Als Griekenland failliet gaat, komen vooral Amerikaanse banken in problemen

Ik ga het nogmaals wagen om minister De Jager tegen te spreken. In het verleden verkondigde hij dat elke Euro die naar Griekenland ging terug zou komen, en ook nog eens met rente. Realiteitsblog schreef vorig jaar al dat dit geld niet terug zal gaan komen, en al helemaal niet met rente. Na Nout Wellink maakt ook De Jager ineens een pirouet om met zijn neus 180 graden de andere kant op te eindigen: het geld gaat helaas toch niet terugkomen, maar….. De gevolgen van een bankroet vallen ook wel weer mee. Het zou vooral een semantische kwestie zijn.

Een semantische kwestie met serieuze gevolgen
Volgens De Jager maakt het allemaal niet zoveel uit of het nou een officieel bankroet wordt, of dat er 50 à 70% op de private schulden afgeschreven wordt. Een semantische kwestie, oftewel slechts een discussie over welk woord we gaan gebruiken voor iets wat op hetzelfde neer zou komen. Een vrijwillig, gecontroleerd bankroet versus een officieel, ongecontroleerd bankroet. De Jager oversimplificeert de situatie hier flink. Hij houdt namelijk geen rekening met de rol die de Credit Default Swaps binnenkort kunnen gaan spelen.

Credit Default Swap
Een Credit Default Swap (CDS) is een verzekeringsproduct waarbij een partij zich kan verzekeren tegen een faillisement van b.v. een land. Vooral kopers van staatsobligaties verzekeren zichzelf met een CDS om zichzelf tegen het risico van een wanbetaling van een land te beschermen. Een CDS is een gewoon derivaat en iedereen kan dus zo’n CD Swap “verkopen” en daarmee “verzekeraar” worden. Als een hedgefund bijvoorbeeld voor een miljoen euro aan Griekse obligaties gekocht heeft, dan zal ze zich in willen dekken door CD Swaps met de betreffende verzekeringswaarde te kopen. Jaarlijks betaalt dit hedgefund dan een verzekeringspremie van een paar promille (voor een relatief veilig AAA-land) tot zelfs tientallen procenten (voor land op de rand van het faillissement). Kyle Bass kan hier veel meer over vertellen. Hij voorzag jaren geleden al dat Griekenland failliet zou gaan en hij heeft zichzelf voor nog geen fractie van een procent premie verzekerd tegen het faillisement van Griekenland. Gaat Griekenland “bankroet” dan mag de verzekerende partij, in veel gevallen banken, maar ook gemeentes, het volle obligatiebedrag uitkeren. In ruil daarvoor “swapt” het krediet -de obligatie- dan naar de verzekerende partij. Dat het krediet op dat moment een waardeloos papiertje geworden is, tja, dat is pech voor de verzekeraar.

Wanneer “Swapt” een krediet en wanneer niet?
Nu komen we bij de kern van het verhaal. Onder welke condities “swapt” een krediet, oftewel onder welke condities mag de verzekerde partij uitbetaald worden en de schuld overdragen aan de verzekerende partij? Tot op heden was het simpel. Als een land de obligaties niet terug kan of wil betalen, dan is er sprake van “default”, van wanbetaling en dan wordt de Credit Default Swap geactiveerd. In het voorbeeld hierboven zou Kyle Bass dan zijn, zeg, miljoen dollar ontvangen van b.v. een grote bank zoals JP Morgan en zit genoemde bank op de blaren.
Echter, anno 2011 is de definitie van “default” ineens een stuk complexer geworden. Private obligatiehouders zouden ineens “vrijwillig” 50% of zelfs 70% van de Griekse schulden wegstrepen, zonder hier iets voor terug te krijgen. Vrijwillig! Gelooft u dat zelf? Banken willen vrijwillig wel eens een kleine donatie geven aan een goed doel, maar dan moet dat wel beperkt blijven tot een fractie van een promille van hun winst. Ze geven het geld liever aan hun eigen “goede doelen”, de bonusspaarrekeningen van hun directie en raad van bestuur wel te verstaan.
Maar, laten we maar even in het sprookje van vrijwillige schuldenafschrijving blijven geloven. Stel dat dat gebeurt (en de kans is groot dat het na uitstel en nog meer uitstel nog lukt ook), dan is er niet sprake van een officiële “default”. Er is namelijk geen officiële wanbetaling, want Griekenland hoeft de schulden niet meer terug te betalen. De schuldeisers hebben vrijwillig van hun lening een gift gemaakt. Einde verhaal. Niets aan de hand; nouja, banken worden nog minder solvabel en flink wat aandeelhouders van banken en flink wat rekeninghouders bij hedgefunds zullen flink over de zeik zijn, maar dan heb je het (als alles meezit) daar wel mee gehad.

