Een huis kopen met een paar klompjes zilver? Hyperinflatie maakt het mogelijk!

Ik vond vandaag een heel interessant artikel, waarin iets bevestigd werd wat ik al vermoedde maar nog niet hard kon maken.

De kans op hoge of zelfs hyper-inflatie is zeer reëel in zowel de V.S. als de E.U. Veel mensen denken dat de huizenprijzen dan gewoon met de inflatie meestijgen, maar in werkelijkheid gebeurt dan juist het tegenovergestelde.

Tijdens hyperinflatie wordt het onmogelijk om een hypotheek te krijgen en storten de huizenprijzen drastisch in, tot wel tientallen procenten (60% als voorbeeld in artikel). Dat terwijl alle andere prijzen (grondstoffen, voedsel, gas/benzine/electriciteit) flink omhoog schieten.

Een huis van nu 200.000 euro kan dus in hoog tempo dalen naar 80.000 euro. Dat terwijl een klomp zilver in diezelfde tijd kan stijgen van 1000 euro naar 10.000 euro. En in extreme gevallen kan je er nog een nulletje achter zetten.

Lees het artikel hier:
http://www.overbeterleven.nl/2011/02/16/huizenprijzen-gedurende-hyperinflatie/

Extra reden dus om nu, op dit moment, geen huis te kopen.
En zelfs reden om nu te overwegen je huis te verkopen en tijdelijk te gaan huren en dan het geld te beleggen in waardevaste, inflatie-beschermde investeringen, zoals goud, zilver, koper.

Er is een kans dat, mits de hyperinflatie echt toeslaat, je met een paar klompjes goud hele straten aan huizen kunt kopen.

Eerlijkheidshalve: er is ook een kans dat de VS (en daarmee de wereld) in een grote recessie terechtkomen en dan krijg je mogelijk zelfs deflatie en kan zilver/goud/koper flink in waarde dalen (o.a. i.v.m. lagere industriële vraag), net zoals in 2008 gebeurde.

Ik zet zelf mijn geld op het eerste scenario.. Ik weet alleen niet hoe snel dat gaat gebeuren.. Of dat nog 1-2 jaar duurt, of dat het nog 10 jaar duurt. Mijns inziens is het wel een kwestie van “when” en niet van “if”.
De volgende factoren spelen een rol in het pad naar hyperinflatie:

 • De reeds torenhoge schulden van zowel de V.S. als de E.U.-landen
 • De baby-boomers die met pensioen gaan, terwijl er niet genoeg gespaard is en de generaties na de boomers veel kleiner zijn
 • De verdere verschuiving van industrie/productie naar China/Azië
 • Het financiële wanbeleid in vooral de VS (geen bezuinigingen)
 • Het gigantisch bij blijven drukken van dollars en euro’s om enerzijds de begrotingstekorten te compenseren (VS, maar ook EU) en om landen van een faillissement te redden (EU)
 • De reeds extreem hoge huizenprijzen, die 2 a 3x te hoog zijn t.o.v. de historische verhoudingen tussen inkomen en huizenprijzen.

De inflatie is zeer moeilijk tegen te gaan, omdat het belangrijkste middel daartegen, het verhogen van de rente, zware effecten heeft. Die rente *mag* niet omhoog omdat dan direct meerdere landen onder hun rentelasten zullen bezwijken. Denk aan de VS, Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje, Italië, België. Die kunnen hun rentelasten dan niet meer betalen. Maar ook NL zal dan keihard moeten gaan bezuinigen willen ze niet in hetzelfde schuitje terecht komen. De VS lenen nu tegen 1 a 2% rente, terwijl ze eigenlijk (als je naar hun tekorten en schuldenlast kijkt) zouden moeten betalen wat de markt nu aan Griekenland vraagt, rond de 10%. De VS zou dan direct instorten, aangezien vanaf dat moment tientallen procenten van hun belastinginkomsten direct naar de rentebetalingen zouden gaan.
Natuurlijk kan de Federal Reserve zo “wat” geld bijdrukken om die rente weer te betalen, maar dan zou de inflatie nog verder verhogen.

Als je gelooft dat er een redelijke kans op hyperinflatie is, dan is de tip van de eeuw: koop een paar klompjes goud,zilver (of evt. koper in grotere klompen) nu het nog kan (nu je euro’s nog wat waard zijn)..

