ECB bedriegt burgers en sleurt Europa in hyperinflatie

In mijn omgeving heb ik mensen horen zeggen dat de Europese kredietcrisis inmiddels afgelopen zou zijn. De rente op Spaanse obligaties was namelijk ineens flink gedaald, dus nu zouden we weer “back to business as usual” kunnen gaan. Mijn interpretatie van de feiten is wat anders. Mijns inziens gaan we richting torenhoge inflatie en/of alsnog een systeemcrash op de korte termijn (1e kwartaal 2012).

ECB bedriegt Europese burgers
Het is de Europese Centrale Bank (ECB) reglementair verboden om deel te nemen aan veilingen van staatsobligaties. De ECB mag geen schulden van Europese landen op zich nemen. Inmiddels heeft de ECB al zo’n 200 miljard euro aan obligaties gekocht, niet bij veilingen, maar onderhands op de vrije markt. Nederland is voor zo’n 7% aansprakelijk voor de schulden van de ECB, dus als het Euro-avontuur misgaat, dan kan de Nederlandse schuld met zo’n 14 miljard euro’s verhoogd worden.

Maar de ECB vond dat nog niet bont genoeg en heeft besloten banken drie jaar de mogelijkheid te geven om ongelimiteerd te lenen. Normaal gesproken moet een bank gezond onderpand aanbieden om te kunnen lenen bij een andere bank, maar in dit geval heeft Draghi, president van de ECB, gezegd: ook al ben je als bank totaal onsolvabel (feitelijk failliet, groot tekort aan onderpand, extreem veel schulden t.o.v. deposito’s en eigen vermogen) en ook al bied je onderpand aan dat als junk bestempeld is, dan nog mag je toch zoveel lenen als je wilt.

Het is dan ook geen verrassing dat de Europese banken direct toehapten. Een kleine 500 miljard euro ging er direct over de toonbank van de ECB. De Europese banken konden hun liquiditeitspositie snel verbeteren, wat ook hard nodig was; de Europese banken staan er bizar slecht voor met extreem hoge leverage ratio’s en kapitaalratio’s. Draghi en de overheden van de PIIGS-landen hebben de banken ook nog eens getipt om maar gelijk “gezonde” staatsobligaties van de PIIGS te kopen en die als onderpand aan te bieden.

Junkfood
Het resultaat is dus dat de extreem ongezonde Europese banken ineens nog veel meer junk op hun balans hebben staan. Nog meer PIIGS-staatsobligaties die over enige tijd geen cent meer waard zijn. Daarnaast heb je nog de overgewaarde hypotheken/huizen en leningen aan failliet-gaande bedrijven en gemeentes. Al met al verandert Europa steeds meer in een scheefgestapeld, bibberend kaartenhuis. De liquiditeit verbetert een beetje, maar de solvabiliteit verslechtert alleen maar.

Maar is dat nou zo erg? Zo wordt de economie weer aangezwengeld, de banken zijn weer van wat geld voorzien en kunnen dus weer wat uitlenen aan de bedrijven. Het probleem is dat de ECB het spelletje van “Quantitative Easing” aan het spelen is, waar de Amerikaanse Federal Reserve en de Engelse centrale bank al ruime ervaring mee hebben. De Engelse pond is dankzij de daarop volgende inflatie al flink gedaald, nog harder dan de Euro. Engelse gepensioneerden komen o.a. flink in de problemen als ze ervoor gekozen hebben aan de Spaanse kust hun laatste jaren te slijten. Met een Pond van 1,50 euro zag het pensioen er een stuk rooskleuriger uit dan met de huidige 1,20 euro (tot voor kort 1,15). De ECB doet echter nog een flinke schep bovenop de Amerikaanse en Engelse varianten: de Europese variant van Quantitative Easing gaat zodanig “los” dat serieuze inflatie onvermijdelijk is. Het gaat niet om honderden miljarden euro’s; het zal gaan om duizenden miljarden euro’s, oftewel biljoenen euro’s. En zoveel nieuw geld kan de Europese economie simpelweg niet absorberen zonder vergaande negatieve effecten.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 
“Zielige” bankdirecteuren zwemmen in de bonussen
De bankdirecteuren gaan de komende maanden en jaren dus nog veel meer bonussen in ontvangst nemen want ze gaan slapend geld verdienen, over de rug van de Europese burgers die het volledige risico mogen dragen van de spelletjes van “dictator” Draghi. Ze lenen voor 1% geld van de ECB en kopen daar PIIGS-staatsobligaties van die gauw 7 a 10% per jaar opbrengen. Tel uit je winst. Daarnaast kunnen banken hun tovertrucs uithalen en hun geld 10x tot 35x uitlenen en daar ook weer flinke rente over vragen aan particulieren en bedrijven. In diezelfde periode zal de Euro flink in waarde gaan dalen; de verhouding tussen de hoeveelheid geld (M3) en de hoeveelheid aardse goederen/bezittingen gaat mank lopen. Zodra de inflatie toeslaat, zal het vertrouwen in de Euro nog lager worden en zullen nog meer bedrijven en mensen hun geld in andere valuta gaan vastzetten. Snel zullen ook Nederlandse gepensioneerden in de problemen komen. De pensioenfondsen zullen de inflatie namelijk bij lange na niet bij kunnen houden. In 2014 een brood van 5 euro en benzine van 5 euro per liter. En, bevroren pensioenen en lonen. Wen er maar vast aan. En daar houdt het niet bij op, ben ik bang.

