De blauwe pil of de rode pil (van Kyle Bass)

Een korte blogpost deze keer, maar wel eentje met een zeer interessante inhoud. Kyle Bass heeft namelijk een nieuw rapport geschreven, en het zit zoals we van hem gewend zijn, weer goed in elkaar.

Deze mail schreef ik vandaag naar enkele familieleden en kennissen:
Subject: De rode pil of de blauwe pil


Voor diegenen die willen weten hoe we er economisch werkelijk voorstaan in Europa (maar ook VS en Japan), en wat er mogelijk kan gebeuren in de nabije toekomst, heb ik een rode pil voor jullie..

Rode pil? Uit The Matrix: (Bron: Wikipedia)
“You take the blue pill, the story ends, you will wake up in your bed and believe what you want to believe. You take the red pill, you will stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.”

De blauwe pil vind je achter de “X” of de “Delete”-knop c.q. “Spam”-knop

De rode pil is hier te vinden:
Kyle Bass

Het is een 31 bladzijden tellend artikel van Kyle Bass, een van de weinige analisten (Kyle Bass, Jim Rogers, Marc Faber o.a.) die ik zeer serieus neem; en die in het verleden zeer veel zaken goed voorspeld heeft (en daar multimiljardair mee geworden is). Ben je niet bang voor de enge feiten, dan nodig ik je uit dit artikel te lezen.

Het is flink economisch/technisch geschreven. Je zult dus aardig wat afkortingen op moeten zoeken, en mogelijk wat achtergrondartikelen moeten lezen, wil je het volledig bevatten.. Als je alle analyses en getallen overslaat, dan vind je op bladzijde 8/9 een uitleg van wat ons grofweg te wachten staat de komende jaren.

(een beetje rommelige intro vind je evt. hier: KyleBassBlog. Zijn blog is een interessante om op te abonneren.)

Kyle Bass voorspelt oorlog
In zijn rapport legt Kyle uit dat de mate waarin monetaire verruiming (Quantitative Easing van de Fed, opkopen obligaties ECB en Bank of Japan) toegepast wordt steeds groter zal worden, maar dat ze bijna geen effect meer zullen sorteren op de werkelijke economie. Middels indrukwekkende grafieken toont hij aan dat het einde in zicht komt. Er zal een punt komen dat het vertrouwen wegvalt. In Japan zijn de problemen pittig, met een krimpende bevolking (sterftecijfer hoger dan geboortecijfer) en een dalende productiviteit, terwijl de staatsschulden flink blijven stijgen.

Oorlog is uiteindelijk onvermijdbaar, schrijft hij. Tussen Japan en China zijn de spanningen bijvoorbeeld al flink opgelopen, maar ook als de VS en Europa flink in de problemen komen, kan er oorlog uitbreken. Het zal beginnen (is al begonnen) met een economische oorlog, waarbij landen en unies (Europese Unie b.v.) protectionistische maatregelen zullen treffen om hun interne markt te beschermen, wat natuurlijk veel kwaad bloed zal zetten. Ook het devalueren van de nationale munten heeft een valuta-oorlog in gang gezet. Zodra het werkloosheidspercentage in een land te hoog wordt, zullen (populistische) regeringen maatregelen nemen, waaronder bescherming van de interne markt d.m.v. verhoogde invoerheffingen, taksen, etc. Dit zal internationaal veel kwaad bloed zetten, en de onderlinge betrekkingen flink verstoren. Als de crisis lang genoeg voortduurt, komt er zeer waarschijnlijk een moment dat het ploft en dat er een vonk van de economische en valuta-oorlogsvoering overslaat naar een werkelijke oorlog.

Voor de trouwe lezers van Realiteitsblog is dit toekomstperspectief uiteraard geen rode pil waardig; er is al eerder over dit soort escalaties geschreven. Maar het blijft zeer onprettig nieuws. Zelfs al heb je je goed voorbereid en zit je verschanst met fysieke edelmetalen, drinkwater en wat niet meer, zelfs als je rijker uit de crisis zult komen omdat je slimme beleggingen gedaan hebt, dan nog blijft het zeer pijnlijk om het welvarende Europa in te zien storten, waarbij luxe, welvaart, vrijheid en veiligheid bijzaak worden, en voedsel en overleven hoofdzaak. Zelfs al word je niet blootgesteld aan de directe gevolgen van een evt. oorlog, dan nog zal de stijgende criminaliteit, zichtbare armoede en de intolerantie (zie Golden Dawn Griekenland) het leven een stuk minder aangenaam maken.

In een van mijn volgende artikelen zal ik voor de verandering eens proberen wat positief nieuws en opbeurende berichten en tips te verzamelen.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>