Griekenland is dood, lange leve Griekenland

Vandaag staat of valt Griekenland. Anders gezegd zal vanavond duidelijk worden of het Griekse bankroet nog een een paar maanden c.q. jaren uitgesteld kan worden. Donderdag 8 maart, om 21:00, sluit namelijk de mogelijkheid voor private partijen om zich aan te melden voor de “vrijwillige” afschrijvingsregeling van hun leningen aan Griekenland. Het gaat netto om een afschrijving van 75%, oftewel van elke miljoen euro geleend aan Griekenland krijgen de banken, hedgefunds, particuliere beleggers en pensioenfondsen nog maar 250.000 euro terug. Het is concreet nog wat complexer (ruim 50% is een directe afschrijving, en een ander deel wordt omgezet naar een langdurige obligatie met zeer lage rente), maar dat terzijde.

Super Thrursday
Aan het vroege begin van deze “Super Thursday” meldt de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF) dat 40,8 procent van het uitstaande bedrag van 206 miljard euro voor de vrijwillige afschrijvingsregeling in aanmerking komt. Die 84 miljard euro wordt vertegenwoordigd door 32 private partijen. Er circuleren echter ook berichten in de media dat er inmiddels al ruim 50% van de private partijen akkoord zijn met de schuldendeal. Update NOS: 57% rond het middaguur.

De kans dat vóór de deadline van 21:00 de resterende benodigde 35 tot 50% van de schuldeisers zich alsnog gaat melden (totaal 75% resp. 90%), wordt met de minuut kleiner. De druk wordt dan ook opgevoerd, onder andere door eurocommissaris Olli Rehn. Bij een chaotisch faillissement, zo wordt gedreigd, zullen investeerders naar verwachting 73 à 74% van hun inleg kwijt zijn. De NOS legt goed uit wat de consequenties zijn bij drie verschillende scenario’s (bij deelnamepercentages van resp. minder dan 75, tussen 75 en 90 en hoger dan 90).

Nogmaals de Credit Default Swaps
Waar de reguliere media echter weinig over vermelden, is dat er veel partijen zijn die hun leningen aan Griekenland (in de vorm van obligaties) verzekerd hebben middels Credit Default Swaps. En die verzekeringen zullen alleen geactiveerd worden als de Grieken in wanbetaling zijn én er geen vrijwillige afschrijving is geweest. Griekenland moet dus officieel failliet verklaard worden, als deze partijen hun oorspronkelijk uitgeleende bedrag voor de volle 100% terug willen krijgen. Voor hen mag de keuze uit de volgende drie opties dus duidelijk zijn:

  • 1. Vrijwillige afschrijving: instemmen met de vrijwillige afschrijving en 75% kwijt zijn en later waarschijnlijk ook de resterende 10% (15% krijgen ze uitgekeerd uit het EFSF). Netto dus 85% afschrijving, kort door de bocht.
  • 2. Chaotisch faillisement:
    • 2a. Zonder CDS-verzekering: chaotisch faillissement waarbij ze naar schatting 73-74% af moeten schrijven
    • 2b. Met CDS-verzkering: chaotisch faillissement waarbij ze theoretisch* 0% af hoeven te schrijven

Tenzij een chaotisch faillissement andere grote gevolgen heeft voor de private partij, zal deze ongetwijfeld voor optie 2 kiezen, zeker in het geval de betreffende partij zo slim is geweest om de lening te verzekeren tegen wanbetaling middels een CDS (2b).
(*) Let overigens wel op het woord “theoretisch”, want het is totaal onbekend of de verzekerende partij (de verkoper van de CDS) wel voldoende liquide is om de obligatiewaarde volledig te vergoeden. Het blijft een zeer raar product, zo’n CDS.

Griekenland vanavond failliet
Logischerwijs zou je dus denken dat Griekenland vanavond praktisch failliet verklaard zal worden en dat 20 maart bijltjesdag zal zijn. Op die dag moeten de Grieken 15 miljard aan obligaties uitbetalen, die ze dan niet zullen hebben aangezien de hulp van het IMF en de EU slechts dan gegeven wordt als 90% van de 260 miljard euro onder de vrijwillige afschrijvingsregeling zal vallen.