Er is één organisatie die beslist of Griekenland wel of niet “in default” is
De International Swaps and Derivatives Association (ISDA) is dé organisatie die bepaalt of en wanneer een land technisch in wanbetaling is, en daaruit volgend, of de betreffende Credit Default Swaps geactiveerd zullen worden. De ISDA is een in New York gevestigde handelsorganisatie voor “derivaten”, oftewel (vaak vage, van hefboom voorziene) financiële producten. De ISDA heeft al bekend gemaakt dat tot 50% vrijwillige afschrijving van de Griekse schulden als vrijwillig gezien wordt. Maar nu de onderhandelaars in Griekenland het ineens over 70% hebben en daarbij inventieve oplossingen met het uitgeven van nieuwe obligaties tegen lagere rentes bedacht hebben, is nog maar zeer de vraag wat de ISDA hiervan gaat vinden.

Het lot van de grootste Amerikaanse banken is in handen van de ISDA
Hoewel het gros van de Griekse staatsobligaties in handen is van Europese partijen blijkt dat zo’n 50% van de CDS’en ligt bij de 5 grote banken in de VS: JP Morgan, Goldman Sachs, Citibank, Bank of America en HSBC Bank USA. Als we ervan uitgaan dat dit ook het geval is bij Griekse obligaties, dan zal een officieel Grieks bankroet zeer veel CDS’en activeren en de “big 5″ met een keiharde trap op de knieën onderuit halen. Mogelijk overleven ze die eerste klap nog, maar als vervolgens Portugal, of nog veel erger Italië, ook gaat, zullen deze Amerikaanse banken zulke immense bedragen uit moeten betalen aan Europese partijen, dat de gehele bankensector van de VS een genadeklap krijgt. En zodra de 5 spelers op de grond smakken, zal de naschok tot aan de andere kant van de wereld voelbaar zijn: een globale systeemcrash is dan nagenoeg onvermijdelijk.

Vrijwillige afschrijvingen geven ook problemen
Ook als de ISDA de vrijwillige afschrijvingen als zodanig respecteert, en de CDS’en dus niet activeren, zal dat grote gevolgen hebben. Veel obligatiehouders die zich via CDS’en ingedekt hebben, voelen zich dan bekocht. De CDS zal zijn waarde verliezen. De internationale markt van CDS’en is gigantisch. Wereldwijd gaat het om zo’n 32,5 biljoen dollar, oftewel zo’n 25 maal de jaarlijkse overheidsinkomsten van Duitsland. Geen kattenpis dus. De ISDA zit dus in een zeer moeilijke situatie. Ofwel de 5 grote banken van de V.S. in laten storten, ofwel een wereldwijd vermogen van 32,5 biljoen dollar in een klap bijna-waardeloos te maken. De recente beslissing van de Federal Reserve om de rente op 0% te laten, kan in het daglicht van de CDS-problematiek bekeken worden. Door de banken ongelimiteerd geld te kunnen laten lenen, net als in Europa door de ECB gebeurt, kunnen de banken mogelijk net overeind blijven in het geval de CDS’en “triggeren”.

Een systeemcrash is “best wel te overzien”
Even terug naar de (mogelijk binnenkort fameuze) woorden van De Jager: “best wel te overzien”. De gevolgen van een systeemcrash zijn ook best wel te overzien, mits je op tijd je beleggingen omgezet hebt naar goud en zilver (gelukkig staat er in Nederland op valutaspeculatie nog geen doodstraf) en je een partijtje water en voedsel ingeslagen hebt. Heftig en schokkend of niet: wat wapens zouden (ik hoop het niet) ook wel eens van pas kunnen komen. Angst en paniek zijn geen goede raadgevers, maar een goed ingelicht en voorbereid mens telt in dit soort situaties voor 10. Het boek van de Argentijn “Ferfal” is een aanrader.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

2 Responses to Als Griekenland failliet gaat, komen vooral Amerikaanse banken in problemen

  1. Stefan says:

    Goede blog, deze realiteitsblog. Ga deze in de gaten houden, zinnige informatie :)

  2. Pingback: Even wat nieuws-updates uit onze wereld. « verhip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>