Euro naar $ 0,80?

De Euro is in hoog tempo aan het devalueren t.o.v. de Dollar, en nog sterker ten opzichte van de Australische Dollar (bijna gehalveerd sinds 2009). Tegelijkertijd wordt het steeds duidelijker dat Griekenland geen plek meer heeft in de Eurozone. Ook Spanje begint zwaar in de problemen te komen, met de Spaanse obligatierente boven de 7,5% en met een maandelijks met 10% BNP (!) toenemende totaalschuld.

Euro met $1,20 op zeer kritisch punt
Beleggers en investeerders verliezen steeds meer het vertrouwen in de Euro en wisselen de munt in tegen US Dollars, Australische dollars, Zwitserse Franken, Noorse Kronen, en wat al niet meer. Het gevolg is dat de Euro gestaag in waarde daalt. Inmiddels is de $1,21 geslecht en is maandag de $1,206 al geraakt (tik in: EUR/USD). Daarmee is de Euro op een zeer kritisch punt beland. De $1,20 is namelijk herhaaldelijk een kantelpunt geweest en daar ligt dan ook een steunpunt, maar….

Geen steunniveaus onder de $1,20
Als je naar de Eur/USD grafiek kijkt sinds 1999, dan zie je dat er onder de $1,20 behalve de kleine steun rond de $1,00 geen verdere steunniveaus liggen. Volgens Alasdair Macleod is er dus een groot risico dat zodra de Euro de $1,20 doorbreekt, dat de Europese munt dan in een vrije val richting de $0,80 terecht komt. Waar de Euro sinds juni 2011 een kleine 20% verloren heeft in waarde (t.o.v. de Dollar; 1,49 naar 1,21), zal een vrije val richting de $0,80 een veel grotere waardedaling betekenen. De Euro zal dan namelijk 33% van haar waarde zien verdampen (1,21 naar 0,80). Vanaf eind mei 2011 (1,49) gerekend hebben we het dan over een waardedaling van 47%.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

Devaluatie en inflatie
Ondanks de lage officiële inflatie, zal de koopkracht van de gemiddelde Europeaan er in dat geval dus flink op achteruit gaan. Zeker nu de voedselprijzen, voornamelijk de granen, flink omhoog schieten als gevolg van de droogte in de VS, de graanschuur van de wereld, kan het dan toch flink voelbaar waarden in de portemonnee van de Nederlandse gezinnen. De officiële inflatiecijfers kunnen dan ook ineens flink hoger uitkomen. Zodra een internationaal militair conflict losbarst in Syrië, Iran en Israël, zal de olieprijs ook nog eens flink omhoog schieten, waardoor de inflatie niet meer te stuiten is, ondanks de recessie waar Europa in zit (recessie zorgt normaal voor deflatie). Als de ECB ook nog eens besluit Spanje en Italië te redden, dan is het hek helemaal van de dam. Vanaf dat moment zullen goud en zilver hun explosieve opmars maken (tot die tijd kommer en kwel).

Spaanse schuld loopt finaal uit de hand
Zoals ik in een eerdere blogpost al schreef, loopt de Spaanse schuld maandelijks met bijna 10% op. In juli werd bekend dat het Target2-saldo van de Spaanse bank inmiddels de 408 miljard bereikt heeft. Dat is een schuld die tot op heden nog nagenoeg volledig buiten de berekeningen van politici gehouden wordt. Maar het gaat hier dus wel om een schuld van ruim 40% van het BNP van Spanje, die niet in de staatsschuldcijfers meegerekend wordt. In juni is het Target2-saldo gestegen met maar liefst 63,3 miljard euro, oftewel 6,3% van het Spaanse BNP. Geheel volgens mijn voorspelling schuiven er ook steeds meer bankenschulden naar de staatsschuld. Die 100 miljard zal slechts een beginnetje blijken te zijn. Ook de Spaanse regio’s maken hun stille beloftes waar; de een na de andere regio vraagt om noodsteun. Netto neemt de Spaanse totaalschuld dus inderdaad toe met de schokkende snelheid van zo’n 100 miljard per maand. Een volledig onhoudbare situatie.

Het komt wel goed?
Iedereen die nu nog blijft geloven in het sprookje dat het wel goed komt met de Euro, mag toch eens serieus overwegen bij de psychiater langs te gaan. Ik geef de Euro nog maximaal een jaar (medio 2013), maar het zou me niets verbazen als het Euroboekje voor de winter al gesloten mag worden. Mocht de Euro miraculeus toch overeind blijven, dan zal daar voor alle burgers van de Verenigde Staten van Europa een zeer flinke koopkrachtvermindering tegenover staan. Van de soevereiniteit van de lidstaten zal weinig meer over zijn en de burgervrijheden zullen flink ingeperkt zijn.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>