Het lijkt er sterk op dat deze 90% bij lange na niet gehaald gaat worden en dat het afgelopen is voor Griekenland. Echter, aangezien er in Europa al zoveel energie en geld verkwist is aan Griekenland en er al evenveel manipulatie en omzeiling van regels plaatsgevonden heeft, is de kans groter dat Draghi (of misschien zelfs Bernanke) op het moment supreme dan toch nog wat extra geld uit zijn hoed (de drukpers) tovert. Officieel mag hij helemaal niets bijdrukken van de Duitsers, maar met de LTRO is dat al gebeurd t.w.v. ruim 1000 miljard euro. Merkel doet wijselijk alsof ze werkelijk niet snapt dat Draghi op eigen houtje Quantitive Easing 3 aan het uitvoeren is en zal onvermijdelijk ook de andere kant op kijken als de ECB uiteindelijk via een handige truc Griekenland redt. Mag het een paar miljardjes meer zijn?

Duitsland knijpt ‘m
De consequenties van een ongeordend faillisement blijken nog een stuk pittiger voor Duitsland dan eerder aangenomen, en met name voor de Duitse Bundesbank. In één klap kan er voor 500 miljard euro aan uitstaande leningen aan de PIIGS landen verdampen. Het betreft hier het al eerder genoemde Target2 systeem. Ook Der Spiegel doet hier uitgebreid het boekje over open .

Voordat het 2e steunpakket actief wordt, is al duidelijk geworden dat een derde pakket nagenoeg onvermijdelijk zal zijn. Persoonlijk denk ik dat er nog een 4e, 5e en 6e pakket nodig zullen zijn, ad infinitum. Zolang Griekenland in de Eurozone blijft, zal de hulp nooit kunnen stoppen. De Duitsers hebben de vooruitzichten op een 3e hulppakket t.w.v. minimaal 50 miljard euro geniepig uit het onderzoeksrapport m.b.t. het tweede hulppakket gehaald. De burgers en de volksvertegenwoordigers in de EU hoeven dat soort details natuurlijk niet te weten, want dan zouden Wilders’ plannen om de Gulden weer te introduceren iets te populair kunnen worden. Tegelijkertijd begint de frictie tussen Duitsland en de ECB groter te worden en beginnen de eerste tekenen van stijgende inflatie zichtbaar te worden.

Klappen voor obligatiemarkt
Maar zelfs als het zou lukken, dan nog zijn de consequenties heftig. Dan betekent het dat investeerders snappen dat ze bij Portugal, maar ook bij Italië en Spanje in het zelfde schuitje terecht kunnen komen. Dat ze met de handen op de rug gebonden in de nabije toekomst nog meer “vrijwillige” zaken moeten verrichten. Neem maar aan dat dat geen positieve invloed op de obligatierentes gaat hebben van de betreffende landen. Aan de andere kant is de PIIGS-obligatiemarkt indirect volledig in handen van Draghi en de ECB. Alleen de Zuid-Europese banken steken nog geld in PIIGS-obligaties, beseffende dat ze feitelijk toch al failliet zijn en gratis geld kunnen “lenen” (lees: krijgen) van de ECB middels de LTRO. Ook de geloofwaardigheid van de CDS verzekeringen komt zwaar in het geding. Wie wil er nog obligaties kopen als je beseft dat de benodigde verzekeringen niet meer te gebruiken zullen zijn?

Griekenland, het land met 7 levens
De komende dagen worden dus erg spannend. Griekenland is dood, lang leve Griekenland? De vraag is alleen hoe lang de Europese politici dit “spelletje” van herhaaldelijk reanimeren van een steeds grijzer wordend lijk vol kunnen houden. Hoeveel levens heeft Griekenland nog voor het doek uiteindelijk, en onvermijdelijk valt? Een ding is zeker: des te langer het duurt, des te meer burgergeld er naar de banken zal vloeien. 80% van het bail-out geld komt namelijk direct in de zakken van de banken. Er komt nagenoeg geen cent bij de steeds meer hulpbehoevende Griekse burger terecht.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>