Het IMF gaat de Euro redden (?)

Alleen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan voorkomen dat de euro aan de schuldencrisis ten onder gaat….
Dat zei chefeconoom Keith Wade van het Britse beleggingsfonds Schroders vrijdag op een internationale mediaconferentie in Londen.

Aldus het artikel ‘Alleen IMF kan euro redden’ van de 19 november editie van nu.nl .

Enkele landen, met vooraan Brazilië en China zouden de IMF-pot gaan spekken zodat het IMF de Euro zou kunnen gaan redden. Klinkt als een mooi plan, maar is het realistisch?

Brazilië
Brazilië heeft een staatsschuld vergelijkbaar met die van Nederland en Spanje (ruim 60% van het BNP) en heeft ook nog eens een (relatief klein) begrotingstekort. De vooruitzichten (voor de Eurocrisis) waren overigens goed. Er zijn plannen dat Brazilië tegen 2020 de staatsschuld tot nul gereduceerd zal hebben. Brazilië exporteert jaarlijks zo’n 150 miljard euro, waarvan een aardig deel, zo’n 25% naar Europa.
Stel dat op die kleine 40 miljard euro  een winstmarge van 100% zit, wat betekent dat Brazilie jaarlijks 20 miljard euro aan de Europese afnemers verdient. Stel dat de export naar Europa halveert als het fout loopt met de Euro. Dan gaat het dus om een kleine 10 miljard euro per jaar die Brazilië te verliezen heeft als het hier mis gaat.

China
De financieel-economische situatie van China is flink anders. China heeft een heel nette staatsschuld van slechts 17,5% van het BNP. Ze exporteren jaarlijks zo’n 1200 miljard euro. Europa is de grootste exportregio voor China, met in 2010 een exportwaarde van zo’n 175 miljard euro. Volgens dezelfde formule komen we dan op een winstderving van zeg 40 miljard euro.

Simpele rekensom
Als je ziet dat Griekenland alleen al zo’n 200 miljard euro nodig gaat hebben de komende jaren, dan kan je op je klompen aanvoelen dat het niet zo’n interessante optie is voor China en Brazilië om voor de Europese schulden op te draaien. Maar misschien zie ik hier iets over het hoofd (aub melden via reactieformulier hieronder).

Ik vind het persoonlijk dus niet zo’n geloofwaardig plan dat Brazilië en China de EU gaan redden. Ja, Brazilie en China hebben veel te verliezen bij een imploderende Euro, maar het benodigde geld om de Euro te redden is niet in verhouding met de verliezen. Dat geld moet ook ergens vandaan komen.

Griekenland (en Portugal)
Ik denk dat Griekenland er goed aan doet om de knoop door te hakken en uit de Euro te stappen en terug te gaan naar de Drachme. Er zullen dan een paar flink pittige jaren volgen. Europa zal op zijn zachtst gezegd niet blij zijn. Er zullen flinke haircuts, afwaarderingen van de schulden, volgen. De Drachme zal flink devalueren en er zal veel sociale onrust zijn, vergelijkbaar met die in Argentinie tijdens hun crisis. Op die manier wordt Griekenland wel ineens een zeer goedkoop land voor toeristen. Ook zal er veel buitenlands geld het land invloeien aangezien de huizenprijzen en grondprijzen zeer laag zullen zijn. Alleen dan, met de Drachme, kan Griekenland er langzaamaan weer bovenop komen. Er zijn verwachtingen dat de Griekse economie in dat scenario binnen 5 jaar weer gaat bloeien. Een ander belangrijk voordeel is dat ze weer hun eigen financieel beleid kunnen vormen. Ze worden weer eigen baas over de rentetarieven en de geldpers.

Het alternatief, een imploderende Eurozone en/of een reeks opgelegde extreme bezuinigingsmaatregelen die langzaamaan de hele economie kapot maken, zijn mijns inziens minder interessant. Het land gaat sowieso flinke klappen krijgen, maar heeft bij de invoering van de Drachme in ieder geval een eerlijke kans om er weer bovenop te komen.