Eurocrash in eerste kwartaal 2012?
Dit scenario van hoge inflatie zal zich echter alleen af gaan spelen als landen zoals Duitsland en de vele beleggers in staatsobligaties uiterst naïef zijn en blijven. Merkel moet duidelijk zien dat hetgene waar ze zo hard tegen gevochten heeft, het belasten van de Duitse burgers met de schulden van de PIIGS, nu toch ineens werkelijkheid wordt. Niet via Euro-obligaties (Eurobonds), maar indirect via de geldpers van de ECB en hoge inflatie. Ook beleggers zouden eenmaal bijgekomen van de nieuwjaarsborrels toch ook eens bij hun verstand moeten komen en snappen dat de weg die de ECB ingeslagen is, gedoemd is. Als dat gebeurt, en daarnaast gaat Iran ook nog een beetje stoken met blokkades en kernwapenspeculaties, dan kan het ineens toch afgelopen zijn met het Eurosprookje. Enkele analisten verwachten in het eerste kwartaal van 2012 dan ook het einde van de Euro. Spanje en Italië moeten in 2012 zeer veel geld ophalen op de financiële markten aangezien veel van hun obligaties dan vrijkomen en geherfinancierd moeten worden. De Europese banken denken precies hetzelfde want die zijn doodsbenauwd ook maar een cent aan andere banken (of bedrijven) te lenen en stallen hun geld bij de ECB. De “veilige” ECB, die in werkelijkeid zelf in rap tempo ook een “Bad Bank” aan het worden is met leverage ratio’s boven die van Lehman Brothers en met honderden miljarden euro’s aan junk op de balans.

Zijn we nog te redden?
We zijn zeer dicht bij het “point of no return”. De schuldenlast binnen Europa groeit met de seconde. Zolang de heren politici (+ Merkel die nu doet alsof haar neus bloedt) er heilig in blijven geloven dat we een schuldencrisis op kunnen lossen door naïef nog meer schulden naar schulden te gooien en door failliete banken en landen nog meer geld toe te stoppen, vallen we dieper en dieper in de bodemloze put. We kunnen er nu met een flinke dosis geluk nog uitklimmen, maar gaan dan wel een heftige periode tegemoet met een failliet Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, Ierland, België en mogelijk zelfs Frankrijk. De schulden zullen massaal gesaneerd moeten worden en dan niet met flauwe 50% haircuts maar met serieuze kaalscheerpraktijken van wel 90%.

Dan en alleen dan kunnen de zuidelijke landen weer wat op gaan bouwen, in hun eigen valuta. Adios Euro, bienvenido Peseta, Lira, Drachme, etc. De Noordelijke landen zullen ook op de rand van de afgrond balanceren, maar kunnen met keihard werken en nog keiharder bezuinigen er misschien weer bovenop komen. Maar de gouden tijden van de jaren 1960 tot 2011 zijn definitief voorbij. Welke politicus durft deze boodschap te verkondigen? Welke politicus durft tijdens zijn ambtsperiode zulke keiharde maatregelen te nemen? We hebben intelligente mannen en vrouwen nodig die eerlijk en realistisch zijn over de penibele situatie waar Europa, maar ook alle Nederlanders zich in bevinden. Politici, zoals de Amerikaanse presidentskandidaat Ron Paul, die durven te handelen naar eer en geweten en de pijn op de korte termijn niet schuwen. De pijn zal zeer pittig zijn. Maarja, je kent het spreekwoord: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ik ben helaas ook realistisch en dus bang dat de wonden flink gaan stinken, en niet voor een paar maanden, maar minstens voor enkele jaren.

Gelukkig nieuwjaar!

Must-reads
Spiegel: The Lies that Europe’s Politicians Tell Themselves
International Forecaster December 2011 (#8) – Gold, Silver, Economy + More
The End Of The Euro And The End Of The Investor
What really caused the eurozone crisis?

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

3 Responses to ECB bedriegt burgers en sleurt Europa in hyperinflatie

 1. louis-portugal says:

  Heel goed verwoordt de ellende.
  Ook ben ik ervan overtuigd dat het zonder inflatie niet meer opgelost kan worden.
  Waarom is er in de politiek niemand behalve Wilders die dat ziet of in ieder geval durft te zeggen???
  Kunnen we niet nu in enkele jaren ongeveer 5000 miljard bijdrukken,
  alle landelijke schulden terug brengen tot ongeveer 50 % van hun BNP´s
  De 5 sterksten blijven met de € en de rest gaat terug naar zijn oude munten.
  Uiteraard goed uitgewerkt.

 2. @louis-portugal: Geld bijdrukken is eigenlijk een verkapte belasting. Het bijdrukken van een enorme som geld kan niet alleen tot hyperinflatie leiden, maar het zorgt er sowieso voor dat de welvaart omlaag gaat. Wie is er tegenwoordig nog bereid om dat flinke offer te maken?

  Daarnaast zijn de sterke landen veelal landen die momenteel al veel meer exporteren dan importeren (een handelsoverschot), voor Duitsland is de euro eerder te zwak dan te sterk. Devaluatie zorgt voor het verergeren van dat probleem. Het is daarom wellicht verstandiger om zonder devaluatie te splitsen en daarna de ‘Zeuro’-landen te laten devalueren.

 3. jeroen says:

  Uitstekend artikel. Hyperinflatie is inderdaad onvermijdelijk en daarom moeten we ons individueel gaan voorbereiden op de gevolgen ervan. Elke crisis biedt kansen en met het nemen van de juiste beslissingen kan er zelfs van hyperinflatie worden geprofiteerd. Belangrijk is in ieder geval om de basisvoorzieningen veilig te stellen. Zorg voor gasflessen, water en genoeg houdbare voedselproducten. Ik heb zelf voedselpakketten besteld bij http://www.houdbaar-voedsel.nl Je kan daar ook een gratis proefpakketje aanvragen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>