als Belg werd geld gestolen van mijn zichtrekening op basis van intrest dat ik mogelijks nog ga hebben van hetgeen overblijft van mijn obligaties.De roerende voorheffing werd zomaar afgehaald van mijn rekening voor intresten die ik niet heb.Ik geraak dus mijn overig spaargeld ook kwijt omdat ik waardeloze griekse staatsobligaties heb waar ik al de helft VERPLICHT verlies op heb moeten nemen.Schandalig zo geraak ik al mijn geld(euro) kwijt terwijl de bank paar jaar geleden zei dat obligaties van euroland de veiligste beleggingen zijn.

 2. Ben Jager says:

  Bedankt voor je goed onderbouwde uitleg. LTRO – zou mij ook al wel zijn opgevallen, als de media het niet verzwegen zouden hebben. En het dezelfde naam had gekregen als deze vorm van georganiseerde criminaliteit in de Brits-Amerikaanse centrale banken en banksyndicaten: Q.E. (Quantitive Easing). http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8780593/Bank-of-England-and-Federal-Reserve-stimulus-gets-lukewarm-response-from-markets.html http://www.rte.ie/news/2012/0405/bank-of-england.html

  Het bewijst nog maar weer eens wat voor (rottend) vlees we in de kuip hebben met Draghi. De marionet die door Goldman Sachs in de ECB is geplant. Over GS: http://www.rollingstone.com/politics/news/the-great-american-bubble-machine-20100405: ‘The world’s most powerful investment bank is a great vampire squid wrapped around the face of humanity, relentlessly jamming its blood funnel into anything that smells like money.’

  Erg relevant, je aandacht voor de monopolisering, speculatie, en prijsopdrijving van grondstoffen en commodities. En de inflatie die hierdoor mee wordt beoogd.
  The Attack on Prosperity Commodities The Biggest Growth Industry of the 21st Centuryhttp://www.spiegel.de/international/world/0,1518,559550-2,00.html
  http://www.ibtimes.com/articles/235579/20111021/trader-commodities-trading-vitol-trafigura-cargill-glencore-koch.htm
  Dezelfde roofkapitalisten die de krediet- resp. financiele crisis hebben veroozaakt stortten zich met hun kapitalen op big-Ag en voedsel; en harken rendementen van 50% p.jr. binnen – over de ruggen van de burgers!
  De roofkapitalisten hebben de politiek in hun wurggreep. Schrijven de wetten die hen vrij spel geeft. No limits. Totale vergroeiing met de politiek. Het fascisme is weer helemaal terug – van nooit weggeweest. Plunderen van de planeet en vestigen WereldOrde.
  EU, ECB, Rutte/JKdeJ lopen aan de band van IMF(-doctrine). Fout. IMF stort zich bij voorkeur op landen met de rug tegen de muur. En breekt die rug. Doet IMF al 30 jaar. IMF is uithangbord van het corporatise. Het paard van Troje voor ‘corporate interests’ cq. fascisme. lees hoe het de volgende presidenten vermoord heeft: Jackson, JFK, sjah Perzie, Allende, Arbens, Roldos, Lumumba, Torigos, Noriega, Chasem, Hussein, Ghandhi, Bhutto; en Timosjenko in het gevang zette. Ook de ‘running up’ politici Martin-Luther King, Mattei, Rathenau werden koelbloedig uit de weg geruimd.
  http://www.democracynow.org/2012/6/6/joseph_stiglitz_on_occupy_wall_street
  http://www.huffingtonpost.com/john-perkins/economic-chaos-loans-gree_b_901949.html ;
  Dit gebeurde met wet om de Wall Street banksters aan banden te leggen:
  http://www.rollingstone.com/politics/news/how-wall-street-killed-financial-reform-20120510?page=3
  Bij ons is het niets beter. De politiek is teather. De echte macht wordt uitgeoefend in de Bilderberggroep (Rockefeller Wereld Orde; TC, CFR) en de ERT (Eur. ronde tafel).

  Het is een fatale vergissing dat de politiek zich blijft inlaten met grote marktpartijen, en bovendien nalaat om de zgn. vrije markten te reguleren. 400 jaar geschiedenis, het volk dom gehouden, misleid, gehersenspoeld; geen collectief geheugen, er niets van geleerd! (ACTA, SOPA, PIPA, etc.: komt ook allemaal niet uit de lucht vallen; integraal onderdeel van de Rockefeller Wereld Orde – als het goedschiks niet gaat, dan worden alle middelen van dwang, repressie, onderdrukking en uitbuiting, uit de kast gehaald).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>