De Europese drukpers: Duitsland versus de ECB
Duitsland is faliekant tegenstander van het aanzetten van de Euro-drukpersen om de Euro te redden. Zoals ik al in een eerder artikel schreef, is het aanzetten van de drukpersen de enige manier om een totale instorting van de Europese banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, oftewel de val van de gehele Eurozone, te voorkomen. Inflate yourself out of debt, zoals al zo vaak in de geschiedenis gedaan is.

Duitsland heeft natuurlijk in de jaren 30 van de vorige eeuw aan den lijve ondervonden hoe destructief hyperinflatie kan zijn en ze kampen in Duitsland momenteel al met een te hoge inflatie. Het liefst zou Merkel zien dat de ECB de rente zou verhogen, maar de rente is recent juist verlaagd, om o.a. de huiseigenaren en de Caja’s, de banken in Spanje, te redden. In Spanje zijn de hypotheekrentes in de regel variabel en die zijn nog steeds bizar laag (1 a 2% nog steeds mogelijk). Als die rentes omhoog zouden schieten, dan zou de Spaanse bankensector het nooit overleven.

De Eurozone is gewoonweg te groot, met een te groot verschil in cultuur en financieel/fiscaal beleid. Duitsland kan wel koppig vast blijven houden aan haar idealen, maar maakt daarmee wel de kans groter dat er een wanordelijke ontbinding van de Euro volgt.  Daarmee vernietigt Duitsland dan wel de eigen afzetmarkt. Er rijden in Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië toch nog best wat BMWs, Mercedessen, Volkswagens, Audi’s en Porsches rond. De kans is dus groot dat de geldpers uiteindelijk toch overuren gaat maken (duizenden miljarden euro’s).

Waarschijnlijk zou het wel de gezondste “oplossing” zijn als Duitsland koppig vast blijft houden aan haar principes: alles in elkaar laten storten en dan vanuit de chaos iets nieuws laten ontstaan. Pijnlijk, zeer pijnlijk, maar je kent het gezegde: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Elk land weer zijn eigen munt. En het mooiste zou zijn als de munten weer 1 op 1 aan goud (en zilver) gekoppeld gaan worden. Het einde van fiat-money (oneindig bij te drukken geld zonder onderliggende waarde).

Het aanzetten van de geldpers zou mijns inziens de boel tijdelijk wel kunnen redden, maar de kans is groot dat het uiteindelijk op hyperinflatie uitdraait en dan is de Euro ook weg. Links of rechtsom: De Euro gaat het volgens mij niet lang meer redden, of het IMF er zich nou mee gaat bemoeien of niet. Realistisch of fatalistisch? It’s up to you ;-)


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

One Response to Het IMF gaat de Euro redden (?)

 1. Harry says:

  Als je alles goed volgt en logisch nadenkt zie je dat de hele eurocrisis vanaf het begin in scene is gezet. De krachten achter de oprichting van de EU zijn niet de politici maar het zijn de centrale banken die achter het project zitten.
  Het is ook een vooropgezet plan dat het IMF nu naar voren wordt geschoven als de enige die de Eurocrisis kan oplossen.
  Christine Lagarde, the managing director van het IMF, zei het zo: “the escalating crisis now needs to be addressed as “collectively as possible”. Without action, the world faces the spectre of a 1930s-style depression.”
  De Europese Centrale Bank heeft bij monde van Mario Draghi al aangegeven dat het weinig kan doen om de groei te herstellen. Het EFSF heeft niet genoeg geld beschikbaar en de BRIC landen hebben geen trek om het fonds te vullen. Obama geeft aan de USA niet in staat is om Europa heel te maken.
  Wat blijft er dan over??? Jawel het IMF. Het doel van de Eurocrisis is niets anders dan het bereiken van een verdere centralisatie en wat is dan beter dan het introduceren van het IMF als een soort Globale Centrale Bank als de Verlosser? Dit geeft maar weer eens aan dat centralisatie en globalisatie de enige manier is om tot een crisisvrije wereld te komen waarin iedereen gelukkig is.
  Zo kun je maar weer eens zien alles is gepland en bedacht (zelfs de geschiedenis) Crises en oorlogen worden gecreëerd door (centrale bankiers)elites die de beschikking hebben over onbeperkte geldbedragen om bevolkingen angst aan te jagen en te bewegen voor steeds globalere instituties on oplossingen te kiezen, die uiteindelijk maar een doel hebben

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>