ECB bedondert de boel en koopt obligaties indirect op

Gisteren was er “goed” nieuws te melden. Ondanks de afwaardering van de kredietwaardigheid van veel Europese landen verliepen de Spaanse en de Franse obligatieveilingen zeer succesvol. Bijna alle langlopende obligaties zijn verkocht, en tegen zeer schappelijke rentetarieven. Geen enkele krant vermeldt overigens de exacte tarieven (waarom niet?), dus die moet ik nog achterhalen.

Wat blijkt nu? Zoals Der Spiegel al gemeld had een tijdje terug, daalt de hoeveelheid geld die Europese banken bij de ECB parkeren met nagenoeg exact hetzelfde bedrag als dat er diezelfde dag op een “succesvolle” obligatieveiling verkocht was.

Het is dus overduidelijk: De ECB bedondert de boel en doet niet eens zijn best om dat te verhullen. (*zie opmerking onderaan; waarschijnlijk proberen ze het juist wel te verhullen)

De Gazet van Antwerpen schrijft: Bankendeposito’s zakken voor het eerst dit jaar onder 400 miljard euro. De dag daarvoor zaten ze nog op meer dan 520 miljard euro.

Nog maar eens samengevat wat er nu in Europa gebeurt:

2008: Overmatig risicovol uitleengedrag banken leidt tot bankencrisis
ECB: Banken moeten herkapitaliseren en de hoeveelheid “junk” op hun balans verminderen

2010: Landen dreigen failliet te gaan als gevolg van overmatig leengedrag
EU: Pappen en nathouden, geld “geven” aan PIIGS landen, kick the can down the road

2012: Landen en banken boeken geen vooruitgang en dreigen allemaal failliet te gaan
ECB: We lenen geld aan banken, die moeten dan nog meer PIIGS-junk kopen
EU: We doen of we blind zijn en blijven de spreekwoordelijke kan verder weg schoppen

Trucs ECB leggen alle schulden bij de burger
De ECB mag helemaal geen obligaties kopen tijdens veilingen. Maar door ongelimiteerd honderden (en binnenkort duizenden) miljarden euro’s aan failliete banken te lenen, die vervolgens weer junk-obligaties kopen van failliete landen, is uiteindelijk de ECB de indirecte koper. En aangezien de Europese burgers weer garant staan voor de ECB, zijn de Noord Europese burgers indirect staatsobligaties aan het opkopen van failliete landen, tegen een veel te lage rente van 1%. De ECB leent namelijk aan de banken voor slechts 1 miezerig procentje. De obligaties brengen tussen de 5 en 7% aan jaarlijkse rente op (zou eigenlijk 10-15% moeten zijn). Maar de banken steken wel vrolijk die 4% a 6% winst in hun zak. Dan kunnen de bankdirecteuren in ieder geval nog eens een leuke bonus opstrijken. De Europese burgers mogen dus hun welvaart, huizen, spaartegoeden en pensioenen op het spel zetten voor 1% rente! Fantastisch rendement toch: 90% kans de je al je geld kwijtraakt, en dan met 1% beloond worden. De uitslag is mijns inziens al bekend: Griekenland, Portugal en de rest gaan er op deze manier nooit bovenop komen.

De lijn van kredietverantwoordelijkheid is dus als volgt:
Duitse en Nederlandse burgers –> Noord-Europese landen –> “failliete” ECB –> “failliete” Europese banken –> failliete PIIGS landen

Eindresultaat: Geheel Europa gaat failliet tussen nu en 2014. Ook Nederland en Duitsland kunnen de dans niet meer ontspringen als dit lang genoeg doorgaat. De balans van de ECB staat nu al op 2700 miljard euro (ruim 5x de jaarlijkse Duitse belastinginkomsten) en die kan de komende maanden naar meer dan 10.000 miljard groeien volgens bronnen bij Credit Suisse.
De ECB is inmiddels giftiger (met “toxic debt”) dan de Federal Reserve en ook dan de Lehman Brothers in 2008.

ECB zeer tegenstrijdig in adviezen
Zie ook de grote tegenstrijdigheid in het beleid van de ECB: Eerst moeten de banken weer solvabel worden door de hoeveelheid junk-obligaties te verminderen en te herkapitaliseren. Vervolgens moeten de banken, die er nog veel slechter voorstaan inmiddels, juist nog meer junk-obligaties opkopen! Draghi, je krijgt mijn complimenten voor dit staaltje volksverlakkerij!
Zodra de boel instort, staan er duizenden miljarden aan giftige PIIGS obligaties en bankenleningen op de balans. En wie mag daarvoor opdraaien: de Nederlandse en Duitse burgers. Dankuwel!

Edit 18:00
Het blijkt dat er nog een andere, technische reden is dat de banktegoeden zo hard gedaald zijn. Er is woensdag namelijk een nieuwe reserveverplichting ingevoerd. Zie Goldrepublic: Banken stallen fors minder bij ECB. Het gat was anders ook wel erg groot geweest (van 528 naar 395 miljard) terwijl het totaal aan verkochte obligaties op zo’n 15 miljard zat. Het zou me overigens niet verbazen als de ECB deze nieuwe verplichtingen precies op die dag ingevoerd heeft om zo hun achterbakse praktijken te verhullen.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

One Response to ECB bedondert de boel en koopt obligaties indirect op

  1. Pingback: De rol van 'Merkozy' in de eurocrisis | Pearltrees

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>