Het uur Nu voor de Euro en Europa

Heel spannende tijden zijn het momenteel, met de zuidelijke Euro-landen in grote problemen. Volgend jaar gaat heel kritisch worden omdat o.a. Italië en Spanje dan een zeer groot deel van hun staatsschuld zullen moeten herfinancieren.

In Der Spiegel staan hier mooie grafieken over.
(met de rode pijltjes kan je naar links en rechts bladeren naar andere landen).

Italië moet volgend jaar 259 miljard van zijn staatsschuld van een kleine 2.000 miljard herfinancieren. Oftewel, ze moeten 259 miljard aflossen met geld dat ze niet hebben en dus opnieuw op de markten moeten proberen te lenen. Mijn voorspelling is dat dat niet gaat lukken.

Spanje zit in hetzelfde schuitje, met volgend jaar 116 miljard (bijna het dubbele van 2011). En dat is nog los van het begrotingstekort.

Europese banken op drijfzand
De Europese banken zitten gemiddeld (denk eens aan de uitschieters omhoog) op een “leverage ratio” van 26, wat betekent dat ze hun eigen vermogen 26x uitgeleend hebben. Lehman Brothers zat op een ratio van 30 toen die omviel. De kans dat de komende maanden banken als dominostenen omvallen begint echt groot te worden.

Faillisement MF Global
In de VS is er een paar dagen terug ook iets heftigs gebeurd. MF Global, een reus van een bedrijf (“a major global financial derivatives broker”), is failliet gegaan. Vijftigduizend klanten tasten in het duister wat er met hun aandelen, opties, futures en handelstegoeden gaat gebeuren.

Op Silverseek vind je hier een mooi artikel over.
Dit is iets wat niemand aan zag komen of maar voor mogelijk hield. Vooral op het gebied van vertrouwen (krediet = credere = vertrouwen) kan dit faillisement vergaande gevolgen hebben.

En MF Global kan uiteindelijk zelfs een van de eerste dominosteentjes blijken te zijn:
“The MF Global bankruptcy was the the largest Wall Street firm to collapse since the Lehman Brothers incident in September 2008. (bron: Wikipedia)

Dit staat er momenteel op de homepage van MF Global:
“I would like to close my account now and have the funds / assets remitted to me – can this be actioned?

At this point the companies are unable to action requests for withdrawals from client accounts – these are now subject to the special administration process.”

Volgens een artikel op zero-hedge zal het faillisement van MF-Global vergaande consequenties hebben en zijn er waarschijnlijk andere bedrijven die op het punt van omvallen staan. Hij concludeert:
The futures and options markets are no longer viable. It is my recommendation that ALL customers withdraw from all of the markets as soon as possible so that they have the best chance of protecting themselves and their equity.

Italië, Frankrijk, exit Euro?
De komende weken zullen uiterst kritisch blijken voor de Euro en de EU. Ondanks alle goede voornemens en het vertrek van Berlusconi, staat Italië op het punt om te vallen. Als dat gebeurt, zal het veel Franse banken meenemen in de zijn val. En dan is het over en uit met de Euro in zijn huidige vorm. Dat alles zal staan of vallen in de komende weken is ook wat Ewald Engelen, hoogleraar Financiële Geografie aan de UVA en SP-kamerlid Ewout Irrgang vrijdag 11 november tijdens Nieuwsuur verkondigden. Het is het uur Nu.

Goud en zilver
Goud en zilver zijn volgens mij nog meer dan voorheen een waarschijnlijk veilige haven. Let wel: Fysiek en niets anders dan fysiek.
De crisis heeft volgens mee twee uitwegen:

* Of de boel ploft en nagenoeg alle banken vallen om en diverse landen gaan failliet. In de daaropvolgende recessie zal zilver mogelijk in waarde dalen.

* Of de Europese centrale bank, en later de Federal Reserve gaan *duizenden* miljarden euro’s en dollars (onvoorstelbare hoeveelheden geld) bijdrukken, wat in flinke (hyper)inflatie zal resulteren. De Euro zal in koopkracht flink afnemen, terwijl zilver&goud je koopkracht kunnen doen behouden of zelfs factoren kunnen laten groeien.

Wat het gaat worden, gaan we binnenkort meemaken. Wel is het duidelijk dat de kans op hyperinflatie de laatste maanden veel groter is geworden dan toen de eurocrisis begon.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>