ESM wordt ondergang Nederlandse welvaartsstaat, inflatie-scenario gegarandeerd

Europese politici zijn maandag akkoord gegaan met de activering van het ESM noodfonds a.s. zomer. Veel politici lijken niet te snappen wat ze precies ondertekend hebben. Ze denken een verdrag voor begrotingsdiscipline en een beperkt vangnet ondertekend te hebben, maar het ESM blijkt een wolf in schaapskleren te zijn die de begrotingssoevereiniteit van Europese landen afneemt. De onafhankelijke ESM-instantie zal namelijk bepalen waar het geld heen gaat en tegelijkertijd kan het ESM op elk willekeurig moment bij elk land eisen dat er een onbegrensd aantal miljarden euro’s bijgestort moet worden, en dat binnen een termijn van 7 dagen. Na ondertekening van het ESM-akkoord is de Nederlandse overheid monddood gemaakt en wordt verzet onmogelijk.

Uitgebreid artikelen over de consequenties van het ESM-akkoord zijn hier te vinden: Schuldenunie een feit en Europact kost Nederland 15 miljard euro. De welvaartsstaat zoals we die nu kennen in Nederland zal snel afbrokkelen als we Draghi en Merkel hun gaan laten gaan.

Teken de petitie tegen het ESM hier: Petities.nl: ESM verdrag

ECB geldpers op volle toeren
In februari 2012 zal de ECB in navolging van de kleine 500 miljard euro in december, nog eens anderhalf biljoen euro (1500 miljard) overmaken op de rekeningen van Europese banken in het kader van de LTRO. Die banken zullen vervolgens nog meer Europese obligaties opkopen. Hoe komt de ECB aan dat geld? Via de geldpers. De balans van de ECB staat al op een kleine 3 miljard euro en zal dus snel richting de 5 miljard euro gaan. Je hebt het dan over vijf jaar aan overheidsinkomsten van het rijkste Europese land, Duitsland. Ook de Federal Reserve heeft aangegeven de komende 3 jaar een nieuwe ronde van “quantative easing” te starten, als de economische situatie dat noodzakelijk maakt. Tevens hebben ze de rente tot einde 2014 op 0% vastgezet. Zodra je dus je geld op je spaarrekening laat staan, weet je zeker dat je jaarlijks tussen de 5 en 15% van je geld ziet verdampen, in koopkracht gemeten.

Wereldwijde geldontwaarding
Over de hele wereld lijkt er een race naar zo snel mogelijke geldontwaarding gestart te zijn. De Chinese centrale bank loopt momenteel zelfs voorop. Europa en de V.S. doen flink hun best en Japan doet ook vrolijk mee, net als Zwitserland overigens. Je kunt je als land namelijk niet veroorloven dat je munt sterk blijft terwijl andere munten minder waard worden. De export zou dan rake klappen krijgen. Inmiddels is al “15 biljoen dollar gebakken lucht in het wereldwijde geldsysteem gepompt (gezamenlijke balans grote centrale banken)

Goud & zilver
De enige manier om je koopkracht nog te behouden is door je spaartegoeden om te zetten in de enige “valuta” die niet bij te drukken zijn: Edelmetalen. Goud en zilver zullen zeer waarschijnlijk grote sprongen gaan maken in 2012 tot 2014. Er zijn voorspelling dat zilver van de huidige 30-35$ naar de 140$ zal gaan eind 2012, maar zelfs voorspellingen van $400 doen de ronde. Als je nu dus een kilo (netto zilver) zilveren munten koopt voor zeg 900 euro, dan kan die over 1 a 3 jaar tussen de 3500 en 10.000 euro waard zijn. Hoeveel broden of liters benzine je dan nog kan kopen met 100 euro, is dan echter nog de vraag. Benzine en brood van 5 euro per liter c.q. per stuk zijn niet uitgesloten als de inflatie flink uitpakt. Overigens zijn andere metalen, zoals koper en ook voedselgrondstoffen zoals mais, suiker en tarwe goede investeringsmogelijkheden. Die doen het tijdens hoge inflatie ook zeer goed.

Huizen
Huizenprijzen zullen voorlopig blijven dalen. Zeker nu de recessie ook in Nederland voelbaar gaat worden met toenemende faillissementen, ontslagen en ineengestorte kredietverstrekking aan bedrijven (geen investeringen meer mogelijk), zal de prijsdaling versnellen. Executies op de woningmarkt zullen vaker en vaker voorkomen, wat desastreus is voor de prijzen. Zodra de inflatie pittig wordt, zullen de huizenprijzen overigens gedeeltelijk meestijgen, in Euro’s gemeten. In koopkracht gemeten zullen huizen echter flink minder waard worden. Je zult van je woning beduidend minder liters benzine c.q. broden kunnen kopen dan je nu kunt. Waar je nu zo’n 300 kilo zilver nodig hebt voor een gemiddeld huis (250.000 euro), zal een gemiddeld huis dan voor misschien slechts 50-100 kilo zilver van eigenaar wisselen, en misschien is er nog veel minder van dit glimmende metaal voor nodig als er hyperinflatie ontstaat. De kans op hyperinflatie is niet heel hoog, maar is gezien de wereldwijd ingeslagen richting zeker niet meer uit te sluiten.

Inflatiescenario nog niet 100% zeker
Hoewel de wedstrijd tussen het inflatie- en deflatiescenario nu eindelijk beslecht lijkt te zijn, is het nog niet voor de volle 100% zeker dat het inderdaad inflatie wordt. Griekenland wordt steeds meer onder druk gezet en kan op een gegeven moment de middelvinger opsteken naar Merkel: Wij stappen uit de Euro en bekijken jullie het maar met jullie kolonialistische gedrag. Ook als Le Pen de Franse verkiezingen (maart-mei 2012) wint, kan de situatie flink veranderen, want zij wil graag dat Frankrijk uit de Euro stapt. Of Iran kan “interessante” fratsen uithalen en Europa een nekslag geven middels de olieprijs. In die gevallen zal Portugal (waar de 10-jaarsrente al boven de 15% gestegen is) onvermijdelijk meegezogen worden met de val van Griekenland. In eerste instantie zal dan een deflatiegolf volgen, waarbij goud & zilver in waarde af zullen nemen door de hoge verkoopdruk, aangezien beleggers massaal hun kapitaal in rook op zien gaan en hun goud en zilver aan zullen moeten spreken. Redelijk snel daarna zal er echter nog veel meer geld bijgedrukt moeten worden om de rest van Europa te “redden” en dan zal de inflatie alsnog toeslaan. Gestaffeld inkopen van goud en zilver is dus een goed advies. Uiteindelijk zal een portefeuille met 90% goud en zilver goed te verdedigen zijn in dit (potentieel hyper) inflatie scenario.

Must-reads

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

One Response to ESM wordt ondergang Nederlandse welvaartsstaat, inflatie-scenario gegarandeerd

  1. Pingback: Nog meer anti ESM voer uit Realiteitsblog. « hyperinflatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>