Goud & zilver weer betaalmiddel, Obama bezuinigt

Er beginnen in de VS meer mensen wakker te worden dat het zo niet langer kan met de US Dollar en de groter wordende tekorten, schulden en rentelasten. De Staat Utah heeft besloten weer de goud- en zilverstandaard in te voeren.

ABC News: Utah (VS) introduceert weer de goud-standaard .
“Utah became the first U.S. state last month to recognize gold and silver coins minted by the federal government as legal tender. More than a dozen other states are considering similar measures, and are expected to follow Utah’s example. The move, proponents say, is caused by declining faith in the U.S. monetary system and concern about rising inflation.”


Nadat president Obama de artikelen op RealiteitsBlog.nl gelezen heeft (lezers, bedankt voor het doorsturen), is bij hem toch het dollarkwartje gevallen. Er komen nu toch flinke bezuinigingen: Nu.nl: Obama wil drastisch bezuinigen

Het zal echter nog lang niet genoeg zijn. Het begrotingstekort over 2010 was 1650 miljard dollar, wat zo’n 12% van het Amerikaanse BNP is. Obama wil dat “de begrotingstekorten de komende twaalf jaar met in totaal 4 biljoen dollar (2,77 biljoen euro) krimpen.”. Omgerekend is dat een besparing van zo’n 330 miljard dollar per jaar. Dus in plaats van een tekort van 1650 miljard dollar, zal het tekort dalen naar 1320 miljard dollar, nog steeds 9,5% van het BNP. Europese landen (waaronder momenteel Nederland) worden direct op de vingers getikt als het tekort boven de 3% komt, dus de V.S. hebben een lange weg te gaan voor ze hun financiën op orde krijgen.

Ter vergelijking (2010):
Begrotingstekort NL: 5,2% van 783 miljard dollar = 41 miljard dollar
Begrotingstekort België: 4,6%van 466 miljard dollar = 21 miljard dollar
Begrotingstekort VS: 11,3% van 14.657 miljard = 1.650 miljard dollar
Begrotingstekort Griekenland: 10+% van 305 miljard = 31 miljard+
Notatie: Land: begrotingstekort(%) van BNP = begrotingstekortbedrag

Wie is het stoutste jongetje van de klas: Griekenland, maar zeer snel gevolgd door VS (en later Spanje, Portugal). Als je tevens kijkt naar de schuldenlast t.o.v. het BNP, dan rent het VS-jongetje rondjes om de “brave” Griekse “αγόρι” (jongen).

Nu rijst automatisch de vraag: waarom moeten Griekenland, Ierland en Portugal 7 a 10% rente betalen (vóór ingreep EU), terwijl de VS weg komen met 1,5%? Vertrouwen? Daar heeft het weinig meer mee te maken: de mensen en instanties met het grote geld weten inmiddels hoe slecht het gesteld is met het Amerikaanse huishoudboekje.

De enige echte reden is dat China, dat inmiddels een zeer hoog percentage van de VS-schulden bezit, er niet bij gebaat is als de VS-burgers hun koopkracht verliezen (door een onvermijdelijke val van de dollar zodra China de staatsleningen niet hernieuwen en de dollars liquideren).
In ruil voor toegang tot de VS-afzetmarkt maken de Chinezen grote verliezen op hun dollarleningen, die jaarlijks onderhevig zijn aan pittige inflatie en waar de rentebaten nihiel – en netto negatief – zijn.
Zodra China zegt “nu is het genoeg”, zal de dollar in zeer korte tijd diep wegvallen en verdwijnt de koopkracht van de VS als sneeuw voor de zon. Dat moment lijkt eraan te komen nu China steeds meer goud en zilver op de plank begint te leggen.

Lees de statistieken zelf na: Wikipedia – Europese staatsschuldencrisis, Wikipedia – List of Countries by GDP, Begrotingstekort 2010 komt uit op 5,2%, Begrotingstekort België, Schuld als percentage van BNP per land, Begrotingstekort Griekenland.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>