Zelfs al zou zilver op de korte termijn terugdalen naar 500 euro per kilogram (wat zo ongeveer de productieprijs is momenteel; zie ook dit artikel), dan kan het met pittige inflatie zo weer oplopen naar duizenden, zoniet tienduizenden euro’s per kilo. Als het zover komt dat je uiteindelijk met de eurobiljetten je kont af kunt vegen, is het zilver per kilogram honderduizenden, zo niet miljoenen euro’s waard.

Hoe de hyperinflatie invloed had op Duitsland in de jaren 20-30 van de vorige eeuw kunt u hier lezen: The Nightmare German Inflation . Het artikel besluit met een alinea “Could it happen here“. Hoewel sommige factoren anders zijn dan voor Duitsland toen (en het artikel uit 1970 stamt), zijn er wel degelijk aanwijzingen dat hetzelfde (in de V.S.) weer zou kunnen gebeuren. “Of course, this would be at the expense of millions of savers who would lose most of their capital. Hopefully the expropriation would be less drastic than it was in Germany.”

“The ones who fared best were the small minority who had the foresight to exchange marks into foreign money or gold very early, before new laws made this difficult and before the mark lost too much value.”

Kleine correctie: Na het lezen van de comments op http://gonzalolira.blogspot.com/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html, blijkt dat het in sommige landen net iets anders uitwerkt, maar uiteindelijk op hetzelfde neerkomt.
In Argentinie daalden de huizenprijzen met de helft. Vervolgens bleef door de devaluatie van de Peso (+/- 70%) slechts een-zesde over van de huizenprijzen, mits je je geld buiten Argentinie gestald had. In sommige andere landen gebeurde tijdens hyperinflatie-crises wat anders: De huizenprijzen stegen, in de oorspronkelijke valuta gemeten, wel degelijk fors. Echter, ze stegen veel minder hard dan de prijzen van voedsel, benzine, gas, grondstoffen, edelmetalen, etc.

Anders gesteld: Een huis dat nu 200.000 euro kost, kan je nu voor ongeveer 200kg zilver kopen. Tijdens een hypothetische periode van hyperinflatie in de Eurozone zal de waarde van het huis stijgen naar zeg 500.000 euro, maar de waarde van zilver stijgt vele malen harder. Ineens heb je nog maar b.v. 25kg zilver nodig om datzelfde huis te kopen, omdat zilver van ~1000 euro per kg gestegen is naar 20.000 euro per kg. Voor de mensen zonder buitenlandse valuta, of edelmetalen of grondstoffen is datzelfde huis echter onbetaalbaar geworden. Er ontstaat een groot gat tussen vraag (nagenoeg nul; niemand heeft geld over en niemand kan geld lenen i.v.m. extreem hoge rentestanden) en aanbod (mensen moeten hun huis verkopen om eten te kunnen kopen) en dat is funest voor de huizenprijzen.
Het is zeer, zeer interessant om alle comments te lezen op bovengelinkte blog. Toen de USSR viel in 1991, was iedereen stomverbaasd. Niemand, maar ook niemand had ooit verwacht dat zo’n supermacht ineens om zou kunnen vallen. Dat de VS en ook de EU nu in hetzelfde vaarwater terechtkomen, is voor veel mensen onvoorstelbaar. De Dollar is de World Reserve Currency. De VS kan “dus” niet omvallen is de algemene redenering. Maar het kan wel degelijk. Als ze te ver gaan, dan gaan ze te ver en dan is hyperinflatie en wereldchaos (en mogelijk WO3) het logische gevolg.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

2 Responses to Een huis kopen met een paar klompjes zilver? Hyperinflatie maakt het mogelijk!

 1. jeroen says:

  Dat de VS op deze manier niet langer door kunnen gaan is duidelijk. Alle ingredienten voor torrenhoge inflatie zijn aanwezig, het is nu nog wachten op de trigger. Mijn verwachting is dat we in de tweede helft van dit jaar zullen zien dat de aandelenbeurzen fors zullen zakken. Ik heb mijzelf al voorbereid op de komende crisis door gevriesdroogd voedsel in te slaan bij http://www.houdbaar-voedsel.nl

 2. Thomas says:

  Tegenwoordig zijn huizen in Nederland flink in waarde gedaald als ik nu een huis zou kopen heb ik dan nog een goede makelaar nodig en waar kan ik die vinden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>