Aan de vooravond van een diepe crash

Zowel het industriële metaal koper, als de edelmetalen goud en zilver zijn afgelopen tijd in recordtempo gedaald. Bij goud was er zelfs sprake van een recordvolume. In twee dagen tijd werd een gigantische hoeveelheid papieren goud op de markt gedumpt, waarbij een nieuw record gevestigd werd. Als er bij een heftige daling ook nog eens sprake is van een recordvolume, dan is dat een zeer slecht voorteken. Niet alleen voor de edelmetalen, maar ook de aandelen en voor de gehele economie: dit kan wel eens een crash worden waarbij 2008 slechts een schaduw kan blijken.

Goud naar de $1000 per troy ounce
Clive Maund, die regelmatig op GoldSeek en SilverSeek schrijft, voorspelt dat goud wel eens naar, of zelfs dieper dan, de $1000 per troy ounce kan vallen, oftewel een verdere afstraffing van een pittige 30%. Op Zerohedge vind je interessante speculatie over de reden van de goudcrash. De grafiek van koper is helemaal eng, vooral omdat koper ook nog eens een goede voorspeller van de wereldeconomie is. Sinds november begonnen de kopervoorraden bij de London Metal Exchange en de COMEX al te groeien, en die zijn sindsdien al verdrievoudigd. De industriële vraag is dus flink gedaald. Koper wordt historisch als een goede voorspeller van de wereldeconomie gezien. Als koper verder gaat met zijn vrije val (waarbij net als bij goud megavolumes verhandeld zijn), richting het steunniveau van $1,25, dan voorspelt dat weinig goeds, en dat is een understatement.

Aandelen kunnen in vrije val raken
De aandelenbeurzen, die doen alsof er geen enkele crisis speelt, en in de VS zelfs nieuwe recordhoogtes bereiken, bevinden zich ook nog eens op een kantelpunt en kunnen keihard vallen. De S&P500 bevindt zich momenteel op exact hetzelfde punt als voor de crisis in 2008. Als Clive Maund gelijk krijgt, kan de S&P vanaf de $1600 weerstand vallen naar de $600.

Wilt u een rekening openen bij een veilige bank buiten de Eurozone?
Realiteitsblog heeft een uitgebreide analyse gemaakt en de perfecte bank voor u gevonden. Bestel het informatiepakket en u kunt direct aan de slag.
 
Depressie
Als dit werkelijk gaat gebeuren, dan schiet de hele wereld in een gigantische depressie, waarbij 1930 slechts als ‘inspiratiebron’ gezien kan worden. Goud en zilver zullen dan ongeloofwaardig veel in waarde dalen. Zodra beleggers en speculanten gevraagd wordt massaal bij te storten op hun beleggingsrekeningen op het onderpand op niveau te houden, zullen ze zich verplicht voelen hun papieren goud en zilver van de hand te doen. Aangezien de fysieke en papieren prijs nog niet ontkoppeld zijn, zullen de fysieke prijzen ook instorten.

Wat te doen als je veel fysiek zilver en goud in bezit hebt?
Dit is een uiterst kritisch moment voor mensen die de afgelopen jaren fysiek goud en zilver verzameld hebben om hun financiële toekomst zeker te stellen. Als de prijzen loodrecht omlaag schieten, verkoop je dan je blinkend munten en baren, of zet je je kiezen op elkaar en houd je vast aan je lange-termijnstrategie? Ik neig zelf naar het laatste, zeker nu er steeds meer aanwijzingen komen dat de papieren en fysieke edelmetaalmarkten kunnen gaan ontkoppelen. Na de fikse daling van afgelopen tijd, waren nagenoeg alle zilveren munten uitverkocht bij de zilverhandelaren. En toch bleef de papieren zilverprijs zakken. De gehele dynamiek van vraag & aanbod in de fysieke markt heeft blijkbaar geen enkele invloed meer op de papieren zilverprijs. Normaal is het zo dat als de vraag veel hoger is dan het aanbod, dat de prijzen dan ontploffen, terwijl nu het tegenovergestelde gebeurt.

Je kunt nu je goud en zilvervoorraden dumpen, en hopen dat je na de crash tegen de papieren prijzen fysieke edelmetalen terug kunt kopen. Als alle goud- en zilverwinkels dan een bordje “uitverkocht” hebben staan, dan heb je uiteraard wel een “probleempje”.


Zwitserse bankrekening openen?
Open een Zwitserse bankrekening voor slechts € 29,95 en u kunt direct aan de slag.
 
Advies van de experts: vasthouden en bijkopen
Ik kan verder het advies van Jim Rogers en Marc Faber herhalen: wees blij met de verdere dalingen en koop dan tegen dumpprijzen bij. Wel met een aantekening van Marc Faber: In een systeemcrisis zal zelfs goud je niet volledig kunnen redden.

Verkoop vooral je (gehele) voorraden niet. We staan niet alleen aan de vooravond van een systeemcrisis; we staan tevens aan de vooravond van een periode waarbij de centrale banken nog massaler bij zullen gaan drukken. En als dat gebeurt, zal er een grote vlucht ontstaan vanuit de valuta naar de edelmetalen. En dan is de aankomende prijsdaling van zilver en goud slechts een mini-dipje als je het vergelijkt met de uiteindelijke stijgingen in de metaalprijzen zodra de (hyper)inflatie toeslaat. Ik denk wel dat het verstandig is om ook naar zilver te diversificeren, omdat historisch gezien zilver niet geconfisqueerd wordt en goud wel. En nogmaals een waarschuwing: zorg dat je ruim voor dat moment geen papieren zilver en goud meer hebt, want het zal niet lang meer duren voordat algemeen bekend wordt dat die papiertjes geen enkel fysiek onderpand hebben. Zodra de COMEX zijn faillissement aanvraagt (omdat ze niet fysiek kunnen leveren nadat 10% van de mensen hun papiertjes inleveren), zullen goud & zilver eindelijk loskomen van alle papieren manipulatie en zal de weg naar grote stijgingen eindelijk vrijgemaakt zijn.

 Interessant? Abonneer jezelf op de Realiteitsblog RSS Feed

This entry was posted in Economie/Crisis. Bookmark the permalink.

One Response to Aan de vooravond van een diepe crash

  1. Verheecke Cecile says:

    Ik heb al meerdere artikelen gelezen over hyperinflatie. Mijn mening is dat 2013 wél een andere dimensie dan de wereld 1932.Alhoewel alle elementen voor hyperinflatie aanwezig zullen zijn, gaan we dit scenario zeker niet meemaken. Het enige wat ons kan voorkomen is gedurend 20 jaar een sterke, hoge inflatie tussen 2 en 3%. Maar dat is nu net de taak van ECB om deze inflatie binnen de curve van 2 en 3 % te lijnstromen. Wees er maar zeker van ze dit goed in de hand hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>